Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ο νέος διαγωνισμός για τις άδειες έχει σοβαρές αδυναμίες με τον τρόπο με τον οποίο προωθείται και κινδυνεύει συνεπώς για δεύτερη φορά να μην παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι όπως και στον προηγούμενο διαγωνισμό, δεν προβλέπεται σοβαρός έλεγχος του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών πριν την έναρξη της διαδικασίας (ελέγχεται μόνο η ύπαρξη των χρημάτων με την επίδειξη εγγυητικής και όχι η προέλευση, από «βοσκοτόπια» κ.λπ.), η διαδικασία δεν αποκλείει τους «λαγούς» που εμφανίστηκαν δηλώνοντας και τον σχετικό ρόλο την προηγούμενη φορά και κυρίως αποκλείει τους νέους παίκτες μια που θέτει μια απαράδεκτα στενή προθεσμία έξι μηνών για τους νεοεισερχόμενους για να έχουν όχι μόνο μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, αλλά 400 εργαζομένους, πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, στούντιο και εγκαταστάσεις και βέβαια πρόγραμμα και περιεχόμενο.
Είναι προφανές ότι -με βάση το ορθολογικό συμφέρον της αγοράς και της χώρας- οι αιτιάσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι απολύτως δικαιολογημένες. Για να το πούμε στην καθημερινή γλώσσα, έχει δίκιο βουνό. Καταρχήν κάθε σοβαρή χώρα κάνει τον έλεγχο πριν και όχι μετά για την προέλευση των χρημάτων, αφού αν κάποιος έχει χρήματα ύποπτης προέλευσης -και ελπίζει ότι θα περάσει πολύ πιο εύκολα την κρίση των αρχών ως υπερθεματιστής παρά ως απλός υποψήφιος- η παρουσία του στη διαδικασία αλλοιώνει απολύτως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Δεν θέλει και μεγάλη φιλοσοφία το γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος για να ασπρίσεις βρώμικο χρήμα από την ιδιοκτησία ενός καναλιού. Είναι δραστηριότητα αυτοτελώς πιθανότατα ζημιογόνα που κερδίζει πολύ περισσότερα από τη χρήση της επιρροής παρά από τα όποια κέρδη του σταθμού. Συνεπώς το βρώμικο χρήμα έχει κάθε λόγο να μπει σε μια τέτοια διαδικασία και να την χτυπήσει πολύ περισσότερο από το καθαρό. Συνεπώς η συμμετοχή του ανεβάζει το ύψος του τιμήματος και διώχνει έτσι τους καθαρούς παίκτες, που δεν έχουν λόγο να πληρώσουν παράλογα υψηλά ποσά.
Το ίδιο αλλοιώνει τη διαδικασία η παρουσία «λαγών», η οποία είναι και ευθέως παράνομη στο ευρωπαϊκό διαγωνιστικό πλαίσιο. Κάτι που όπως προαναφέραμε ομολογήθηκε ότι έγινε την προηγούμενη φορά από έναν εκ των συμμετεχόντων. Το πιο σοβαρό όμως αφορά στη δυνατότητα ή όχι για είσοδο νέων παικτών στην αγορά, σε σχέση με το χρόνο που έχουν τα νέα κανάλια για να προετοιμαστούν. Η ασφυκτική προθεσμία του εξαμήνου αυξάνει θεαματικά το κόστος για κάθε νεοεισερχόμενο.
Κάτι που περιορίζει αναίτια τη συμμετοχή και το φυσιολογικό τίμημα που θα υπήρχε αν το διάστημα για την πλήρη ανάπτυξη ήταν π.χ. ένα έτος. Η κυβέρνηση και το ΕΣΡ δεν έχουν λόγο να κάνουν αυτά τα λάθη στη διαδικασία. Γιατί οι νομικές δυσκολίες του διαγωνισμού είναι ούτως ή άλλως μεγάλες και η ζήτηση για τις άδειες δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή του προηγούμενου διαγωνισμού, για τους λόγους που έχουμε στο παρελθόν αναλυτικά εξηγήσει. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.