Δραματικές οι συνέπειες για τις εξαγωγές αν αυτό συμβεί, λένε HellasCert, HellasLab και ΣΕΒ
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της HellasCert Γιάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της HellasLab Περικλής Αγάθωνος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, επισημάνθηκε ο ορατός κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μείνει χωρίς αναγνωρισμένο φορέα Διαπίστευσης μέχρι τέλη του μήνα.

Όπως επεσήμαναν, στις 28 Φεβρουαρίου εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (EA), προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη συμμόρφωση του ελληνικού εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΑ. Ως αποτέλεσμα, η ΕΑ εισηγήθηκε την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ.

Επί λέξει αναφέρει τα εξής: «…Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το ΕΣΥΔ έκανε τη μέγιστη προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα, η ομάδα της ΕΑ προτείνει να παραμείνουν σε εκκρεμότητα τα ευρήματα μη συμμόρφωσης και να ανασταλούν οι αμοιβαίες πολυμερείς συμφωνίες του ΕΣΥΔ μέχρι να γίνει η τροποποίηση του νόμου, ή τουλάχιστον μέχρι να γίνουν διαθέσιμες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την πορεία τροποποίησης του νόμου».

Σύμφωνα με τους φορείς, τυχόν αποτυχία συμμόρφωσης του ΕΣΥΔ στις υποδείξεις της ΕΑ, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Στην πράξη σημαίνει αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των φορέων πιστοποίησης στη χώρα μας, καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων και των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, από και προς το εξωτερικό. Η HellasCert, η HellasLab και ο ΣΕΒ καλούν το Υπουργείο να δώσει άμεσα λύση και παραμένουν στη διάθεσή του για να συμβάλλουν με εποικοδομητικό τρόπο.