Το κείμενο που ακολουθεί όμως, ελάχιστη σχέση έχει με το κινηματογραφικό σενάριο – αν εξαιρέσεις ίσως την πιθανή κατάληξη κάποιων σημερινών ηρώων παρ’ ότι αυτοί δεν μοιάζουν να κυνηγάνε τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες, ούτε παίζουν έναν αγώνα «εναντίων όλων». Δεν μπορείς όμως να γράφεις για την οnline πραγματικότητα και να αγνοείς το θέμα των ημερών που είναι φυσικά οι αντιδράσεις στις εξελίξεις σχετικά με το Wikileaks. Όχι γιατί είναι το πιο επίκαιρο, αλλά γιατί κρύβει μέσα του μία σειρά ερωτημάτων για όλους εμάς – ακόμα και αν είναι διαφορετικά για τον καθένα μας. Θα ευχαριστήσω προκαταβολικά το @frankanton (www.deasy.gr/authors/fotis/ κατά κόσμο Φώτη) για την έρευνα και το υλικό που διέθεσε σε όλους μας, συγκεντρωμένο και χωρίς τους συνηθισμένους για τα media «χρωματισμούς», και θα επιχειρήσω μία σύνοψη. Όχι της κατάστασης, αλλά κάποιων μικρών λεπτομερειών της.

Πρώτα όμως ένα μικρό ιστορικό. Η «Operation Payback», όπως την αποκαλεί η οργάνωση «Anonymous» βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, αντιμετωπίζοντας συνολικά το θέμα λογοκρισίας και ελευθερίας έκφρασης στο Internet. Δεν είναι η πρώτη και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Μοιάζει όμως να είναι από τις πιο μαζικές και ίσως η πιο άμεση. Πρώτο θύμα της ήταν η ελβετική τράπεζα PostFinance, η οποία έκλεισε έναν από τους λογαριασμούς του Wikileaks, κατηγορώντας τον Julian Assange, ιδρυτή του site, για ψευδείς δηλώσεις. Ακολούθησε η Visa και η MasterCard αλλά και το site της διωκτικής υπηρεσίας της Σουηδίας – η οποία είναι υπεύθυνη για την κράτηση του Assange. Σειρά πήραν γερουσιαστές και πρώην κυβερνήτες, το PayPal (που ανέστειλε όλες τις συναλλαγές προς το Wikileaks) το οποίο τελικά «έπεσε», η Amazon και το ίδιο το Twitter που δεν έχει τοποθετήσει ως trending topic το #wikileaks αλλά και λόγω της αφαίρεσης λογαριασμών <twitter.com/search/%40anonymous>, φιλικά προσκείμενων προς την οργάνωση Anonymous. Φήμες θέλουν φυσικά στο στόχαστρο και το Facebook.

Πάμε τώρα και στις λεπτομέρειες που λέγαμε.
1. Αποτέλεσμα του «πεσίματος» του PayPal ήταν ζημιά 120,000$ το λεπτό για όση ώρα ήταν «κάτω».
2. Ο Coldblood, ο εκπρόσωπος των Anonymous που μίλησε στο BBC Radio 4 είναι μόνο 22 χρονών.
4. Οι Ρώσοι φέρεται να έχουν προτείνει τον Assange για Nobel, ενώ οι Βραζιλιάνοι μέσω του Προέδρου Λούλα, παίρνουν το μέρος τους.
5. To Αnonymous Group φέρεται να έχει στα χέρια του και αριθμούς πιστωτικών καρτών <twitter.com/Op_Payback/status/12942562281136128>. Αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος που τους λογόκρινε το Twitter ένα account.

Και δεν είναι οι μόνες – απλά μία γεύση. Αν έχετε διάθεση συνεχίζω και την επόμενη Δευτέρα…