Παράλληλα, εννιά στους δέκα CEO’s εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της απόφασης για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Πολλά και τίποτα. Για την ακρίβεια, το εάν σημαίνουν πολλά θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους. Εάν πάψει η πολιτική τάξη να υποκύπτει στα φαινόμενα λαϊκισμού που τα τελευταία χρόνια περισσεύουν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκηνή, και ταυτόχρονα εκλογικευθεί η λειτουργία του κράτους – με ότι αυτό συνεπάγεται – τότε πράγματι, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σε πρώτη φάση, η αισιοδοξία των CEO’s αποτυπώνεται μόνο στις έρευνες, αλλά αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά και στη γενικότερη ψυχολογία της αγοράς. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία. Εάν βελτιωθεί η ψυχολογία, τα κεφάλαια που αποδεδειγμένα υπάρχουν και «κοιμούνται», θα «αφυπνιστούν». Στις καθημερινές μας συζητήσεις με στελέχη της αγοράς ακούμε ολοένα και περισσότερο για λανσαρίσματα νέων προϊόντων και segments, για επαναλανσαρίσματα, για δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων κ.α., τα οποία όμως μένουν «παγωμένα» λόγω της κρίσης.

Το ότι δεν γίνονται πράγματα δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν σχεδιάζουν. «Κι όμως κινείται», όπως λέει και μια διαφήμιση. Όλοι θέλουν να βρίσκονται στην pole position της «μετά κρίση» εποχής που νομοτελειακά θα έρθει. Προσωπική μου αίσθηση είναι πως το τέλος της κρίσης θα ακολουθήσει μια έντονη περίοδος νέων επενδυτικών πλάνων, τα οποία τα τελευταία χρόνια περίμεναν υπομονετικά το πέρασμα της καταιγίδας.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλα θα γίνουν όπως παλιά. Το αντίθετο. Όλα θα ισορροπήσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ο απλός πολίτης θα συνεχίσει να περνάει δύσκολα. Θα ισορροπήσουν όμως. Όπως η ίδια η ζωή βρίσκει πάντα τις ισορροπίες της. Έστω μέσα από πόνο και δάκρυ…