Θεοχάρης Α. Φιλιππόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΠΤ

<‘Σελίδα 1: Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά περιοδικά είναι από τα καλύτερα του κόσμου και σε ποια δεδομένα στηριζεται αυτή και τα περιοδικά με εμφανή ανταπόκριση στις διεθνείς τάσεις’>
Ειδικότερα για το δεύτερο ζήτημα, ο Θεοχάρης Α. Φιλιππόπουλος είναι κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι σκανδαλώδης, αφού «τα περιοδικά δεν απορροφούν καθόλου κρατική διαφήμιση, κι αυτό είναι άδικο από κάθε πλευρά».

Σε χώρες που υποτίθεται ότι στον τομέα των media είναι πιο προηγμένες από την Ελλάδα. Αν εξαιρέσω την αμερικανική και τη βρετανική αγορά η χώρα μας σε επίπεδο περιοδικού τύπου είναι μπροστά από πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων, μιλώντας στο Marketing Week παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα των ελληνικών περιοδικών, μιλάει για το ποιοτικό διαφημιστικό τους περιβάλλον, σχολιάζει τα επιτεύγματα των ελλήνων εκδοτών σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τονίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοδικών, «χαρακτηριστικά τα οποία σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία». Παραθέτει την άποψή του ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει, ενώ επισημαίνει ότι η λογική του partnership μπορεί και πρέπει να επικρατήσει μεταξύ όλων των πλευρών του κλάδου: διαφημιζόμενων, εταιρειών επικοινωνίας και μέσων.

Marketing Week: Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του ευρύτερου κλάδου της επικοινωνίας και των media με θέμα την κρίση, τονίσατε πολλές φορές την πεποίθησή σας ότι τα ελληνικά περιοδικά είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Σε ποια δεδομένα στηρίζετε αυτήν σας την άποψη;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Καταρχήν πιστεύω ακράδαντα ότι οι παραδοσιακοί έλληνες εκδότες περιοδικών έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου αυτού, το οποίο αγαπούν πραγματικά. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στη χώρα μας εκδότες που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο του περιοδικού τύπου και όντας ταλαντούχοι, έχουν δημιουργήσει σπουδαία περιοδικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ελληνικός περιοδικός τύπος έχει υλοποιήσει πρωτότυπες ενέργειες, τόσο σε επίπεδο δημιουργικών εφαρμογών επικοινωνίας, όσο και σε επίπεδο θεματολογίας. Ενέργειες που είναι περισσότερο καινοτόμες από αντίστοιχες άλλων περιοδικών, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου γενικότερα.

Σε χώρες που υποτίθεται ότι στον τομέα των media είναι πιο προηγμένες από την Ελλάδα. Αν εξαιρέσω την αμερικανική και τη βρετανική αγορά, οι οποίες είναι πολύ προχωρημένες εκδοτικά, η χώρα μας σε επίπεδο περιοδικού τύπου είναι μπροστά από πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Marketing Week: Πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί σας…

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που θεωρώ τα ελληνικά περιοδικά κορυφαία στο είδος τους. Ένας από αυτούς αφορά στο μεράκι των εκδοτών. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή, υπάρχουν εκδότες που επενδύουν πολλά χρήματα και προσωπικό κόπο για να εκδώσουν περιοδικά με ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο θα έλεγα ότι δεν «συνάδει» με το μέγεθος της αγοράς μας. Με την έννοια ότι το κόστος δημιουργίας τους είναι τόσο μεγάλο που η ελληνική αγορά δεν έχει το εύρος και τη δυναμική να το επιστρέψει ως κέρδος σε αυτούς.

Marketing Week: Από την άλλη, βλέπουμε και περιοδικά που εμφανώς ανταποκρίνονται σε διεθνείς τάσεις…

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Αυτό που αναφέρετε είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι τα ελληνικά περιοδικά είναι κορυφαία. Οι Έλληνες έχουν το χαρακτήρα του δημιουργικού και του εφευρετικού λαού, τον οποίο δεν θα μπορούσαν να μην έχουν και οι έλληνες εκδότες. Οι τελευταίοι σε συνεργασία με τα στελέχη των εκδοτικών οργανισμών τους, παρακολουθούν στενά τις διεθνείς τάσεις του περιοδικού τύπου, έχοντας την υποδομή και τη δυνατότητα να εντρυφούν ουσιαστικά σε αυτές και να τις προσαρμόζουν εύστοχα στα εκδο τικά τους προϊόντα.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Πώς ορίζεται η έννοια «ποιοτικό διαφημιστικό περιβάλλον», τα χαρακτηριστικά του και η διατήρησή του και η σημασία της συνέπειας και της συνέπειας στην καθιέρωση ενός τίτλου’>
Marketing Week: Πώς αντιλαμβάνεστε κ. Φιλιππόπουλε την έννοια της ποιότητας στο χώρο των περιοδικών;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Την ποιότητα σε ένα περιοδικό εκφράζουν στοιχεία όπως η γενικότερη αισθητική, οι φωτογραφικές παραγωγές, η δημοσιογραφική γραφή, αλλά και η ποιότητα σε επίπεδο γραφιστικής και εκτύπωσης. Επαναλαμβάνω ότι η ποιότητα των ελληνικών περιοδικών, στηριζόμενη σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, θεωρείται από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών κάνει τα ελληνικά περιοδικά παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες όχι μόνο της ηπείρου μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Χωρίς καλούπι: «Σε μια βιομηχανία π.χ. αυτοκινήτων, μετά το αρχικό καλούπι, κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται είναι ίδιο με το προηγούμενο. Εμείς κάθε μήνα πρέπει να φτιάχνουμε κάτι καινούργιο. Κι αυτό απαιτεί προσπάθεια, επιμονή, μεράκι, έμπνευση, χρόνο και χρήμα»

Κι αυτό δεν το λέω θεωρητικά, αλλά το έχω ζήσει και ο ίδιος, εκδίδοντας διεθνείς τίτλους στη χώρα μας -κυρίως από αμερικανικούς και βρετανικούς εκδοτικούς οίκους- μέσω license. Αρκεί να σας πω ότι έχω συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια των συγκεκριμένων διεθνών τίτλων, όπου με καλούν οι μητρικές εταιρείες να μιλήσω προκειμένου να καθοδηγήσω όλους τους άλλους διεθνείς εκδότες να ακολουθήσουν το δικό μου παράδειγμα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε άλλους συναδέλφους μου εκδότες, οι οποίοι επίσης εκδίδουν διεθνείς τίτλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διεθνείς εκδόσεις που εκδίδονται στη χώρα μας είναι καλύτερες ποιοτικά ακόμα και από τις μητρικές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι τελευταίες αναθέτουν στις ελληνικές εκδοτικές εταιρείες την έκδοση διεθνών τίτλων τους όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις βαλκανικές. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουν τις γνώσεις και τις ικανότητες των ελλήνων εκδοτών να δημιουργούν σπουδαία περιοδικά. Νομίζω ότι αυτό το στοιχείο σημαίνει πολλά. Οι Αττικές Εκδόσεις π.χ. δραστηριοποιούνται εκδοτικά και σε άλλες 4 χώρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Εκδόσεις Λυμπέρη που δραστηριοποιούνται σε δύο ακόμα χώρες. Ή και με την ΙMAKO που δραστηριοποιείται και στη Ρουμανία μέσω ενός joint venture με τον όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Μόνο 2-3 μεγάλοι γερμανικοί και ολλανδικοί εκδοτικοί οργανισμοί και ένας ελβετικός έχουν αναλάβει να εκδίδουν διεθνείς τίτλους σε άλλες χώρες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι διεθνείς εκδοτικοί οργανισμοί εκτιμούν πολύ την ποιότητα των ελληνικών περιοδικών.

Marketing Week: Είναι σαφές. Θα επιμείνω όμως λίγο στο θέμα της ποιότητας. Πώς ορίζετε εσείς την έννοια «ποιοτικό διαφημιστικό περιβάλλον»;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Άριστη ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης, ποιοτικές φωτογραφικές παραγωγές, υψηλή ποιότητα δημοσιογραφικού λόγου, συνέπεια και συνέχεια, άριστο αισθητικό περιβάλλον. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι ικανός να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό ένα διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία. Κι αυτό, γιατί το περιβάλλον ενός ποιοτικού περιοδικού «προκαλεί» τον αναγνώστη να καταναλώσει. Το περιοδικό δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και απόλαυσης στον αναγνώστη, τον βοηθάει να ταξιδέψει νοερά μακριά από τα καθημερινά του προβλήματα, του μεταδίδει μια αισιοδοξία, η οποία με τη σειρά της τον ωθεί στην κατανάλωση.

Marketing Week: Τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού περιβάλλοντος που μόλις αναφέρατε, υποθέτω ότι είναι και ζητούμενα των διαφημιζόμενων. Πέραν αυτών, υπάρχουν άλλα;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Πέραν αυτών, την απόφαση των διαφημιζόμενων να επενδύσουν διαφημιστικά σε έναν τίτλο επηρεάζει η αναγνωσιμότητα του τίτλου, καθώς και η κυκλοφορία του. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτιμώ ότι η ποιότητα του διαφημιστικού περιβάλλοντος είναι εκείνη που κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μην ξεχνάμε ότι τα περιοδικά δεν κάνουν μόνο hard selling, αλλά διαμορφώνουν άποψη και εικόνα. Οι αναγνώστες των περιοδικών ταυτίζονται με την άποψη που αυτά εκφράζουν, «δένονται» με αυτά και είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν τις προτάσεις αγοράς που αυτά δίνουν.

Ακόμα, επηρεάζονται περισσότερο από μια διαφήμιση που θα δουν στις σελίδες των αγαπημένων τους περιοδικών και «εθίζονται» στη διαρκή αγορά των διαφημιζόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της διαφήμισης στα περιοδικά.

Marketing Week: Φαντάζομαι ότι το να διατηρήσει αυτό το ποιοτικό περιβάλλον ένα περιοδικό δεν είναι και το πλέον εύκολο. Άλλωστε, η συνέπεια και η συνέχεια είναι που καθιερώνουν έναν τίτλο.

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Συμφωνώ απόλυτα. Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια που δεν επιτρέπει χαλάρωση και εφησυχασμό. Κάθε μήνα δημιουργούμε ένα περιοδικό από την αρχή, το οποίο πρέπει να έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το προηγούμενο, αλλά παράλληλα να είναι ακόμα πιο καινοτόμο, ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο ευρηματικό. Πιο πλούσιο και με νέα «ευρήματα» που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε υψηλό επίπεδο. Σε μια βιομηχανία π.χ. αυτοκινήτων, μετά το αρχικό καλούπι, κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται είναι ίδιο με το προηγούμενο. Εμείς κάθε μήνα πρέπει να φτιάχνουμε κάτι καινούργιο. Κι αυτό απαιτεί προσπάθεια, επιμονή, μεράκι, έμπνευση, χρόνο και χρήμα.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Οι διαδικασίες που ακολουθούνται από ένα διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία προκειμένου να διαφημιστεί σε ένα έντυπο και τα κριτήρια που λαμβάνουν υπ΄όψιν τους εφημερίδες και περιοδικά’>
Marketing Week: Μιλώντας για τη διαφήμιση, θα ήθελα στο σημείο αυτό να θίξω ένα ζήτημα που θα το χαρακτήριζα ταμπού. Αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται από ένα διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία προκειμένου να διαφημιστεί σε ένα περιοδικό ή σε μια εφημερίδα. Στις εφημερίδες μεταξύ των κριτηρίων είναι και τα politics, ενώ στα περιοδικά τα κριτήρια είναι καθαρά marketing. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι πλεονέκτημα για τον περιοδικό τύπο;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Σαφώς και είναι πλεονέκτημα, αλλά ταυτόχρονα μας δημιουργεί και πρόβλημα. Τα περιοδικά υπολείπονται δραματικά σε επίπεδο απορρόφησης κρατικής διαφήμισης, η οποία κατευθύνεται σε όλα τα άλλα μέσα, εκτός από αυτά. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη πραγματικότητα, θα έλεγα. Οι εφημερίδες εκμεταλλεύονται την πολιτική δύναμη που έχουν και αποσπούν σημαντικά ποσά κρατικής διαφήμισης, τα οποία προφανώς δεν δικαιούνται, με βάση τα μεγέθη της αγοράς.

Κρατική διαφήμιση: «Ζητάμε να προσδιοριστεί ακριβές ποσοστό κατανομής κρατικής διαφήμισης τόσο για τα περιοδικά, όσο και για τις εφημερίδες»

Δεν είναι δόκιμο τα περιοδικά ενώ αποσπούν πολύ μεγάλο ποσοστό εμπορικής διαφήμισης, να μην απορροφούν καθόλου κρατική, επειδή υποτίθεται ότι δεν έχουν πολιτική επιρροή. Να είστε σίγουρος όμως ότι αν αναγκαστούμε να εξασκήσουμε την επιρροή μας στα κοινά μας, αυτό δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο για την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Απλά δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας και δεν το κάνουμε ως εκδότες.

Marketing Week: Η δικαιολογία είναι ότι τα περιοδικά «δεν έχουν πολιτική επιρροή»;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Δεν υπάρχει δικαιολογία. Η δικαιολογία είναι «έτσι θέλουμε, έτσι κάνουμε». Αυτή η κατάσταση πάντως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για να αλλάξει η κατάσταση. Έχει έρθει η ώρα να απορροφήσουν και τα περιοδικά το μερίδιο κρατικής διαφήμισης που τους αναλογεί. Ακόμα κι αν δεν πάρουμε τελικά το ποσοστό που δικαιούμαστε, εκείνο που πρέπει να λάβουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που (δεν) παίρνουμε σήμερα. Και βέβαια η άποψη που υποστηρίζει ότι τα περιοδικά δεν έχουν πολιτική επιρροή ελέγχεται, γιατί εμείς δεν συμφωνούμε.

Υπάρχουν περιοδικά με μεγαλύτερες αναγνωσιμότητες από εφημερίδες, αλλά και με μεγαλύτερες κυκλοφορίες. Κι αυτό ακριβώς το δεδομένο είναι ώρα να το τονίσουμε στην προσπάθεια που κάνουμε να απορροφήσουμε ως κλάδος την κρατική διαφήμιση που μας αναλογεί και δικαιούμαστε. Κι αυτό το αναφέρω και με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ).

Marketing Week: Κάνετε κάποιες κινήσεις γι’ αυτό;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Πιέζουμε προς την κατεύθυνση δημιουργίας νομοθετικής ρύθμισης που θα είναι ξεκάθαρη ως προς τα ποσοστά διαφήμισης που δικαιούται κάθε κλάδος. Υπάρχει βέβαια σχετικός νόμος που ορίζει τα ποσοστά που πρέπει να κατευθύνονται στα ηλεκτρονικά μέσα και στα έντυπα, αλλά δεν υπάρχει περαιτέρω διευκρίνιση, ανά κατηγορία. Δεν προσδιορίζεται π.χ. ποιο ποσοστό κρατικής διαφήμισης θα πάει στις εφημερίδες και ποιο στα περιοδικά. Εδώ πρέπει να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση και όχι τα έντυπα μέσα να θεωρούνται ενιαία κατηγορία. Ζητάμε με άλλα λόγια, να προσδιοριστεί ακριβές ποσοστό κατανομής κρατικής διαφήμισης τόσο για τα περιοδικά, όσο και για τις εφημερίδες.

Marketing Week: Συμμετείχατε ενεργά στο πρόσφατο συνέδριο «Brands, Eπικοινωνία, ΜΜΕ σε κρίση» in Crisis που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΠΤ με τους άλλους θεσμικούς φορείς του κλάδου της επικοινωνίας και των media. Ποια ήταν η αίσθηση που σας άφησε;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Θα έλεγα ότι ήταν ένα συμπαθητικό συνέδριο. Προσέφερε αρκετά στην κοινή προσπάθεια, αλλά σαφώς και χρήζει βελτιώσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο ο ΣΕΠΤ. Ενθαρρύνω τους διοργανωτές ώστε να προσκαλέσουν σε επόμενα συνέδρια σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς σκηνής της επικοινωνίας και των media, ώστε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για το όλο ζήτημα.
<‘here’>


<‘Σελίδα 4: Ο στόχος διαφημιστών, διαφημιζόμενων και μέσων να λειτουργήσουν επί της ουσίας ως partners, οι προβλέψεις για την κρίση και τα περιθώρια αντίδρασης από τα μέσα’>
Marketing Week: Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το συνέδριο ήταν η ανάγκη διαφημιστών, διαφημιζόμενων και μέσων να λειτουργήσουν επί της ουσίας ως partners. Πιστεύετε ότι αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός ή όχι;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Εμείς ως ΣΕΠΤ σαφώς και θεωρούμε ότι τα συμφέροντα είναι κοινά και το υποστηρίζουμε ακράδαντα. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, τα μέσα αποτελούν ισχυρούς συμμάχους των διαφημιζόμενων στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Από την άλλη πλευρά, οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να είναι παρόντες, για να επιβιώσουν τα μέσα. Αυτό είναι ουσιαστικά το partnership. Όσο πιο δύσκολες είναι οι καταστάσεις, τόσο πιο προσαρμοστικοί θα πρέπει να είμαστε και οι μεν και οι δε, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα, να βελτιώσουμε την ψυχολογία των καταναλωτών και να τους ωθήσουμε στην αύξηση της κατανάλωσης.

Τα μέσα θα πρέπει να γίνουν περισσότερο εφευρετικά και δημιουργικά προς κάθε κατεύθυνση. Τόσο στη δημιουργία εσόδων, όσο και στην εξοικονόμηση κόστους, χωρίς όμως αυτό να είναι εις βάρος της ποιότητας των προϊόντων. Αυτός που θα βγει κερδισμένος θα είναι αυτός που μέσα στις δυσκολίες θα ανακαλύπτει νέες ευκαιρίες και θα τις αξιοποιεί σωστά

Marketing Week: Όσον αφορά στην κρίση, ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Εκτιμώ ότι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Ακόμα υπάρχει έντονη ανησυχία, είναι γεγονός. Είναι σαφές ότι η διαφημιστική δαπάνη έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού ακόμα και ο Απρίλιος δεν ήταν καλός για καμμία κατηγορία μέσου, εκτός από το ραδιόφωνο, το οποίο έχει μια ευελιξία αλλά λόγω χαμηλότερου κόστους διαφήμισης.

Υπάρχει μια μεγάλη συγκράτηση από την πλευρά των διαφημιζόμενων. Πολλά θα κριθούν από το προσεχές δίμηνο. Είμαι πολύ συγκρατημένος στις όποιες προβλέψεις μου. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, συνολικά. Αν και πλησιάζουμε στον πάτο, πιστεύω ότι θα συρθούμε σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ωστόσο εκτιμώ ότι δεν θα δούμε εύκολα βελτίωση. Οι αντοχές των μέσων θα δοκιμαστούν σκληρά.

Marketing Week: Σε αυτήν την κατάσταση τι περιθώρια αντίδρασης έχουν τα μέσα;

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: Θα πρέπει να γίνουν περισσότερο εφευρετικά και δημιουργικά προς κάθε κατεύθυνση. Τόσο στη δημιουργία εσόδων, όσο και στην εξοικονόμηση κόστους, χωρίς όμως αυτό να είναι εις βάρος της ποιότητας των προϊόντων. Αυτός που θα βγει κερδισμένος θα είναι αυτός που μέσα στις δυσκολίες θα ανακαλύπτει νέες ευκαιρίες και θα τις αξιοποιεί σωστά.

Πιστεύω ότι κάθε τι καινούργιο, το οποίο στηρίζεται σε ορθολογική στρατηγική κάλυψης αναγκών, θα έχει πάντα επιτυχία, ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Και μέσα σε όλα, πιστεύω ότι η τράπουλα θα ανακατευτεί και θα έχουμε ξεσκαρτάρισμα στην αγορά. Όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και κάτι καινούργιο, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Όποιος σκεφτεί δημιουργικά ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται μια φορά κάθε 50 χρόνια.
<HERE’>