Εκρηκτική ανάπτυξη καταγράφει η χρήση καρτών, μεγάλη ζήτηση και για e-banking
Όσον αφορά στην έκδοση νέων καρτών, εκεί τα νούμερα είναι «ασύλληπτα» μας λένε στελέχη της αγοράς: Σε μία μόνον τράπεζα, τα αιτήματα για έκδοση χρεωστικών καρτών ανήλθαν σε 200.000 μέσα σε 10 ημέρες. Εκτός όμως από τους πολίτες που στρέφονται σε αυτό τον τρόπο συναλλαγών, ιδιαίτερα έντονη είναι και η αλλαγή στάσης συγκεκριμένων κατηγοριών επαγελματιών και εμπόρων, οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζονταν περισσότερο στα μετρητά και δεν υιοθετούσαν εύκολα τις συναλλαγές με κάρτες.
Πρόκειται για μικρά σημεία λιανικής, σημεία εστίασης και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στρέφονται πλέον στην υιοθέτηση της κάρτας για τη συναλλαγή με τους πελάτες τους. Ανάλογη ζήτηση υπάρχει και για τις υπηρεσίες e-banking, τόσο από ιδιώτες, όσο και από επαγγελματίες, με τους τελευταίους να ζητούν την ενεργοποίηση του ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών. Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς και τους παρόχους αντίστοιχων υπηρεσιών, το μεγάλο στοίχημα από δω και πέρα, θα είναι η αξιοποίηση της τάσης αυτής που δημιουργήθηκε, ώστε να παγιοποιηθεί και να καλλιεργηθεί ευρύτερα.
Όπως επισημαίνουν, το έλειμμα ενημέρωσης των καταναλωτών, ακόμη και σε νεαρότερες ηλικίες, για τα οφέλη και τους τρόπους χρήσης των νέων μορφών συναλλαγών, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Θα χρειαστεί συστηματική προσπάθεια μέσα από οργανωμένες δράσεις marketing, τις οποίες οι τραπεζικοί οργανισμοί ήδη δρομολογούν. Επιπλέον όμως, είναι απαραίτητο όπως επισημαίνουν να υπάρξουν και σχετικά κίνητρα για τους καρτούχους, δηλαδή όχι μόνον στο κομμάτι της τιμής, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο μέσω φοροελαφρύνσεων κλπ. Σημαντική εξέλιξη, είναι και οι λύσεις που εξετάζονται για πληρωμές και credit transfers μέσω mobile εφαρμογών.