Είναι η δημοσιογραφία επιστήμη; Ναι, αν λάβουμε υπόψη το δεδομένο πως έχει εισαχθεί στα πανεπιστήμια, πλάι σε άλλες επιστήμες. Ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αντίληψη των δημοσιογράφων που «υποτιμούν τη δημοσιογραφική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος διδασκαλίας είναι μέσα από την όσμωση πάνω στη δουλειά, όπως σε εκείνες τις συντεχνίες του Μεσαίωνα».

Έτσι, το βιβλίο αποσκοπεί να συνδυάσει τη θεωρία και την πρακτική στη δημοσιογραφία, αποτελώντας εγχειρίδιο για τους σπουδαστές αλλά και πηγή ενημέρωσης για όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Ένστικτο ενημέρωσης»
Όπως παρατήρησε ένας αμερικανός γερουσιαστής, «χρειαζόμαστε ειδήσεις για να ζούμε, να αυτοπροστατευόμαστε, να δημιουργούμε δεσμούς, να διαχωρίζουμε εχθρούς και φίλους. Η δημοσιογραφία είναι απλώς το σύστημα που δημιουργούν οι κοινωνίες για να εξασφαλίζουν τις ειδήσεις αυτές. Γι’ αυτό και ενδιαφερόμαστε για το επίπεδο των ειδήσεων και της δημοσιογραφίας που έχουμε: επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, των σκέψεών μας και της κουλτούρας μας».

Και τι κάνει, λοιπόν, η δημοσιογραφία; υπηρετεί ή βλάπτει ένα ευρύτερο δημόσιο συμφέρον; Και ποιος είναι ο ρόλος της, μέσα στο σημερινό κόσμο των επικοινωνιών;

Τα συμπεράσματα που συνάγουν οι συγγραφείς:
Η πρώτη υποχρέωση της δημοσιογραφίας είναι απέναντι στην αλήθεια. – Η δημοσιογραφία οφείλει πρώτα απ’ όλα να είναι πιστή στους πολίτες. – Η πεμπτουσία της είναι η προσήλωση στη διασταύρωση της πληροφορίας. – Οι λειτουργοί της πρέπει να διατηρούν την ανεξαρτησία τους από εκείνους τη δραστηριότητα των οποίων καλύπτουν δημοσιογραφικά. – Πρέπει να λειτουργεί σαν ένας ανεξάρτητος ελεγκτής της εξουσίας. – Πρέπει να παρέχει βήμα δημόσιας κριτικής και συναίνεσης. – Πρέπει να προσπαθεί να κάνει το σημαντικό γεγονός ενδιαφέρον και οικείο. – Πρέπει να παρουσιάζει τις ειδήσεις με τρόπο κατανοητό και περιεκτικό. – Οι λειτουργοί της πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ενεργούν με βάση τη συνείδησή τους.

Η ανάπτυξη των παραπάνω, στις γλαφυρές σελίδες του βιβλίου που είναι αφιερωμένο στην «καλή δημοσιογραφία».

Τίτλος πρωτοτύπου: The Elements of Journalism. Μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος.

Έκδοση: Καστανιώτη, Σελίδες: 252, Διαστάσεις: 17×24, Τιμή: €20,69 [www.books.gr]