Ο πρωτοπόρος Τούρκος οικονομολόγος Ερόλ Ουσέρ υποστηρίζει ότι όχι μόνο η ηθική και η οικονομία δεν είναι έννοιες ασύμβατες αλλά ότι, επιπλέον, τηρώντας κάποιος ορισμένες θεμελιώδεις ηθικές αρχές μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση σε αυξημένη κερδοφορία, ανάπτυξη και ευρωστία.
Στην καρδιά της παγκόσμιας κρίσης, ο Ουσέρ εντοπίζει τις παθογένειες του φιλελεύθερου καπιταλισμού, αναδεικνύει τα ηθικά αίτια που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και προχωρεί στην παρουσίαση του οράματός του για την ηθική οικονομία με τρόπο ευσύνοπτο, ξεκάθαρο και απλό.
Η ηθική οικονομία ως σχεδιασμός μια καλής οικονομίας, προετοιμάζεται ως εναλλακτική λύση. Πραγματοποιούνται μελέτες που αφορούν σε πνευματικά και υλικά αίτια της έλλειψης σταθερότητας που πλησιάζει. Από τις παραπάνω μελέτες έχει αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο δημιουργίας αξιών που τονώνει διαρκώς το ηθικό Μάρκετινγκ.
Αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου Ερόλ Ουσέρ, τη ρεαλιστική απάντηση στις συνεχείς αποτυχίες της πολιτικής που εξασφαλίζει ευτυχισμένη ζωή και την επεκτείνει εκτός συνόρων. Η εν λόγω απάντηση μεταμορφώνει την ιδέα της οικονομίας της κοινωνικής αγορά; Σε επιχειρηματική ιδέα και πράξη.
Η ηθική οικονομία, πολύ περισσότερο από ένα εγχειρίδιο περί οικονομίας, αποτελεί ειλικρινή επίκληση στην ελπίδα, στον κοινό νου και, πάνω απ’ όλα, στην ανθρωπιά, που παραμένει η πιο πολύτιμη δύναμή μας, ακόμη και -ή ειδικά- σε εποχές τόσο δύσκολες όσο η σημερινή.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ερόλ Ουσέρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Το 1986 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ το 1988 αποφοίτησε από τη Διεθνή Ακαδημία Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Ιαπωνίας. Εργάστηκε στη Worldbank και έπειτα από σύντομη θητεία ως αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ουσέρ ξεκίνησε τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Στοχαστής παγκόσμιου κύρους, ο Ουσέρ έχει πλούσια δράση ως ακτιβιστής, έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, ενώ έχει λάβει ακόμη πολλές διακρίσεις στον κλάδο των επιχειρήσεων.
Μετάφραση: Βάσω Κρις, Τίτλος πρωτοτύπου: Ethical economy
Έκδοση: Ψυχογιός, 2011, Σελίδες: 150, Διαστάσεις: 14×20, Τιμή: €11 [www. psichogios.gr]