Τα Marketing Excellence Awards, ο μοναδικός θεσμός βράβευσης του marketing στη χώρα, προκηρύχθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Marketing (ΕΙΜ) της ΕΕΔΕ για πέμπτη φορά και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκος Ματθαίος, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του Ινστιτούτου μέσω του θεσμού αυτού, που είναι να φέρει τους ανθρώπους του marketing στο προσκήνιο και να τους επιβραβεύσει για τις προσπάθειές τους, να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία του marketing στη λειτουργία της επιχείρησης και να μεταφέρει γνώση και εμπειρία στην επιχειρηματική κοινότητα.

Οι διακρίσεις
Συνολικά, στα Marketing Excellence Awards διακρίθηκαν 10 εταιρείες, σε διαφορετικές κατηγορίες. Το Marketing Excellence Award απέσπασε η Εθνική Τράπεζα, για το πρόγραμμα Go4More,  συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των υποψηφιοτήτων σε όλες τις κατηγορίες. Η Εθνική Τράπεζα απέσπασε 2 ακόμη διακρίσεις, για τα προγράμματα Premium Banking και Go4More αντίστοιχα. Στους μεγάλους νικητές, συγκαταλέγεται και η Τράπεζα Πειραιώς, με δύο βραβεία, για το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και για την επικοινωνία της χορηγίας στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου. Η Coca-Cola 3Ε βραβεύθηκε για την επικοινωνία της Amita Motion, η αλυσίδα Γερμανός για την καμπάνια «Τώρα θα ήθελες» και η L’Oreal για το πρόγραμμα επικοινωνίας «Το δικό μου Elvive». Το βραβείο εξαγωγικού marketing απέσπασε η ΕΚΟ, ενώ το βραβείο ανάπτυξης νέων προϊόντων και αγορών η Green Cola. Στους νικητές, συγκαταλέγονται επίσης το Καλλίχωρον, η Peugeot και το Avocarrot. Αναλυτικά οι διακρίσεις, έχουν ως εξής:

– Εθνική Τράπεζα: Marketing Excellence Award, για το πρόγραμμα Go4more. Tο βραβείο παρέλαβαν από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ οι Νέλλη Τζάκου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και Ιωάννα Κατζηλιέρη, Βοηθός Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας Ομίλου.
– Εθνική Τράπεζα: Ανάπτυξη και Διαχείριση Δικτύων Διανομής, για το πρόγραμμα Premium Banking. Το  βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ Δημήτρη Μαύρο η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Marketing & Επικοινωνίας Ομίλου.
– Εθνική Τράπεζα: Ανάπτυξη και Διαχείριση σχέσεων με πελάτες, για το πρόγραμμα Go4more. Το βραβείο παρέλαβε από τον καθηγητή Προκόπη Θεοδωρίδη ο Δημήτρης Πλέσσας, Διευθυντής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής.
– Τράπεζα Πειραιώς: Ανάπτυξη Νέων Υπηρεσιών και Αγορών, για το πρόγραμμα Συμβολαιακή Γεωργία, Το βραβείο παρέλαβαν από τον εκπρόσωπο της ΕΔΕΕ Σάκη Μελισσάρη οι Γιάννης Ρόκκας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας Ομίλου και Γιώργος Γαβριήλ, Head Retail & Digital Marketing.
– Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Marketing Services, για την επικοινωνία της Χορηγίας προς την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου. Το βραβείο παρέλαβαν από τον πρόεδρο της ΔΕ του ΕΙΜ Μάρκο Φραγκουλόπουλο, ο Γιάννης Ρόκκας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας Ομίλου και η Αλεξία Αναγνωστοπούλου, Head Διεύθυνση Marketing & Επικοινωνίας Ομίλου.
– Coca Cola 3Ε: Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Marketing Food and Drinks, για την επικοινωνία της Amita Motion. Το βραβείο παρέλαβαν από την εκπρόσωπο της ΕΔΕΕ Υβέτ Κοσμετάτου η Γεωργία Ζίττη, Senior Brand Manager Amita Motion και ο Αθανάσιος Μακρίδης, Junior Brand Manager Amita Motion.
– Γερμανός: Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Marketing Retail, για την καμπάνια «Τώρα θα ήθελες». Το βραβείο παρέλαβε από τον Α’ αντιπρόεδρο της ΕΕΔΕ, Νίκο Μπιλίρη, ο Αλέξανδρος Ντάβος, Director Retail Marketing, Αγορών, Service & Εφοδιασμού Σταθερής & Κινητής.
– L’ Oreal Hellas: Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Marketing Home & Personal Care, για την επικοινωνία του προϊόντος Το δικό μου Elvive. Το βραβείο παρέλαβαν από την εκπρόσωπο της ΕΔΕΕ  Υβέτ Κοσμετάτου οι Γιώργος Κοντάκος, Marketing Director Καταναλωτικών Προϊόντων και Απόστολος Μάρος, Category Manager Haircare/Styling.
– ΕΚΟ: Εξαγωγικό Μάρκετινγκ. Το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο της Δε του ΤΕΥΠ, Βασίλη Λώλα, ο Ρομπέρτο Καραχάννας, Γενικός Διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας.
– Green Cola Company: Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Αγορών. Το βραβείο παρέλαβε από τον καθηγητή Γιώργο Αυλωνίτη o Γιώργος Βενιέρης, Commercial Director.
– Καλλίχωρον: Green Marketing. Το βραβείο παρέλαβαν από το μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΕ Στέλιο Κανάκη οι ιδιοκτήτριες της εταιρείας, Καρολίνα Αλκαλάι και Μαρία Μαυρουδή.
– Peugeot: Ολοκληρωμένη επικοινωνία marketing, Έπαινος συμμετοχής Durable Goods. Τον έπαινο παρέλαβε από την εκπρόσωπο της ΕΔΕΕ Υβέτ Κοσμετάτου η Κορίνα Βαλυράκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας.
– Avocarrot: Marketing για start ups. Το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο του Hellenic CIO Forum Ξενοφώντα Λιαπάκη ο Γιώργος Μακκούλης, Co-founder.

Τέλος, ειδικό βραβείο πολυετούς προσφοράς (Life Achievement Award) απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, για την πολύτιμη συνεισφορά και συμβολή του στο χώρο του Marketing. O Κ. Λαμπρινόπουλος είναι από το 2008 πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και από το 2010 της European Management Association. Είναι ακόμα Α’ αντιπρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ, μέλος του ΔΣ του ALBA και του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Επίτιμο μέλος των περισσότερων Ομοσπονδιών Marketing του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της European Marketing Confederation, έχει βραβευθεί για την προσφορά του στο marketing από τις περισσότερες εξ αυτών. Πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Marketing και του Ελληνικού Ινστιτούτου  Marketing της ΕΕΔΕ. Βραβευμένος από την Ιαπωνική Ομοσπονδία Marketing ως ένας από τους 7 marketers στον κόσμο με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη του marketing . Διευθύνων Σύμβουλος της Sprint Integrated Communications και μέλος αρκετών ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών.

Καταλυτική σημασία στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΜ, Μάρκος Φραγκουλόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του θεσμού και στη σημασία ανάδειξης των άριστων πρακτικών marketing. «Στα 10 περίπου χρόνια των Marketing Excellence Awards, πετύχαμε να έχουμε εγκαθιδρύσει στην αγορά μας ένα αντικειμενικό, αξιόπιστο, διάφανο και επιστημονικό τρόπο αξιολόγησης των δράσεων marketing, επιβραβεύοντας τους καλύτερους και αναδεικνύοντας ολοένα και περισσότερο τις άριστες πρακτικές. Παράλληλα, μέσα από την πρωτοβουλία μας αυτή, τονίζουμε με έμφαση την κρίσιμη, καταλυτική σημασία που έχει η συγκεκριμένη επιστήμη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας εν γένει», επισήμανε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αλλαγές που συντελούνται στην ίδια τη λειτουργία του marketing που γίνεται ενορχηστρωτής κάθε στρατηγικής πρωτοβουλίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το ζητούμενο πάντα είναι να γινόμαστε καλύτεροι.


Ένας θεσμός με 10ετή ιστορία
Τα Marketing Excellence Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2007 και στη συνέχεια το 2009, το 2011 και το 2013 από το ΕΙΜ, με εξαιρετική επιτυχία. Με επιστημονικό συνεργάτη την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, τα βραβεία «αγκαλιάζονται» από το σύνολο των φορέων του ευρύτερου χώρου του marketing στη χώρα μας, υποστηριζόμενα από το Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και το Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης & Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Οι υποψηφιότητες για τα Marketing Excellence Awards  περιελάμβαναν προγράμματα ή ενέργειες marketing που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1/7/2013 έως 31/12/2015. Χορηγός των ΜΕΑ ήταν η Interamerican, υποστηρικτές οι εταιρείες Future Models, L’ Oreal Paris, Manifest, Oracle, SAS και Wind, χορηγός video production η Viewmax, χορηγός αναμνηστικών βραβείων η σάμινθος-Δήμητρα Στάθη, χορηγός concept & creative η 7Indigo New Media.

Οι δηλωσεις των πρωταγωνιστων

«Υψηλό engagement»
H Τράπεζα Πειραιώς διακρίθηκε για δύο από τις πρόσφατες ευρείες και ολιστικές καμπάνιες που σχεδίασε και υλοποίησε: Η καμπάνια για τη Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία επαναπροσδιόρισε το επάγγελμα του Αγρότη εστιάζοντας στις δυσκολίες αυτής της δραστηριότητας καθώς και στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να παίξει στην καθημερινότητα του. Επιπρόσθετα, ανέδειξε τις προοπτικές εξέλιξης των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο τραπεζικής που εξυγιαίνει την αγροτοδιατροφική αλυσίδα εισάγοντας νέες, καινοτόμες πρακτικές. Η συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2014 ήταν μια ιδανική ευκαιρία στήριξης της ομάδας, εμψύχωσης του κάθε Έλληνα και εκπλήρωσης του χορηγικού μας μηνύματος «Ελλάδα Δίπλα σου».  Η καμπάνια συνεπήρε το κοινό που συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια, ένωσε όλους τους Έλληνες και τους έκανε να αισθανθούν περήφανοι για την Ελλάδα. Και οι δύο καμπάνιες αναπτύχθηκαν σε ένα ευρύ πλήθος από offline και online μέσα αξιοποιώντας τη δυναμική και την ιδιαιτερότητα του κάθε μέσου. Κατάφεραν επίσης να στοχεύσουν και να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τα εξειδικευμένα κοινά στα οποία απευθυνθήκαμε πετυχαίνοντας υψηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας και engagement».
Γιάννης Ρόκκας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Marketing & Επικοινωνία, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς.

«Έμπρακτη διαφοροποίηση»
«Το λανσάρισμα του ενισχυμένου πετρελαίου κίνησης Diesel AVIO αποτελεί για τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, ένα success story που ξεκίνησε από την Ελλάδα και εφαρμόστηκε με εξίσου μεγάλη επιτυχία στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, όπου οι πελάτες αλλάζουν εταιρεία προτίμησης για μισό cent και τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ χαμηλά, καταφέραμε και πείσαμε τον καταναλωτή, στην πράξη, πως αξίζει να «επενδύσει» σε ένα καλύτερο αλλά και ακριβότερο προϊόν. Το σημείο διαφοροποίησης του Diesel AVIO, το Avio filter, που είναι τοποθετημένο σε κάθε πρατήριο και φιλτράρει το ενισχυμένο πετρέλαιο κίνησης, αξιοποιώντας την τεχνολογία αεροπορικών καυσίμων, έδωσε στους πελάτες ένα added value που δεν είναι marketing promise αλλά έμπρακτη απόδειξη διαφοροποίησης του προϊόντος. Η σωστή προσαρμογή του ελληνικού marketing plan στα δεδομένα της Σερβίας και της Βουλγαρίας και η εμπειρία της Ελλάδας συνέβαλε στο να επικοινωνηθεί ολοκληρωμένα το νέο καύσιμο, έφερε τους πελάτες στα πρατήρια ΕΚΟ να το δοκιμάσουν και μας οδήγησε σε αυτή την πολύ σημαντική διάκριση».
Σωτήρης Αναστασιάδης, Διευθυντής Marketing Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

«Συνδυασμός offline και online ενεργειών»
«H Amita Motion, εδώ και 10 χρόνια έχει καταφέρει να κάνει τη Θετική Ενέργεια πράξη, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά του κοινού της! Προσφέρει από το 2006 μοναδικές εμπειρίες στους νέους, χαρίζοντας ενέργεια, ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία. Η επιτυχία των ενεργειών μας για τα 10 χρόνια Θετικής Ενέργειας βασίστηκε στο συνδυασμό ξεχωριστών διαδραστικών online & offline ενεργειών, μέσα από τις οποίες οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με τους φίλους τους, με τη μάρκα αλλά και με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας έπαιξε, και παίζει, η στρατηγική μας επιλογή να συνδυάζουμε πολλαπλές πλατφόρμες – online & offline Μέσα- ώστε να επικοινωνούμε με το κοινό μας με διαφορετικούς, ξεχωριστούς και συμπληρωματικούς τρόπους! Ως ο επίσημος “Χορηγός Θετικής Ενέργειας” θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε έμπνευση, δύναμη, ενέργεια, αισιοδοξία και όλα τα εργαλεία που χρειάζονται οι νέοι για να εκφραστούν και να πραγματοποιούν τα  όνειρά τους, σε μια εποχή που το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ!»
Γεωργία Ζίττη, Senior Brand Manager Amita Motion.

«Μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης»
«Στον Γερμανό είμαστε δίπλα στους πελάτες μας, παρέχοντας μοναδικές εμπειρίες και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Οι άνθρωποί μας στα καταστήματα, που πλέον οι πελάτες μας γνωρίζουν με το μικρό τους όνομα, είναι εκεί για να δώσουν απαντήσεις και να προτείνουν λύσεις. Αυτή η φιλοσοφία αποτυπώνεται και στην επικοινωνία μας. Η διάκρισή μας στα Μarketing Excellence Awards είναι σημαντική γιατί επιβεβαιώνει ότι επικοινωνούμε με τον καταναλωτή ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Όμως, μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας που μας έχει καθιερώσει ως πρώτη επιλογή για προϊόντα τεχνολογίας».
Αλέξανδρος Ντάβος, Διευθυντής Retail Marketing Ομίλου ΟΤΕ.

«Προϊοντική καινοτομία»
«Η βράβευση της Green Cola Hellas στην κατηγορία “Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Αγορών” σηματοδοτεί την επιτυχημένη είσοδο του αναψυκτικού Green Cola στην ελληνική αγορά. Το λανσάρισμα του καινοτόμου προϊόντος της Green Cola, πριν από 3 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία αναψυκτικών απευθυνόμενη σε καταναλωτές  που επιζητούν προϊόντα με φυσικά συστατικά, χωρίς ζάχαρη και υψηλή γευστική αξία. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια από την κυκλοφορία της, η Green Cola βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών στα αναψυκτικά τύπου cola, ενώ έχει παρουσία σε 18 χώρες, επιχειρώντας να μεγεθύνει περαιτέρω τη διείσδυσή της στο εξωτερικό. Η Green Cola Hellas, αποτελεί μια πρωτοπόρο για τον κλάδο των αναψυκτικών, αμιγώς ελληνική εταιρεία, που μέσα σε λίγα χρόνια ζωής έχει ήδη κατακτήσει σημαντικό μερίδιο της Ελληνικής αγοράς και συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα, διατηρώντας το σύνολο της παραγωγής της στην ακριτική Ορεστιάδα».
Γιώργος Βενιέρης, Green Cola Hellas.

«Ολοκληρωμένη στρατηγική»
«Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κληθήκαμε να επαναλανσάρουμε την Peugeot στην Ελληνική αγορά καθώς αναλάβαμε την αντιπροσώπευσή της από 1/1/2014. Σε μια αγορά εξαιρετικά δοκιμασμένη από την οικονομική κρίση και σε ένα περιβάλλον γκρίζο για το ελληνικό επιχειρείν, εστιάσαμε τις προσπάθειές μας καταρχήν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πανελλαδικού δικτύου επίσημων διανομέων και εξουσιοδοτημένων επισκευαστών Peugeot. Παράλληλα, επικεντρωθήκαμε στο επιτυχές λανσάρισμα των νέων προϊόντων και υπηρεσιών της γαλλικής μάρκας και στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πελάτες μας. Όλη αυτή η προσπάθεια απαίτησε εξαρχής μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική υψηλών απαιτήσεων η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε πολλούς άξονες με στόχο την ανάδειξη των αξιών της μάρκας και το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας». 
Κορίνα Βαλυράκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Peugeot.

«Εμβληματικός θεσμός για το Marketing»
«Ο θεσμός των Marketing Excellence Awards είναι o πιο εμβληματικός θεσμός διάκρισης στον τομέα του Μάρκετινγκ στην χώρα μας. Η αρτιότητα της οργάνωσής του, η ποιότητα της εκάστοτε κριτικής επιτροπής, η δυναμική των εταιρειών που διαγωνίζονται και η διαφάνεια που τον χαρακτηρίζει, καθιστά το βραβείο ως την επιτομή της αναγνώρισης της δουλειάς κάθε Marketer. Η καμπάνια της L’Oreal Paris “Το δικό μου Elvive”, ενέπνευσε χιλιάδες γυναίκες να βρουν τον ιδανικό τρόπο να περιποιούνται τα μαλλιά τους ικανοποιώντας τις εξειδικευμένες ανάγκες τους. Ταυτόχρονα απέδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα στην μάρκα. Ως L’Oreal Hellas, νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που το βραβείο Marketing Excellence Awards πιστοποίησε αυτή την επιτυχία».
Μάρος Απόστολος, Category Manager Haircare / Styling Τμήμα Καταναλωτικών Προϊόντων, L’Oreal Hellas.

«Βιώσιμη Ανάπτυξη»
«Το Kallichoron ενσαρκώνει τις όμορφες αναμνήσεις που έχουμε από την παιδική μας ηλικία. Εικόνες και γεύσεις σε ένα νησί που διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Είναι καθήκον όλων μας να επιβιώσει η τοπική κουλτούρα. Για αυτό θα έρθει ο επισκέπτης στην Αστυπάλαια και αυτό ήταν το όραμά μας όταν δημιουργήσαμε το Kallichoron. Με την Μαίρη Μιχελή, την διαιτολόγο-διατροφολόγο που επιμελείται το “Grandma’s Breakfast”, προσπαθήσαμε να εναρμονίσουμε το πρωινό με την κουλτούρα της Αστυπάλαιας και τις διατροφικές ανάγκες του επισκέπτη. Η βράβευση με το Green Marketing Excellence Award σημαίνει για εμάς περισσότερη δουλειά σε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Σας περιμένουμε στην Αστυπάλαια!».
Μαρία Μαυρουδή, Hotel Manager Kallichoron Art Boutique Hotel.