Ο IAB Europe ανακοίνωσε στο πρόσφατο συνέδριο Interact 2022 ότι η ψηφιακή διαφήμιση αυξήθηκε κατά 30,5% το 2021, φτάνοντας στα 92 δισ. ευρώ. Αυτή η εκθετική ανάπτυξη, η μεγαλύτερη της περιόδου από το 2018, δείχνει ότι η αγορά ψηφιακής διαφήμισης έχει πραγματικά ανακάμψει από τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο του Covid-19. Σύμφωνα με τη μελέτη Adex Benchmark, η οποία καλύπτει 28 αγορές, το 2021 όλες οι αγορές παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη από έτος σε έτος.

Η Τουρκία ήταν η πιο δυναμική αγορά με ανάπτυξη 99,7%, ενώ καμία αγορά δεν παρουσίασε πτώση στην ψηφιακή διαφήμιση. Επτά χώρες είχαν ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έξι χώρες έχουν συμβάλλει κατά τα 3/4 στην ανάπτυξη της διαφημιστικής δαπάνης, ενώ οι χώρες με μερίδιο άνω του 50% της συνολικής ευρωπαϊκής ψηφιακής δαπάνης είναι οι Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία.

H Ελλάδα κινήθηκε λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης με αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης του display 18% φτάνοντας τα 80,8 εκατ. ευρώ, ενώ το video παρουσίασε αύξηση 24,8% και διαφημιστική δαπάνη 6,5 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αύξηση για την περίοδο 2019-21 έφτασε στο 35,3%. Το audio αυξήθηκε κατά 50,2% σε όλες τις αγορές, το βίντεο αυξήθηκε επίσης κατά 46,2% και το display advertising κατά 34,5%. Τα Social Media αποτελούν το 25% όλων των δαπανών για ψηφιακές διαφημίσεις και το 50% της διαφημιστικής δαπάνης του display.

O Σπύρος Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος του ΙΑΒ Hellas και υπεύθυνος της μέτρησης Adex Benchmark στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Η ελληνική αγορά ψηφιακής διαφήμισης ενισχύθηκε σημαντικά το 2021 πραγματοποιώντας αύξηση 27,1%. Όμως η θέση της Ελλάδας στις 28 χώρες παραμένει απογοητευτική αφού κατατάσσεται 21η στο απόλυτο ύψος δαπάνης και ακόμα χειρότερα 23η στην σύγκριση της κατά κεφαλή διαφημιστικής δαπάνης. Πρέπει να κάνουμε όλοι περισσότερα προκειμένου να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε αυτό το πλαίσιο ο IAB Hellas έχει βάλει ως στρατηγική προτεραιότητα την καθιέρωση μιας έρευνας που θα λειτουργεί ως αξιόπιστο νόμισμα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς».