Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πώς βλέπουν τον εαυτό τους οι σημερινοί 20ρηδες; Ποιος είναι φορέας «ισχύος» σήμερα στην ελληνική οικογένεια; Μιλώντας για πολιτική και πολιτικοποίηση, εννοούμε σήμερα το ίδιο με 10 χρόνια πριν; Αυτά και άλλα είναι μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα People of Greece, της qed, μέσα από ένα σύστημα ερευνών βάθους δεκαετίας.

H γνώση είναι δύναμη λέει το ρητό και δεν υπάρχει πιο χρήσιμη γνώση για τους marketers από το να γνωρίζουν τον πελάτη τους. Οι έρευνες για τις τάσεις που αφορούν στους Έλληνες καταναλωτές είναι πράγματι πολλές, όμως συχνά αγνοούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, τη βάση πάνω στην οποία εδράζονται όλα τα επί μέρους χαρακτηριστικά. Η μελέτη, αναδεικνύει ακριβώς αυτό: Το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα, που δεν είναι ένα και δεν είναι μονοδιάστατο.

Η μελέτη καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών γενεών: Τη unisex γενιά των 20ρηδων, άνδρες και γυναίκες της γενιάς των 30 που αναζητούν εμπειρίες και νέες ιδέες, την επαναδιαπραγμάτευση ρόλων στις ηλικίες των 40, την αναζήτηση δύναμης στα 50, αυτοπραγμάτωσης στα 60. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι Έλληνες φαίνεται επίσης ότι έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τον φόβο του κοινωνικού αποκλεισμού που έφερε η οικονομική κρίση, με τον δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης να ανεβαίνει στο 75%, ξεπερνώντας έτσι τα επίπεδα του 2009 (66%). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ευημερία επέστρεψε. Σημαίνει ίσως ότι η κοινωνία βρίσκει μια νέα συνοχή και προχωρά στο επόμενο βήμα της.

Η έρευνα περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα που μπορείτε να διαβάσετε σε αναλυτικό άρθρο στις σελίδες του τεύχους που ακολουθούν. Σε προσωπικό επίπεδο, το πιθανότερο είναι ότι κάτι θα βρείτε να αναγνωρίσετε σε συμπεριφορές φίλων και οικείων, ή και σε σας τους ίδιους, από τα όσα αποτυπώνονται εκεί. Από κει και πέρα, η χρησιμότητα για τους marketers είναι προφανής, καθώς μπορούν να μάθουν πώς αισθάνονται τα άτομα διαφορετικών φύλων και ηλικιών, τι τους απασχολεί περισσότερο, τι προσδοκίες έχουν για το μέλλον τους και να καταλάβουν το mindset των διαφορετικών αυτών δημογραφικών ομάδων. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά λέει η Χριστίνα Καράμπελα της qed, στόχος της έρευνας δεν είναι να προβλέψει το μέλλον ή να αξιολογήσει το παρόν, αλλά να προωθήσει την ενσυναίσθηση: «Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον». Κι αυτή, είναι ίσως η καλύτερη αφετηρία για marketing με πραγματική αξία…