Σας λέει κάτι το όνομα Billie Jean King; Εμένα όχι, αλλά πάλι οι γνώσεις μου στα αθλητικά είναι περιορισμένες. Η Billie είναι η γυναίκα τενίστρια που τη δεκαετία του ’70 αγωνίστηκε και κατάφερε να πετύχει την εξίσωση των χρηματικών επάθλων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επισφράγισε την επιτυχία της με μία επική νίκη επί του πρωταθλητή ανδρών, Bobby Riggs.

Η λίστα των αθλητών που έχουν αγωνιστεί όχι μόνον στον αθλητικό αλλά και στον κοινωνικό στίβο, αξιοποιώντας την δημοσιότητά τους κατά των ανισοτήτων, του ρατσισμού και της κοινωνικής αδικίας, είναι μεγάλη. Συνήθως συνοδεύεται από συμβολικές κινήσεις, με τεράστια απήχηση. Ο χαιρετισμός του Jesse Owens το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου είναι μία παντοδύναμη εικόνα κατά του ναζισμού.

Ένας μαύρος αθλητής που αγγίζει το μέτωπό του, όταν όλοι γύρω τεντώνουν το χέρι μπροστά. Την ίδια «ανατριχίλα» προκαλεί το στιγμιότυπο με τους Smith και Carlos να σηκώνουν την «black power» γροθιά τους ανεβασμένοι στο βάθρο των νικητών. Βρίσκονται στο Μεξικό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968.

Γυρισμένες πλάτες, μπλούζες που έχουν φορεθεί ανάποδα, γονυκλισίες. Τα αθλητικά στάδια έχουν ζήσει πλήθος συμβολισμούς διαμαρτυρίας και υποστήριξης κοινωνικών αγώνων. Με αφορμή το κίνημα «Black lives matter» και την τεράστια υποστήριξη που έλαβε από τον αθλητικό κόσμο, στρέφουμε το φακό στον αθλητικό ακτιβισμό και στη σχέση του με τον κόσμο των brands.

Είναι άραγε οι μάρκες ο σύμμαχος εκείνος που καθιστά σήμερα τις κοινωνικές δράσεις των αθλητών πιο ορατές από ποτέ; Είναι το brand purpose κινητήρια δύναμη για τον αθλητικό ακτιβισμό, ή το αντίστροφο; Οι γνώμες διίστανται προσφέροντας πολλές αφορμές για σκέψη στο σχετικό ρεπορτάζ μας.

Το τεύχος μας όμως, έχει άκρως «αθλητικό» αέρα και για έναν ακόμη λόγο: Με ιδιαίτερη χαρά, φιλοξενούμε συνέντευξη του αγαπημένου αθλητή και Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, ως Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής των Sports Marketing Awards 2020. Μία ψύχραιμη ματιά στην αξία και το ρόλο του αθλητικού marketing ως μοχλού εξέλιξης ολόκληρου του αθλητικού οικοσυστήματος, με ένα καίριο μήνυμα: Την αξία του fairplay και στον κόσμο του marketing…