Η πρόβλεψη για την Ελλάδα τοποθετείται στο -12% για το 2020.

Η Magna, στο τελευταίο report της που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου, προβλέπει μείωση της διαφημιστικής επένδυσης στα Μέσα κατά 42 δισ. δολάρια, φτάνοντας στα 540 δισ. συνολικά το 2020 (έναντι 582 δισ. το 2019). Η συρρίκνωση της αγοράς είναι αποτέλεσμα της σοβαρής οικονομικής ύφεσης μετά την πανδημία του Covid-19, αφού το GDP των μεγαλύτερων αγορών στον κόσμο αναμένεται μειωμένο από -5% έως -12%.

Πέρα από την αρνητική, βραχυπρόθεσμα, επίδραση στην οικονομία και στη διαφημιστική αγορά, η κρίση του Covid προβλέπεται να έχει παγκοσμίως μακροχρόνια επίδραση στην κοινωνία, στα business models κάποιων αγορών, στις καταναλωτικές συνήθειες και στη χρήση Μέσων.

Η συνολική μείωση της διαφημιστικής επένδυσης το 2020 εκτιμάται στο -7% και κατά κύριο λόγο προέρχεται από τα παραδοσιακά linear media (linear TV, τύπος, linear ραδιόφωνο, OOH, κινηματογράφος) που θα φτάσουν στα 238 δισ. δολάρια συνολικά, σημειώνοντας μείωση -16% σε σχέση με το 2019. Η επένδυση στην Τηλεόραση (linear TV) εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά -12% λόγω ακύρωσης διαφημιστικών καμπανιών και αναβολής όλων των αθλητικών διοργανώσεων.

Τα digital media είναι αυτά που θα συγκρατήσουν την πτώση παγκοσμίως, καθώς η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν στα 302 δισ., δηλαδή θα κλείσουν με αύξηση 1% σε σχέση με το 2019. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: όλα τα digital media σημείωσαν αύξηση στη χρήση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, το e-commerce εκτοξεύτηκε, συνήθεια που θα παραμείνει στους καταναλωτές, και εντατικοποιήθηκε η χρήση marketing εργαλείων από το lower-funnel, συνήθης πρακτική σε περιόδους ύφεσης.

Σε επίπεδο regions να σημειωθεί ότι οι ΕΜΕΑ και Λατινική Αμερική θα έχουν τη μεγαλύτερη μείωση -10% στη διαφημιστική δαπάνη το 2020. Αντίστοιχα, η πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι -12%. Το σύνολο των μέσων προβλέπεται με αρνητικό πρόσημο εκτός των digital media που θα έχουν οριακή αύξηση 4%.

Τέλος, για το 2021, προβλέποντας ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και διεξαγωγή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων, η Magna εκτιμά αύξηση της παγκόσμιας διαφημιστικής επένδυσης κατά 6,1%, στα 573 δισ. δολάρια, ποσό χαμηλότερο κατά 9 δισ. από το 2019.