Ραγδαία ανάπτυξη γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το influencer marketing, με την αξία του να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 21,1 δισ. δολάρια το 2023, ενώ το 2016 άγγιζε μόλις τα 1,7. Κάποιες από τις κύριες τάσεις που φαίνεται να χαρακτηρίζουν το influencer economy, αυτή τη στιγμή, είναι η στροφή των brands σε influencers «μικρότερου βεληνεκούς», η άνοδος του video content στις καμπάνιες, η οποία ενισχύεται και από το TikTok, η ζήτηση για user-generated content και όχι μόνο...
Ο όρος influencer marketing χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συνεργασία μεταξύ δημοφιλών χρηστών των social media και brands με στόχο την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών. Πρόκειται για μια αγορά που αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Statista το μέγεθος της παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019. Ξεκινώντας από 1,7 δισ. δολάρια το 2016, άγγιξε τα 16,4 δισ. το 2022, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 21,1 δισ. το 2023.
Οι άνθρωποι της βιομηχανίας αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του influencer marketing, αν και σημειώθηκε μια σχετική κάμψη το 2022, ενώ σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο σε αυτό. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Influencer Marketing Benchmark Report 2023 του Influencer Marketing Hub, σε δείγμα 3.500 εταιρειών και επαγγελματιών του χώρου από όλο τον κόσμο, το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτηρίζει το influencer marketing ως μια αποτελεσματική μορφή marketing. Όπως αναφέρθηκε, σημειώθηκε μια πτώση από το ποσοστό του 2022 (90%), η οποία αποδίδεται στην οικονομική ύφεση, που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Η ικανοποίηση των brands που έχουν πραγματοποιήσει influencer marketing καμπάνιες, αποτυπώνεται στο 82% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα αφιέρωναν μέρος του προϋπολογισμού του 2023 στο influencer marketing (έναντι 77% το 2022). Επίσης, το 67% όσων επενδύουν στο influencer marketing δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό του τους επόμενους 12 μήνες.
Σύνδεση brand-κοινού
Ίσως μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες που προσφέρει το influencer marketing στα brands είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με το κοινό. «Η συνεργασία ενός influencer με ένα brand είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθεί μια εξατομικευμένη σύνδεση μεταξύ του brand και του κοινού. Το 60% των καταναλωτών αγοράζει ένα προϊόν αφού έχει δει σχετικό περιεχόμενο από κάποιον influencer», επισημαίνει η Βενετία Τσουκαλά, Account Director, Advengers και συνεχίζει: «Μέσω των communities που έχουν δημιουργηθεί στα προφίλ των influencers, χτίζεται σχέση εμπιστοσύνης με το brand. Μέσα λοιπόν από τη συνεργασία με σωστά επιλεγμένους influencers, το brand ενισχύεται σημαντικά σε επίπεδο awareness και σταδιακά σε επίπεδο πωλήσεων. Κατά κάποιο τρόπο, ένας influencer είναι ένας short-term ambassador που θα προσθέσει στις αξίες του brand τις δικές του».
Στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης εστιάζει και η Σύλβια Ιωάννου, Account Director, Outstand Communications, τονίζοντας ότι «τα brands αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύ και αφοσιωμένο κοινό που εμπιστεύεται τον κάθε influencer για το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθεί. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, απήχηση και πωλήσεις».
Τα data συναντούν την επίδραση
Ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων ετών στην αγορά της επικοινωνίας χαρακτηρίζει ο Κώστας Χαμαλίδης, Founder & CEO, Digital Minds, το influencer marketing, το οποίο επιτυγχάνει μάλιστα «να φέρει στο προσκήνιο το data driven marketing σε συνδυασμό με τις προσωπικότητες και το περιεχόμενο». Όπως τονίζει ο ίδιος, «απευθύνεται σε brands όλων των βαθμίδων και κατηγοριών που θέλουν σε επίπεδο στρατηγικής να ενδυναμώσουν αποτελεσματικά το brand awareness και τις πωλήσεις τους, βασισμένα σε πολύτιμα insights για το τι αναζητούν οι δυνητικοί καταναλωτές τους και δημιουργώντας χρηστικό και διασκεδαστικό περιεχόμενο που απαντά στις ανάγκες τους».
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς τις δυνατότητες που προσφέρει το influencer marketing στη στόχευση κοινού. «Το influencer marketing προσφέρει στους διαφημιζόμενους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μεγαλύτερο και πιο diverse κοινό. Οι influencers χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό τους. Έτσι, όταν προωθούν κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, αυτό θεωρείται αξιόπιστο από το κοινό τους. Οι διαφημιστές συχνά επιλέγουν στοχευμένα influencers με πολύ συγκεκριμένο κοινό, διασφαλίζοντας πως το μήνυμά τους θα φτάσει στα σωστά άτομα», αναφέρει η Φαίη Σιδέρη, SEO Specialist, DOPE Studio.
Να «ταΐζεις το θηρίο» με συνέπεια
Οι στόχοι που θέτει κάθε brand, για να επιτύχει μέσω του influencer marketing, απαιτούν την παραγωγή περιεχομένου βάσει συγκεκριμένων κανόνων. Βασικό ζητούμενο στην παραγωγή περιεχομένου είναι η συνέπεια, όπως τονίζει ο Κώστας Χαμαλίδης. «Ακόμα κι αν έχεις καλό περιεχόμενο σήμερα, πρέπει να “ταΐζεις το θηρίο” με συνέπεια, προσθέτοντας και διανέμοντας νέο περιεχόμενο σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση ανάλογα με τα ζητούμενα της κάθε social media πλατφόρμας», όπως εξηγεί. Πέρα από τη συχνότητα, «ο καθαρισμός του τόνου και της φωνής του brand, βοηθά στη δημιουργία μιας αναγνωρίσιμης και συνεκτικής εικόνας σε όλο το περιεχόμενο», σύμφωνα με τη Φαίη Σιδέρη.
Η αυθεντικότητα αναπτύσσει εμπιστοσύνη
Η αυθεντικότητα είναι μια ακόμα σημαντική ποιότητα για το περιεχόμενο του influencer marketing. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Χαμαλίδης: «Η αυθεντικότητα αναπτύσσει εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη αναπτύσσει τις επιχειρήσεις». Συνηγορώντας η Βενετία Τσουκαλά επισημαίνει ότι ο πιο σημαντικός κανόνας είναι η σωστή ισορροπία ανάμεσα στα brand guidelines και την αισθητική του influencer. «To περιεχόμενο που θα αναρτήσει ο influencer χρειάζεται να έχει τα δικά του προσωπικά στοιχεία, να φαίνεται native στο profile του, ώστε να κάνει engage το κοινό του για το brand που προβάλλει, ενώ ταυτόχρονα να φέρει τις αξίες του brand. Σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση, δεν πρέπει να πει το brand στον influencer τι να κάνει, αλλά να συναποφασίσουν τι θα είναι καλύτερο. Μέλημα μας είναι σε κάθε συνεργασία που κάνουμε να φέρνουμε τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και με την κατάλληλη κατεύθυνση να πετυχαίνουμε τα ιδανικά KPIs», εξηγεί η ίδια.
Περαιτέρω, αυτό που μπορεί να δώσει προβάδισμα σε ένα brand έναντι του ανταγωνισμού είναι η δημιουργία συναισθηματικής σύνδεσης με τους πελάτες του, σύμφωνα με τον Κώστα Χαμαλίδη. «Μπορεί να ήταν πάντα μια βασική ιδέα του marketing και της διαφήμισης το να αξιοποιήσεις αυτό που έχει συναισθηματική απήχηση στο κοινό σου, αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό διαδικτυακού περιεχομένου, εάν μπορείς να δημιουργήσεις μια συναισθηματική σύνδεση με τους πελάτες σου, θα είσαι ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σου», επισημαίνει.
Ενώ το περιεχόμενο χρειάζεται, πάντα, είναι χρήσιμο ή να εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, για να έχει επίδραση. «Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους πελάτες σου; Είσαι εκεί για να τους εκπαιδεύσεις ή να τους διασκεδάσεις ή και τα δύο;», σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουν τα brands, σύμφωνα με τον Κώστα Χαμαλίδη.
Η δυναμική του video
Αποδοτικότερη στο πλαίσιο του influencer marketing αποδεικνύεται η χρήση του video. «Το βίντεο έχει καλύτερες αποδόσεις και γι’ αυτό προτείνουμε πάντα να αξιολογηθεί μία επένδυση σε μία μικρού βεληνεκούς παραγωγή που θα αποδώσει τελικώς πολλά περισσότερα», αναφέρει η Βενετία Τσουκαλά. Την ίδια τάση αναγνωρίζει και η Σύλβια Ιωάννου, η οποία τονίζει: «Μια από τις τάσεις, που πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει περισσότερο το influencer marketing το επόμενο διάστημα, είναι η δημιουργία video και περιεχομένου βασισμένου στο storytelling. Τα video συνεχίζουν να αυξάνουν την απήχησή τους στις κοινωνικές πλατφόρμες και προσφέρουν μια συναρπαστική αφήγηση που συνδέει το κοινό με το brand, διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενο παραμένει αυθεντικό».
Τέλος, η ίδια επισημαίνει τη δυναμική του live streaming. «Τα live streaming γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς προσφέρουν άμεση επικοινωνία και αληθινή σύνδεση με το κοινό», όπως αναφέρει.
Η επιλογή του σωστού συνεργάτη
Όπως φαίνεται η βιομηχανία του influencer marketing δεν πρόκειται να παρουσιάσει έλλειψη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με έρευνα του 2019 σε κάποιες χιλιάδες Millennials και Gen Zers, την οποία επικαλείται η McKinsey σε ανάλυσή της, το 54% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα γινόταν influencer αν μπορούσε. Με την προσφορά να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τα brands καλούνται να επιλέξουν τον συνεργάτη που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες τους.
Μια σειρά από ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια χρειάζεται να εξετάζουν οι διαφημιζόμενοι, όπως εξηγεί η Βενετία Τσουκαλά. Όσον αφορά τα ποσοτικά κριτήρια, «για να αξιολογήσουμε αν ένας influencer ταιριάζει στο προφίλ του brand αξιολογούμε τα βασικά metrics του όπως οι followers, η αυθεντικότητα του κοινού του, αν έχει fake followers, τα ηλικιακά groups, το interaction που έχει το κοινό με τα post του, το engagement rate κλπ. Για όλα αυτά τα ποσοτικά στοιχεία η εταιρεία μας χρησιμοποιεί εξειδικευμένες πλατφόρμες». Όσον αφορά την ποιοτική ανάλυση, σε αυτή «αξιολογούμε την αισθητική του, τις συνεργασίες που έχει έως τώρα, τα σχόλια που έχει λάβει και τις γενικότερες αναφορές που έχει από το κοινό. Για να πετύχουν όμως τα παραπάνω, η όλη διαδικασία πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες που μπορούν να αξιολογήσουν σωστά όλα τα δεδομένα», αναφέρει η ίδια.
Συνοψίζοντας σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου για κάθε καμπάνια συνεργάτη, η Σύλβια Ιωάννου περιγράφει: «Στρατηγικά επιλέγουμε influencers, ανεξαρτήτου followership, που ταιριάζουν με το προφίλ και την ταυτότητα του κάθε brand, δημιουργούν αυθεντικό αλλά και ποιοτικό περιεχόμενο και αλληλεπιδρούν με το κοινό τους. Η επιλογή και η μίξη των κατάλληλων micro, macro και celebrities στις influencer καμπάνιες, προσελκύει πολλά, διαφορετικά κοινά. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης του κοινού και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand».
Η τάση των micro & nano influencers
Οι influencers χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των followers που διαθέτουν, ενώ καθεμία από τις κατηγορίες μπορεί να προσφέρει διαφορετικά οφέλη στα brands. Για παράδειγμα, δουλεύοντας με macro influencers, μπορούν να προσεγγίσουν εκατοντάδες ή ακόμα και εκατ. χρήστες, ωστόσο οι micro influencers δημιουργούν περιεχόμενο πιο «κοντά» στον μέσο χρήστη, παρουσιάζοντας ένα lifestyle το οποίο είναι πιο γνώριμο και επιτεύξιμο από τους ακολούθους τους.
Οι συμμετέχοντες στην ετήσια έκθεση του Influencer Marketing Hub έδειξαν μια ισχυρή προτίμηση σε influencers με μικρότερο αριθμό ακολούθων. Συγκεκριμένα, το 39% των brands επέλεξε ως προτιμότερη επιλογή τους nano-influencers (με 1.000-10.000 followers), με τους micro-influencers (με 10.000-100.000 followers) να ακολουθούν με 30%. Το 19% επέλεξε τους macro-influencers (με 100.000-1.000.000 followers) και το 12% τους mega-/ celebrity influencers (με περισσότερους από 1.000.000 followers). Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων υποστηρίζεται ότι αυτά πιθανώς αντανακλούν την πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των macro- και mega- influencers. Επίσης, οι τελευταίοι είναι πολύ λιγότεροι, περιορίζοντας τον αριθμό των brands που έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί τους. Ωστόσο, αξίζει να συνυπολογίζεται το αρκετά υψηλότερο engagement rate των nano και micro influencers.
Η Σύλβια Ιωάννου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι micro-influencers αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη στα social media καθώς η συνεργασία μαζί τους προσφέρει πιο αυθεντικές, στοχευμένες και επιτυχημένες καμπάνιες».
Το ΑΙ στο influencer marketing
Καθώς το buzzword των τελευταίων μηνών, και στον χώρο της επικοινωνίας, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, μια νέα ερώτηση προστέθηκε στη φετινή έκθεση του Influencer Marketing Hub, η οποία ζητούσε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν αν σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ή τη μηχανική μάθηση (ML) για να εντοπίσουν τους influencers, που χρειάζονται ή να δημιουργήσουν αποτελεσματικές καμπάνιες. Το 62,9% απάντησε ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, μαζί με ένα 25,4% που δήλωσε ότι είναι πιθανό. Μόνο το 11,7% έδωσε μια ξεκάθαρα αρνητική απάντηση. Από αυτούς που δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν ή μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα AI και ML, η πιο δημοφιλής πρόταση (64%) ήταν η χρήση των social media analytics για τον εντοπισμό των πιο αποτελεσματικών influencers για μια συγκεκριμένη επωνυμία ή καμπάνια.
Τι μετρά πραγματικά;
Ένα από τα πλεονεκτήματα του influencer marketing είναι ότι «οι διαφημιζόμενοι μπορούν να μετρήσουν τα αποτελέσματα των καμπανιών τους μέσω των metrics από τα στατιστικά των αναρτήσεων και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους ανάλογα», αναφέρει η Σύλβια Ιωάννου. «Οι influencer marketing campaigns παρέχουν πολύτιμα δεδομένα και πληροφορίες. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στη βελτίωση των μελλοντικών στρατηγικών marketing», προσθέτει η Φαίη Σιδέρη.
Υπάρχουν πολλοί στόχοι που μπορεί να θέσει ένα brand μέσω του influencer marketing και ένας από τους βασικότερους είναι οι πωλήσεις. Σύμφωνα με το Influencer Marketing Benchmark Report 2023, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι παρακολουθεί τις πωλήσεις των influencer campaigns (έναντι 70% το 2022). Επιπλέον, το 71% των συμμετεχόντων στην ίδια έρευνα δήλωσε ότι μετρά το ROI των ενεργειών influencer marketing. Αναλυτικότερα, αυτή τη χρονιά, το 49,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μετρά την επιτυχία μιας influencer marketing καμπάνιας με τα views/ reach/ impressions, το 25,5% με το engagement ή τα clicks και το 24,9% με τα conversions/sales. Καταγράφεται δε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την προηγούμενη χρονιά, οπότε το 42,3% πίστευε ότι χρειάζεται να μετρήσει μια καμπάνια με τα conversions/ sales, το 33,5% ενδιαφερόταν περισσότερο για το engagement ή τα clicks και το 24,2% για τα views/ reach/ impressions.
Τέλος, τη θέση βασικού στόχου μιας influencer καμπάνιας έχει λάβει το user-generated content (UGC), βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έκθεσης. Τη φετινή χρονιά, η δημιουργία μιας «βιβλιοθήκης» user-generated content τέθηκε ως στόχος των influencer campaigns από το 45%, με τις πωλήσεις (στο 29%) και το awareness (στο 26%) να υποχωρούν. Αυτή η αύξηση της σημασίας τους user-generated content αποδίδεται στην αύξηση της σημασίας του TikTok στο influencer marketing.
«Είμαστε όλοι influencers!»
«Κάποιοι αγαπούν να τους μισούν, κάποιοι πίνουν νερό στο όνομα και στους (αληθινούς;) followers τους, το σίγουρο είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια έχει μετεξελιχθεί τρομακτικά το σκηνικό στην επικοινωνία, στο παραδοσιακό marketing και στις δημόσιες σχέσεις. Μήπως τελικά το influencer marketing είναι το next big thing στη διαφήμιση και στην επικοινωνία γενικότερα; Η… διαστημική ανάπτυξη του Tiktok, με την «τικτοκοποίηση» του Instagram, η προτεραιοποίηση των SoMe έναντι των παραδοσιακών Μέσων στις στρατηγικές αρκετών εταιρειών είναι γεγονος και όχι μόνο για τις βιομηχανίες της μόδας και ομορφιάς. Όταν μέσα σε 3 χρόνια το market size του influencer marketing έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως ξεπερνώντας τα 21 δισ. δολάρια τρέχοντας κάθε χρόνο με +30%, τότε το μέλλον των… μεριδίων της αγοράς και των πωλήσεων, πιθανώς θα βρίσκεται στα χέρια της γενιάς του αντίχειρα, των Gen Zers, της Gen Alpha, των #GrandpaTok και σε όσους “σπάνε” τον αλγόριθμο του Τiktok. Σε ένα βαθμό βέβαια είναι λογικό καθώς οι creators, tiktokers, instagrammers, vloggers, public figures, salesfluencers, celebrities, πείτε τους όπως θέλετε, είναι αυτοί οι οποίοι προσφέρουν ένα πακέτο ολοκληρωμένων υπηρεσιών στις εταιρείες. Είναι ο φωτο-βιντεογράφος που θα πλήρωνες για την καμπάνια σου, ο project/account manager, ο στυλίστας, κομμωτής, μακιγιέρ, μοντέλο, το location, το creative agency, ο data analyst κοκ. The influencer is dead, long live the creator and content is the king».
«Τα brands πρέπει να είναι ευέλικτα και πάντα σε ετοιμότητα»
«Όπως ξέρουμε, ο κόσμος του influencer marketing έχει απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και εξελίσσεται συνεχώς. Το 2023 η βιομηχανία διαμορφώθηκε από τάσεις όπως η άνοδος των micro και nano influencers, η επικράτηση του video content και η ανάδυση του social commerce. Κοιτώντας, τώρα, στο 2024, τα trends προβλέπουν ένα μέλλον όπου η αυθεντικότητα, η καινοτομία και οι καθηλωτικές εμπειρίες κυριαρχούν. Όλα αυτά, βέβαια, σημαίνουν ένα πράγμα, ότι τα brands πρέπει να είναι ευέλικτα και πάντα σε ετοιμότητα. Αν, λοιπόν, αναγνωρίσουν έγκαιρα τη νέα πραγματικότητα και προσαρμόσουν ανάλογα τη ψηφιακή τους παρουσία μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν τη δύναμη του influencer marketing και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο».
«Ένωση των “παραδοσιακών” influencers με τους content creators»
«Κάτι άλλο που θα δούμε στο μέλλον είναι η ένωση των “παραδοσιακών” influencers με τους content creators. Οι δύο αυτές κατηγορίες θα αξιοποιήσουν καλύτερα την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται, ώστε αμφότεροι να παράγουν ακόμα πιο ποιοτικό περιεχόμενο. Αυτό θα καταστεί αναγκαστικό μιας που και τα brands τα ίδια έχουν την ανάγκη για πιο “φρέσκο” και καινοτόμο περιεχόμενο. Τέλος, όσο περισσότερο οι κοινωνίες, στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, ευαισθητοποιούνται για θέματα περιβάλλοντος, ισότητας, συμπερίληψης, ηθικής και ενσυναίσθησης, τόσο περισσότεροι influencers θα στρέφουν την προσοχή τους προς τα εκεί και άρα το περιεχόμενο τους. Αυτό είναι μία ευκαιρία για brands που “δυσκολεύονται” να επικοινωνήσουν τέτοια θέματα, να έχουν επικοινωνιακή παρουσία».
«Λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κοινού»
«Στην Outstand, ο βασικός κανόνας που ακολουθούμε είναι να δημιουργούμε περιεχόμενο αυθεντικό και κατάλληλο για την κάθε πλατφόρμα καθώς και να ακολουθούμε τις τάσεις. Κάθε brand μπορεί να βγει ωφελημένο αν εμπιστευτεί έναν συνεργάτη που γνωρίζει καλά το influencer marketing και μπορεί να δημιουργήσει στρατηγική και creative projects για να αναδείξει τις καμπάνιες των προϊόντων. Αυτό που χρειάζεται το brand είναι να έχει συνέπεια, το περιεχόμενο του να είναι σχετικό μαζί του, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα κάνει τη διαφορά, θα ξεχωρίζει στα social media και θα προσελκύει και νέα κοινά. Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κοινού και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας ανάλογα».
Η επιλογή των κατάλληλων influencers
«Η επιλογή των κατάλληλων για κάθε καμπάνια influencers περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων:
- Καθορισμός στόχων και κοινού
- Έρευνα & εντοπισμός influencers που ταιριάζουν στο brand
- Αξιολόγηση του κοινού τους, δημογραφικών στοιχείων, engagement rate, ενδιαφερόντων
- Αξιολόγηση αυθεντικότητας & αξιοπιστίας
- Ανάλυση της ποιότητας του περιεχομένου τους
- Έλεγχος του engagement & reach
- Εξέταση των τρόπων συνεργασίας
- Αξιολόγηση αν ταιριάζουν με την προώθηση του brand
- Αξιολόγηση analytics & αποτελεσμάτων
- Αξιολόγηση τρόπων επικοινωνίας, επαγγελματισμού, ανταπόκρισης, προθυμίας για συνεργασία».