Βάννα Μαρκετάκη, Αριστεία Ζωής

Marketing Week: Λίγους μήνες πριν την απονομή των 2ων Αριστείων Ζωής, ποιο θεωρείτε ότι ήταν το κυριότερο μάθημα που προσέφερε η περυσινή διοργάνωση;

Βάννα Μαρκετάκη: Τη βραδιά της εκδήλωσης των 1ων Αριστείων Ζωής οι περισσότεροι προσκεκλημένοι, ακόμη και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, προσέρχονταν στο «Παλλάς» μάλλον αμήχανοι γι’ αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει. Μία βραδιά «υγείας» στο μυαλό των περισσοτέρων δεν υπόσχεται στιγμές διασκέδασης. Στην εξέλιξη της βραδιάς, όμως, η όποια αμηχανία έδωσε τη θέση της στη βαθιά συγκίνηση και στη μη αναμενόμενη αισιοδοξία.

Όλοι οι «Άριστοι της Ζωής» ήταν εκεί, πάνω στη σκηνή, για να μας υπενθυμίσουν με τρόπο απλό κι αβίαστο πως η ζωή είναι όμορφη όταν τη σέβεσαι και την προασπίζεσαι. Το παράδειγμα όλων αυτών των ανθρώπων μας έκανε να αισθανθούμε πως, παρά την γκριζάδα του τοπίου της καθημερινότητάς μας, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο φως, κι αυτό μας χάρισε την ελπίδα.

Marketing Week: Μείνατε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου πέρυσι; Ποιος είναι ο στόχος που θέτετε εφέτος, με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πια να ψηφίζουν και ηλεκτρονικά;

Βάννα Μαρκετάκη: Η συμμετοχή του κόσμου ήταν περισσότερη από την αναμενόμενη για ένα θέμα που άπτονταν του χώρου της υγείας και που μάλιστα η ζητούμενη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό δεν «υπόσχονταν» κανένα δώρο, κανενός είδους όφελος για το κοινό. Για τα φετινά Αριστεία, δεδομένης της δυνατότητας να ψηφίζουν όσοι το επιθυμούν και ηλεκτρονικά, αλλά και με βάση τη γνώση του κόσμου για τα Αριστεία, είμαστε βέβαιοι πως η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Marketing Week: Όπως μεγάλη είναι και η συμβολή των χορηγών και δη σε περίοδο έντονης οικονομικής ανασφάλειας…

Βάννα Μαρκετάκη: Τα Αριστεία Ζωής άγγιξαν τους πάντες. Όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτά, είτε επρόκειτο για τους ίδιους τους υποψήφιους, είτε για όλους εμάς που εργαστήκαμε για την υλοποίησή τους, είτε τους χορηγούς και υποστηρικτές τους. Τη φετινή χρονιά, και παρά την οικονομική κρίση, οι εταιρείες και οι άνθρωποι που τα πίστεψαν και τα στήριξαν την πρώτη χρονιά, παρέμειναν πιστοί υποστηρικτές μας.

Marketing Week: Παρότι φαντάζομαι ότι δεν ήταν αυτοσκοπός για εσάς, ποια ήταν τα εμπορικά οφέλη που αποκόμισε το Forma από αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία;

Βάννα Μαρκετάκη: Από τα Αριστεία Ζωής βγήκαμε λίγο καλύτεροι. Η αύρα των «Άριστων της Ζωής» άγγιξε τις ζωές όλων όσοι εργαστήκαμε γι’ αυτά, άλλον περισσότερο και άλλον λιγότερο ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας του καθενός από εμάς. Τα Αριστεία της Ζωής «κλόνισαν» όλους όσοι μοιράστηκαν τις ιστορίες των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτά. Υπό αυτήν την έννοια ήταν ένα τεράστιο όφελος για όλη την ομάδα του Forma.

Όσον αφορά στο εμπορικό όφελος, θα έλεγα πως επικεντρώνεται στην ποιότητα της σχέσης με τους διαφημιζόμενους και τους διαφημιστές του περιοδικού μας. Ένιωσαν ότι μας γνωρίζουν λίγο περισσότερο μέσα από την ενέργεια αυτή. Αυτό, θα λέγαμε πως «λείανε» τις σχέσεις μας και έφερε στο τραπέζι των εμπορικών μας συνομιλιών και μία πιο ανθρώπινη επαφή.

Marketing Week: Να περιμένουμε κάποια αλλαγή ως προς τη δομή των εφετινών Αριστείων Ζωής;

Βάννα Μαρκετάκη: Τα 2α Αριστεία Ζωής θα έχουν την ίδια δομή με τα πρώτα Αριστεία Ζωής. Οι 8 κατηγορίες προς ψήφιση -σθένους, θέλησης, ανθρωπιάς, εθελοντισμού, συμπαράστασης, δράσης, υποστήριξης, προσφοράς- και τα 2 Αριστεία Ζωής, που θα δοθούν σε έλληνες ιατρούς, έναν της ημεδαπής και έναν της αλλοδαπής, της ίδιας όμως ειδικότητας.

Marketing Week: Είναι τόσο αξιοθαύμαστο το σθένος με το οποίο αντιμετωπίζουν οι Άριστοι τις δυσκολίες της ζωής, ώστε ίσως θα έπρεπε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για τον τύπο…

Βάννα Μαρκετάκη: Οι Άριστοι της ζωής μπορούν και διακρίνουν πίσω από κάθε δυσκολία και μία ευκαιρία ζωής. Αυτή είναι η διαφορά τους από όλους εμάς τους υπόλοιπους που «στεκόμαστε» στη δυσκολία μεμψιμοιρώντας. Ο τύπος και συνολικότερα τα ΜΜΕ συνήθως προβάλλουν την γκρίζα πλευρά της ζωής και ίσως μάλιστα και μόνο αυτή. Νομίζω πως θα ήταν προς όφελος όλων να προέβαλε και τα θετικά. Γιατί από αυτά αναθαρρείς και συνεχίζεις. Αυτά είναι που σε κάνουν να χαράζεις νέα ξεκινήματα και να επαναπροσδιορίζεσαι.