Με αφορμή το πρόσφατο λανσάρισμα των P2P payments μέσω των iMessages από την Apple, σήμερα θα αναλύσουμε αυτή τη νέα τάση που ήρθε για να προστεθεί στην αγορά των digital πληρωμών παγκόσμια, καθώς είναι βέβαιο ότι οι P2P και P2B πληρωμές και τα Messaging Payments θα αποτελέσουν πτυχή της καθημερινής μας ζωής στο πολύ άμεσο κιόλας μέλλον.

Οι P2P συναλλαγές μέσω των keyboard payments αποτελούν αδιαμφισβήτητα τη νέα μεγάλη τάση στις ψηφιακές πληρωμές, αφού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εξοφλεί τις p2p συναλλαγές του μέσα από οποιοδήποτε messaging app (facebook, whatsapp κα ), εύκολα, γρήγορα και με την ασφάλεια του τραπεζικού ιδρύματος. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε για να εξυπηρετήσει και να «απαντήσει» κυρίως στις ανάγκες του  νεανικού κοινού, που σε ποσοστό πάνω από 73%  χρησιμοποιεί τα messaging apps για πολλές ώρες καθημερινά και επομένως είναι εξοικειωμένο με τη χρήση τους. Η επιτυχία λοιπόν είναι σίγουρη, καθώς η υπηρεσία των keyboard payments έρχεται προς απάντηση στην ανάγκη των καταναλωτών.

Η RBC είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα ως η πρώτη τράπεζα στη Νότια Αμερική που εφάρμοσε υπηρεσίες social payments και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από το λανσάρισμα, είχε ένα απίστευτο ποσοστό του 26%  συναλλαγών μέσω social payments. Αφορμή και για τη Westpac Bank στην Αυστραλία στάθηκαν οι p2p συναλλαγές μέσω των iMessages από την Apple, καθώς πολύ πρόσφατα πρόσθεσε τα payment keyboards στο ενεργητικό του banking app της. Το keyboard εμφανίζεται σαν ένα πρόσθετο πληκτρολόγιο στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή της τράπεζας και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους προς όλους την στιγμή που το επιθυμούν. Ήδη και σε αυτή την περίπτωση, η ανταπόκριση των χρηστών είναι τεράστια.

Είναι φανερό λοιπόν ότι έχει χαραχτεί μια νέα εποχή στις ψηφιακές συναλλαγές που γίνονται πιο άμεσες και εύκολες και ουσιαστικά προστίθενται στα περιβάλλοντα που χρησιμοποιούν οι χρήστες περισσότερο. Πολλές από τις τράπεζες του εξωτερικού, όντας πρωτοπόρες, έχουν ήδη υιοθετήσει την καινούρια mobile λειτουργία όπως αναφέραμε και παραπάνω – και οι πελάτες τους απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα αυτά. Χρησιμοποιώντας τα keyboard payments στοχεύουν σε εύκολες τραπεζικές συναλλαγές και στη παροχή καινοτόμων λύσεων μέσω του mobile, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινή ζωή των πελατών τους.
Αυτόν τον δρόμο οφείλουν να ακολουθήσουν και οι ελληνικές τράπεζες και να στοχεύσουν στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πελατών τους, προσφέροντας ασφαλείς και εύκολες τραπεζικές πληρωμές, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των χρηστών τους.