Πλήρες αδιέξοδο φαίνεται ότι βιώνουν σήμερα παιδιά και νέοι, καθώς η ζοφερή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας τους έχει αδιαμφισβήτητα επηρεάσει.

Ανεργία και ψυχολογία
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επίπεδο ανεργίας στους νέους έως 25 ετών έφτασε το 60,6% τον Αύγουστο, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών στο 37,4%. Οι συνθήκες όμως δεν άδειασαν απλώς τις τσέπες της νέας γενιάς και των γονιών τους που τους στηρίζουν, αλλά κατάφεραν επίσης να διαλύσουν την ψυχολογία, τον αυτοσεβασμό και τα όνειρα της νέας γενιάς. Οι νέοι σήμερα όχι μόνο δεν πρόλαβαν να πάρουν ικανοποίηση από την επίτευξη των στόχων τους, αλλά πριν ακόμη προφτάσουν να ανοίξουν τα φτερά τους, η ανεργία, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, τσάκισαν τη ψυχολογία τους, τον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση και τα όνειρά τους. Με άλλα λόγια, η κρίση ίσως ωριμάζει τους νέους νωρίτερα.

Οι γονείς και ο… Οδυσσέας!
Οι γονείς προσπαθούν, κάνουν υπερβάσεις όχι μόνο ως προς τα οικονομικά τους αλλά και ως προς τη στάση τους. Σήμερα δεν υπάρχει ασφαλής δρόμος που θα οδηγήσει σε σχετικά αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ επίσης καταρρίφθηκαν οι μύθοι και τα στερεότυπα του παρελθόντος. Κατά συνέπεια, αρκετοί γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να σπουδάσουν αυτό που τους αρέσει ή να επενδύσουν στο hobby τους: «Κι εγώ ήθελα να γίνω μουσικός, αλλά ο δικός μου πατέρας με πίεσε να γίνω δικηγόρος και να κρατήσω τη μουσική ως χόμπι. Του έκανα το χατίρι, αλλά στο δικό μου παιδί τι να πω; Να κάνει το ίδιο; Αφού σήμερα όποιος τελικά καταφέρει να βρει δουλειά παίρνει τα ίδια χρήματα είτε είναι δικηγόρος, είτε κομμώτρια είτε γραμματέας. Τουλάχιστον ας επιλέξει να κάνει κάτι που του αρέσει πολύ και τον κάνει ευτυχισμένο». Έχει αρχίσει λοιπόν να δημιουργείται το δίπολο «Επιτυχημένος;» ή «Ευτυχισμένος!».

Όπως καταγράφεται στις ποιοτικές έρευνες, οι γονείς σήμερα επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν χαρακτηριστικά του μυθικού Οδυσσέα. «Πολυμήχανος, σε εγρήγορση, με ιδιαίτερη δεινότητα να μηχανεύεται διάφορες λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν, με θάρρος και ψυχική δύναμη να ξανασηκώνεται όταν πέφτει, γιατί στη ζωή υπάρχουν εμπόδια και πολλές δυσκολίες». Αλλαγές στη ζωή τους αναφέρουν και τα παιδιά σε εφηβεία. Η κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή της οικογένειας και έχει διαμορφώσει νέες δυναμικές, σημαντικά επιδεινωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2010.

Νέοι και μάρκες: Μια καινούργια σχέση;
Αδιαμφισβήτητα, οι μάρκες που θα συνάψουν και θα συσφίξουν τη σχέση τους με τη νέα γενιά σήμερα, θα βγουν πιο δυνατές από την κρίση. Οι νέοι σήμερα όμως είναι δύσκολοι καταναλωτές. Πως μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η επικοινωνία των μαρκών με τη νεότερη γενιά;

Όχι μόνο χιούμορ!
Οι νέοι καταναλωτές αντιδρούν θετικά στην επικοινωνία με χιούμορ. Συχνά, σε βεβαρημένες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, το χιούμορ λειτουργεί λυτρωτικά. Αρκετές on line επικοινωνίες που απευθύνονται στους νέους, επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά στο χιούμορ. Δεν αρκεί όμως αυτό. Με τα αδιέξοδα που ζουν οι νέοι, η αποδοχή και η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας με χιούμορ είναι δυσκολότερη από το παρελθόν. Ποια επικοινωνία είναι η πλέον εμπνευσμένη και αποτελεσματική σήμερα; Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να το πει και σίγουρα δεν υπάρχουν στερεότυπα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαφήμιση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και μία από τις μεγαλύτερες είναι η κινητοποίηση των νέων. Η ανατροπή και η παραβατικότητα στην επικοινωνία είναι η κατεύθυνση που ανοίγει τις κεραίες επικοινωνίας των νέων. Οι νέοι είναι θυμωμένοι με το σύστημα και τα αδιέξοδα που τους επέβαλε. Για το λόγο αυτό, δεν ακούν σε «κλισέ» και συμβατικές προσεγγίσεις. Άλλωστε, η σχέση των νέων με το χρόνο (ταχύτητα) και η σχέση τους με τη τεχνολογία, τους καθιστούν εντελώς διαφορετικούς από την αμέσως επόμενη ηλικιακή κλίμακα (Σχεδιάγραμμα 2). Σήμερα, οι νέοι 15-24 ετών είναι πολύ διαφορετικοί από τους νέους 25-34 ετών σε σχέση με το 2000, όπου τότε ένας τριαντάχρονος μπορούσε να έχει το ίδιο αξιακό πλαίσιο και στάση ζωής με έναν εικοσάχρονο.

The art of storytelling: Το στοίχημα με τους νέους

Η καρδιά της επικοινωνίας –κυρίως της digital επικοινωνίας- είναι το περιεχόμενο της, το μήνυμά της και η καρδιά του περιεχομένου μιας επικοινωνίας είναι το storytelling. Σε πολλές μάρκες και σε πολλούς Stakeholders δεν είναι σαφές τι σημαίνει storytelling:

– Ποια είναι η ιστορία της μάρκας; 
– Ποιες «ιστορίες» δικαιούται να διηγηθεί η μάρκα;
– Ποια ρητορική θέλουν να ακούσουν οι καταναλωτές;

Οι συναισθηματικές ιστορίες επηρεάζουν τη συναισθηματική εμπλοκή των καταναλωτών με τις μάρκες και διαμορφώνουν ανάλογα το ενδιαφέρον τους προς σε αυτές. Ενδιαφέρουσες ιστορίες, ελκυστική πλοκή διαφημίσεων με καλή αίσθηση του χιούμορ που αναφέρουν την ιστορία της μάρκας και κυρίως το ρόλο που μπορεί να παίξει στη ζωή των καταναλωτών, είναι δομικός λίθος επικοινωνίας συμβατικών ή digital καναλιών.
Καλά προϊόντα, καλές υπηρεσίες, με αυθεντικές/ουσιαστικές διαστάσεις, που πληρούν όσα υπόσχονται και λένε καλές ιστορίες κινητοποιούν τους νέους. Αυτά είναι τα προϊόντα που αξίζουν τα λεφτά τους, που αξίζει να επενδύσεις και να μιλάς γι’ αυτά.