Μειώνεται το περιεχόμενο που απομακρύνει το YouTube για λόγους παραβίασης των κανονισμών του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Την περίοδο αυτή, η πλατφόρμα κατήργησε 2 εκατ. κανάλια που δεν ευθυγραμμίζονταν με τις πολιτικές της, τα λιγότερα σε διάστημα ενάμιση έτους. Επίσης απομάκρυνε 6,1 εκατ. μεμονωμένα videos, κυμαινόμενη στα ίδια επίπεδα με το τέλος του 2019, αλλά περίπου 2 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το συνηθισμένο.

Σημειώνεται ότι το «κλείσιμο» των 2 εκατ. καναλιών οδήγησε στην εξάλειψη επιπλέον 51,5 εκατ. videos, μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Το ένα τρίτο (37%) των μεμονωμένων videos «κατέβηκαν» εμπίπτοντας στους κανονισμούς για «spam, παραπλάνηση και απάτες», ενώ το ένα τέταρτο (24%) για λόγους «προστασίας ανηλίκων». Τα videos που παραβίασαν τις οδηγίες σχετικά με «σεξουαλικό περιεχόμενο ή γυμνό» (14%) και τη «βία» (11%) ακολουθούν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανάρμοστου περιεχομένου προέρχεται από τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο (17%, 1,02 εκατ.) των videos που απομακρύνθηκαν. Με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης της ρητορικής μίσους από τα social media, οι πολιτικές του YouTube έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με δεδομένο μάλιστα ότι απολαμβάνει το 5% της διαδικτυακής διαφήμισης.
(Πηγή: WARC)