Στοχεύει στην κατανόηση βασικών θεματικών εννοιών όπως η εξέλιξη και πορεία της Ε.Ε., το πλαίσιο δράσης και οι στόχοι της, οι βασικοί «σταθμοί» στην πορεία της Ε.Ε., η δομή, η διάρθρωση και τα όργανά της, καθώς και πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Περιλαμβάνει επίσης τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις και απόψεις στα θέματα της οικονομικής ολοκλήρωσης. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μεθοδολογικές προσεγγίσεις, τα στάδια της ολοκλήρωσης καθώς και πολιτικές της Ε.Ε. Επιπλέον, προσεγγίζει θέματα σχετικά με την περιφερειακή, περιβαλλοντική και οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στις επενδύσεις και εμπεριέχει τις κατηγορίες των επενδύσεων, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ξένων άμεσων επενδύσεων, πολιτική των επενδυτικών κινήτρων κ.ά.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται κυρίως στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, ενώ περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τον μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τη σχέση των καμπυλών ζήτησης-προσφοράς. Ακόμα, κάνει λόγο για τη θεωρία των άριστων νομισματικών περιοχών και τα στάδια της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Τέλος, το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην Ε.Ε. και την παγκοσμιοποίηση, με αναφορές στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., την κοινή εξωτερική, εμπορική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, αλλά και την πορεία της ευρωπαϊκής κοινότητας στο διεθνές περιβάλλον.
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς επίσης και σε όλους τους μελετητές της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Γεώργιος Κορρές διδάσκει ως Επίκουρος Καθηγητής (εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ) στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει συνεργασθεί με πολλά ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Ο Άγγελος Κότιος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τομείς όπως οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις, η νομισματική πολιτική, η αγροτική οικονομική τα οικονομικά των χωρών σε μετάβαση κ.ά.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (Clark, Bologna), ενώ έχει εργαστεί και ως ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Ειδικεύεται στο χώρο της μακροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής, καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.
Έκδοση: Σταμούλης, 2010, Σελίδες: 280, Διαστάσεις: 17×24, Τιμή: €28 [www.stamoulis.gr]