Θα ξεκινήσω με νούμερα, γιατί ξέρω ότι σας αρέσουν: το 2011 υπήρχαν 150 διαθέσιμες marketing technology λύσεις διεθνώς, το 2018 έφτασαν τις 6.829 και το 2022 τις 9.932. Η αύξηση από το 2020 έως σήμερα αγγίζει το 24%, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια (2011-2022) η ανάπτυξη αντιστοιχεί σε 6.521%. Εντυπωσιακό μεν, αναμενόμενο δε αν αναλογιστεί κανείς τα τεχνολογικά άλματα της τελευταίας δεκαετίας.
Σε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τη σχετική εικόνα για την ελληνική αγορά, το Marketing Week μαζί με την Global Link έτρεξαν πρόσφατα μία έρευνα για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα τμήματα marketing και το αποτύπωμα που αυτές έχουν στις εταιρείες. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο τρέχον τεύχος.
Το πιο διαδεδομένο εργαλείο software που χρησιμοποιούν τα στελέχη marketing στις λειτουργίες του τμήματός τους, είναι το email marketing, με εργαλεία CRM software να είναι επίσης διαδεδομένα, ιδίως σε ξένες εταιρείες. Εταιρείες με μεγάλα τμήματα marketing χρησιμοποιούν περιγραφικά εργαλεία marketing για να αναλύσουν ιστορικά δεδομένα και έχουν προγραμματίσει πρόσθετες επενδύσεις σε marketing εργαλεία και software. Όσον αφορά την αξιοποίηση τεχνολογιών marketing εντός των εταιρειών, υπάρχει αρκετά μεγάλη διάχυση πληροφοριών, με ανώτερα στελέχη να θεωρούν πως η κατανομή των πόρων στην εταιρεία προσαρμόζεται διαρκώς, ανάλογα με τις αλλαγές στην αγορά.
Η πιο διαδεδομένη βάση μέτρησης για την απόδοση του τμήματος marketing είναι τα μερίδια αγοράς, ιδιαίτερα για supervisors/μεσαία στελέχη. Τα marketing leads είναι επίσης ένα διαδεδομένο metric, ιδιαίτερα σε εταιρείες μεσαίου μεγέθους με 12- 50 υπαλλήλους. Κύρια εμπόδια στη χρήση δεδομένων/πηγών πληροφόρησης για στελέχη marketing είναι οι ανεπαρκείς πηγές δεδομένων, ιδιαίτερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις (30% vs 21% ξένες) και τα εσωτερικά politics των εταιρειών.
Αρκετά έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα μεταξύ των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, είναι ότι τα δεδομένα/ πηγές πληροφόρησης δεν είναι γνωστά σε όλους στην εταιρεία.
Επίσης, εκτός από τα υπόλοιπα martech ευρήματα που θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο, εξετάστηκαν σε συνοπτικό βαθμό διαστάσεις του ESG. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Directors/ Managers και όσοι εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, είναι πιθανότερο να θεωρούν ότι τα προγράμματα sustainability συμβάλλουν στην αύξηση υπεραξίας των brands και ότι υλοποιούνται από μεγάλες μάρκες. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι ξένες εταιρείες είναι πολύ πιθανότερο να διαθέτουν προγράμματα inclusivity (37% vs -19% Ελληνικές) και να πιστεύουν ότι ένα brand πρέπει να παίρνει θέση σε κοινωνικά ζητήματα (26% ξένες vs – 15% ελληνικές).