Και επιπλέον, άντε και μιλήσαμε. Και είπαμε και για Συνάφεια (Affinity) και για Βαρύτητα (Weight) και για Εξασθένιση (Decay) που αποτελούν ορισμένες από τις παραμέτρους που λαμβάνει υπόψη του ο αλγόριθμος του Facebook για να θεωρεί «σημαντικό» κάποιο post. Θα αλλάξει ριζικά κάτι; Θα προστεθεί ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του marketer που θέλει να κάνει τη δουλειά του; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Προφανώς πιστεύω και έχω υποστηρίξει επανειλημμένως πως όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα την τεχνολογία και το περιβάλλον που θα κινηθούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θεωρώ και απαραίτητο να εντρυφήσουμε σε κάθε λογής αλγόριθμο. Πολλώ δε μάλλον όταν το μόνο που θα κερδίσουμε είναι η ημιμάθεια καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά των αλγορίθμων τόσο της Google όσο και του Facebook όσο και των περισσοτέρων εταιρειών που αξιοποιούν αυτού του είδους τις πληροφορίες, είναι μυστικοί.

Αφού το ζητήσατε όμως, θα πούμε δύο λόγια παραπάνω. Με πρώτη καλύτερη τη συνάφεια (Affinity score). Ουσιαστικά μετράει τη σχέση -ή αν προτιμάτε την αλληλεπίδραση- μεταξύ του content creator (δηλαδή το brand) με τον χρήστη. Όσο πιο πολύ ο χρήστης σχολιάζει τα μηνύματα ή απλώς επισκέπτεται τη σελίδα, ή αν αντίστοιχα επισκέπτεστε εσείς τη δικιά του και του «μιλάτε», τόσο περισσότερο αυξάνεται και το σκορ ή ο βαθμός συνάφειας. Αν το σκορ κατέβει αρκετά τότε θα χάσετε τους συγκεκριμένους χρήστες από τη ροή ειδήσεων. Το content και το interactivity παραμένουν βασιλιάδες. Απλό δεν είναι;

Πάμε τώρα στη βαρύτητα (Weight score). Θεωρητικά φυσικά πάμε, γιατί το μόνο πρακτικά που ξέρουμε είναι ότι εξετάζεται το είδος των αντιδράσεων που προκαλεί στους χρήστες μία δημοσίευση. Έκαναν μόνο like; Ή τη σχολίασαν κιόλας; Ενδεχομένως δεν είναι μόνο ποσοτικό το θέμα -άλλωστε ένα like τι ψυχή έχει;- αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και απόλυτα. Καλού-κακού πάντως προσπαθήστε να βρείτε και σχόλια. Έχουν άλλο βάρος…

Και τελευταία (λέμε τώρα) η Εξασθένιση (Decay). Πρόκειται για αυτό ακριβώς που φαντάζεστε. Αν κάνετε ένα post το μήνα, εκτός του ότι το content σας μοιάζει φτωχό, είναι και εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσετε ψηλά τους δύο προηγούμενους δείκτες. Δεν θα αλλάξουν απότομα, αλλά θα αλλάξουν. Και όχι προς τα πάνω.

Εξανεμίζομαι. Την επόμενη φορά θα έχω info για το τι περιμένουν οι χρήστες από τις σελίδες των brands.