Πρόκειται για ένα φιλόδοξο ιστοριογραφικό εγχείρημα που αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και φθάνει μέχρι τη δεκαετία του 1990. Σε δώδεκα εκτενή κεφάλαια, ο Davies εξιστορεί τις απαρχές της Ευρώπης, εστιάζει στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, μας ταξιδεύει στους Μέσους Αιώνες, στρέφεται στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό, εξετάζει τις ευρωπαϊ­κές Επαναστάσεις, την ανάδυση της «κυρίαρχης Ευρώπης» τον 19ο αιώνα και τη σταδια­κή της έκλειψη τον 20ό αιώνα.

Αποστασιοποιημένος από «δυτικοκεντρικές» εκδοχές του ευρωπαϊκού παρελθόντος και από μια αντίληψη της ευρωπαϊκής ιστορίας σύμφωνα με την οποία κυριαρχούν η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία, ο συγγραφέας προσφέρει ένα πλούσιο πανόραμα της ιστορίας της Ευρώπης εντάσσοντας στην αφήγηση την ανατολι­κή Ευρώπη και τις «περιφέρειες». Το έργο είναι γραμμένο με γλαφυρότητα και σαφήνεια ενώ φιλοδοξεί να μας εξοικειώσει με όλο το εύρος της ευρωπαϊκής ιστορικής εμπειρίας.

Επιπλέον, τριακόσιες περίπου «κυψέλες», δηλαδή εμβόλιμες πληροφοριακές ενότητες, αποτελούν μια ευρηματική καινοτομία. Σ’ αυτές, έννοιες, γεγονότα και πρόσωπα από το ευρωπαϊκό παρελθόν παρουσιάζονται με τρόπο διεξοδικό ενώ αναλύονται και αποσαφη­νίζονται πλήθος «επεισόδια» της ευρωπαϊκής ιστορίας. Χάρτες, κατάλογοι και χρονολογι­κοί πίνακες συμπεριλαμβάνονται στο έργο και αποτελούν πολύτιμους «οδηγούς» κατά τη διερεύνηση της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει προκαλέσει το διεθνές επιστημονι­κό ενδιαφέρον. Απευθύνεται τόσο στους ειδικούς όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και την ιστορία της. Το χρονολογικό του ανάπτυγμα, ο συνθετικός χαρακτήρας του, ο όγκος του πληροφοριακού υλικού, αλλά και η αναλυτική του διάσταση καθιστούν το βι­βλίο απαραίτητο έργο υποδομής ως προς το πεδίο των ιστορικών σπουδών γενικότερα και της ευρωπαϊκής ιστορίας ειδικότερα.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Norman Davies υπήρξε λέκτορας σε διάφορες χώρες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σε Αμερική αλλά και Ιαπωνία, Καναδά, Κίνα κ.ά. όπου δίδασκε κυρίως την Ιστορία της Πολωνίας. Το έργο που τον καθιέρωσε ήταν το «God’s playground» (1981), γραμμένο στα αγγλικά ενώ ακολούθησε και το «Heart of Europe» (1984), το «Europe: A history» (1996) και πολλά άλλα. Έχει εργαστεί για το βρετανικό κανάλι BBC, τις εφημερίδες The Times, The Independent κ.ά. όπου αρθρογραφεί συχνά.

Έκδοση: Νεφέλη, 2010, Σελίδες: 1438, Διαστάσεις: 21,5×26, Τιμή: €65 [www.nnet.gr]