Πλέον έχει φτάσει η στιγμή να ασχοληθεί σοβαρά με τα κανάλια μέσα από τα οποία το κοινό θα μπορέσει να έρθει σε πραγματική επαφή με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του. Η αγορά του εξωτερικού, ακόμα και στις περιπτώσεις αποτελεσματικού segmentation και targeting παραμένει αχανής. Έτσι η επιλογή των καναλιών διανομής παραμένει μια ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση. Η συνεχής ανάπτυξη του e-cοmmerce δίνει μια πρώτη διέξοδο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 2012 οι πωλήσεις μέσω e-commerce ξεπέρασαν το ένα τρις δολάρια δίνοντάς του μερίδιο περίπου 30% στις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη (Η.Π.Α., Ασία, Δυτική Ευρώπη). Τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά στην Ασία ενώ θα παραμείνει στάσιμο ή θα είναι ελαφρά πτωτικό σε Η.Π.Α. και Δυτική Ευρώπη.

Αντίθετα έχει ελάχιστη διείσδυση και χαμηλές προοπτικές σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη άρα εκεί δεν μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κανάλι διανομής. Όπως επίσης δύσκολα μπορεί να αποτελέσει από μόνο του σημαντική λύση για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (π.χ. νωπά, ευτελούς αξίας, κ.ο.κ). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν νοείται εξαγωγική επιχείρηση χωρίς σωστή παρουσία στο διαδίκτυο ώστε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες επικοινωνίας και πώλησης. Αντίθετα οι μεγάλες αλυσίδες, ενώ αποτελούν μεγάλη πηγή δυνητικών πωλήσεων για επιχειρήσεις παραγωγής private labels, δύσκολα αποτελούν σοβαρό κανάλι διανομής για ελληνικά exports brands. Η διαπραγματευτική ισχύς τους είναι υπερβολική για ένα νέο ελληνικό brand. Το ίδιο και o ανταγωνισμός στα ράφια τους.

Στην περίπτωση που επιλεγεί τελικά μια τέτοια λύση η έμφαση αρχικά δίνεται σε μία ή περιορισμένο αριθμό αλυσίδων. Η επιλογή τους θα πρέπει να συνάδει και με το brand positioning – ειδικά στις κατηγορίες προϊόντων επιλεκτικής διανομής το σημείο πώλησης συνεισφέρει σημαντικά στην εικόνα της μάρκας. Ένα μοντέλο που φαίνεται ότι έχει δουλέψει αποτελεσματικά για κάποια ελληνικά brands είναι τα ιδιόκτητα καταστήματα. Προφανώς πρόκειται για ακριβή λύση με σημαντικό ρίσκο. Όμως το ιδιόκτητο κατάστημα αποτελεί ιδανικό πρεσβευτή της μάρκας, εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της εμπειρίας του καταναλωτή, δημιουργεί πυρήνες υποστηρικτών και προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Ελληνικές μάρκες όπως η Folli-Follie, η Korres και η Apivita το έχουν δοκιμάσει ευρέως και μέσα από αρκετές επιτυχίες και αποτυχίες έχουν λάβει εκτός από πωλήσεις και πολλά σημαντικά μαθήματα.