Αλλά έλα που μας απασχολεί γιατί δείχνει σε όλο του το μεγαλείο, το ευρύτερο πρόβλημα που τυραννάει την κοινωνία που φιλοξενεί την αγορά μας. Δηλαδή, και συγνώμη για το ύφος που θυμίζει πανεπιστημιακά αμφιθέατρα των ‘80s, άμα η κοινωνία που περικλείει την αγορά είναι τόσο άλλα αντ’ άλλων, η αγορά δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει.

Για να μη νομίσετε ότι θα το ρίξω στην πολιτική (γίνεται αν θέλετε, αλλά έχω πάρει όρκο να ασχολούμαι βασικά με το Internet), ο λόγος που έχω φρίξει είναι με το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία το Δίκτυο μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια που υπάρχει στην Ελλάδα (το Δίκτυο όχι η κοινωνία –αυτή δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει). Και παίρνω σαν παράδειγμα ένα κείμενο που διάβασα στο Βήμα πριν από κάνα μήνα, το οποίο μιλούσε για τα «γενέθλια του Internet» και συγκεκριμένα του «site “World Wide Web” του “πατέρα του Διαδικτύου” Τιμ Μπέρνερς-Λι».

Ε λοιπόν συμπαθάτε με, αλλά όταν βλέπω μια εφημερίδα η οποία προέρχεται από ένα συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στο εν Ελλάδι Internet (και όποια σχόλια και αν θέλει να κάνει κανείς για το συγκρότημα Λαμπράκη, οφείλει να του αναγνωρίσει ότι πράγματι έχει συνδέσει το όνομά του με την τεχνολογία υπολογιστών και το Δίκτυο) να φιλοξενεί σήμερα ένα κείμενο που φανερώνει τόσο μεγάλη σύγχυση μεταξύ βασικών εννοιών, δεν μπορώ παρά να τραβάω τα μαλλιά μου. Και αυτό επειδή θεωρώντας δεδομένο ότι οι εφημερίδες έχουν μια συμβιωτική σχέση με το κοινό τους (δηλαδή το τρέφουν και τρέφονται απ’ αυτό), ένα τέτοιο κείμενο δείχνει τι καταλαβαίνουν από Internet αυτοί που διαβάζουν την εφημερίδα και τι τους εξηγούν αυτοί που γράφουν.

Τα πολύ-ψειρίζω; Δε νομίζω. Μετά από είκοσι χρόνια από τότε που όλοι μιλάγαμε πάνω από το καλώδιο του FORTHnet και μετά από δέκα χρόνια (τουλάχιστον) ύπαρξης κανονικής αγοράς του Internet, έχω την απαίτηση ένα κείμενο σε μεγάλη εφημερίδα (ακόμα και αν δεν είναι του εν λόγω συγκροτήματος) να ξέρει να ξεχωρίσει τι είναι το web, τι είναι το Internet, τι είναι site και ποιος είναι ο Tim Berners-Lee. Και έχω αυτή την απαίτηση γιατί αν δεν μπορεί να το ξεχωρίσει ο συντάκτης του κειμένου, δεν μπορεί να το ξεχωρίσει ούτε ο κόσμος που το διαβάζει και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τη δουλειά μου. Είναι πρόβλημα για τη ζωή μου.