Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «200 χρόνια δημοτικό τραγούδι» με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Lidl Ελλάς παρουσιάζουν τον δεύτερο μουσικό κύκλο του προγράμματος δράσεων μέσα από μία συναυλία, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τους Polis Ensemble και μία επιλογή από 21 δημοτικά τραγούδια της Επανάστασης.

Πρόκειται για μια «μουσική κιβωτό» από τα 21 πλέον αντιπροσωπευτικά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνεγερσία, από τον Θούριο του Ρήγα στα κλέφτικα και τα ιστορικά, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να είναι λειτουργικά ενταγμένα στην καθημερινή ζωή, στα γλέντια και πανηγύρια, ως σταθερά σύμβολα για την ιστορική μνήμη και την εθνική ταυτότητα.

Τραγουδούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, ενώ μαζί τους συμπράττει και ο δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο Νίκος Αγγούσης. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.