Οι σχετικές μηνύσεις είχαν κατατεθεί το 2011 και το 2013 από τον ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου), στο πλαίσιο της δράσης του κατά της πειρατείας στα έργα του λόγου. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η υποβολή μηνύσεων από τον ΟΣΔΕΛ το 2013 οδήγησε σε επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας σε πέντε φωτοτυπικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 200 έτοιμα φωτοτυπημένα ολόκληρα βιβλία και 9 σκληροί δίσκοι με εκατοντάδες ψηφιοποιημένα βιβλία, έτοιμα για εκτύπωση.

Στην υπόθεση που εκδικάστηκε πρόσφατα, επιβλήθηκε στον υπεύθυνο επιχείρησης φωτοτύπησης ποινή φυλάκισης δύο ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα. Αντίστοιχη επιχείρηση έγινε το 2011 στην Κομοτηνή, καταλήγοντας σήμερα στην επιβολή ποινής 5 μηνών φυλάκισης με αναστολή σε ιδιοκτήτη καταστήματος φωτοτύπησης.

Ο ΟΣΔΕΛ υπογραμμίζει ότι οι έρευνες συνεχίζονται αδιάλειπτα σε όλη την Ελλάδα, προς εντοπισμό όσων παρανομούν εις βάρος συγγραφέων, εκδοτών, μεταφραστών και όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη δημιουργία και παραγωγή πρωτότυπων έργων γραπτού λόγου. Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκδοτών έργων του λόγου, και λειτουργεί από το 1997.