Ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες συνέθεσαν την ομάδα των ομιλητών που παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις του e-tourism και εξέφρασαν την ανάγκη για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Ελλάδα και του πολυτάλαντου ανθρώπινου δυναμικού που ακόμα δεν έχει αναδειχθεί. Η εκδήλωση «Information Technology & Tourism Competitiveness» ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση του οργανισμού IFITT Greece, στην οποία συμμετείχαν 130 στελέχη από όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας.

Το μέλλον βρίσκεται στο e-tourism
Στο πάνελ συμμετείχαν έλληνες και ξένοι ομιλητές, οι οποίοι κάλυψαν μια ευρεία θεματολογία για τον τουρισμό και την τεχνολογία.

O Πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού IFITT, Καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, παρουσίασε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που προάγουν την τουριστική ανάπτυξη και μίλησε για τις εξελίξεις στην έρευνα και τις τάσεις της βιομηχανίας του τουρισμού παγκοσμίως. Δήλωσε ότι «η χρήση της τεχνολογίας στον τουρισμό δεν είναι πλέον προαιρετική, αλλά απολύτως απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές.

Ήδη υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Ελλάδα τα οποία έχουν το 70% των εσόδων τους μέσω οnline κρατήσεων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση και να είναι ανταγωνιστική, εφόσον αξιοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία. Ειδικά οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν πλέον καταπληκτικά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν, να προβάλλουν και να πουλήσουν ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν».

Ο εκπρόσωπος του ΤripΑdvisor Mark Leach, ενθάρρυνε τους έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να καταχωρήσουν την επιχείρησή τους στο TripAdvisor. Είναι χωρίς κόστος, ενώ τους δίνει δυνατότητα παρουσίας στη μεγαλύτερη παγκόσμια ταξιδιωτική ιστοσελίδα και σύνδεση με μια τεράστια κοινότητα ταξιδιωτών, η οποία αυτήν τη στιγμή μετρά 50 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο TripAdvisor έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 49% φέτος, «κάτι που δίνει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων να το εκμεταλλευθούν ως ένα δωρεάν και δυνατό εργαλείο Μάρκετινγκ», τόνισε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος του IFITT Greece, Δημήτρης Σερίφης, παρουσίασε τον οργανισμό και τους σκοπούς του και δήλωσε ότι «στη σημερινή μας εκδήλωση, αναδείχτηκε η συσχέτιση τεχνολογίας και τουρισμού και πως αυτή μπορεί να φέρει μεγάλο κέρδος και όφελος για τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς. Το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη προσέλευση δείχνει την επιθυμία που έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες για γνώση και συνεργασία στο αντικείμενο.

Στην Ελλάδα υπάρχει κενό στη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική βιομηχανία. Το IFITT Greece καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει έδαφος για συνεργασία και ανάπτυξη. Διαθέτουμε στη χώρα μας πολύ δυνατά μυαλά και μεγάλο ταλέντο στην τεχνολογία, το οποίο -αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα- θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της». Ο Καθηγητής Κωστής Αϊβαλής από το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, παρουσίασε μια εφαρμογή web analytics η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαχειριστές σελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου, για να έχουν πλήρη έλεγχο των χαρακτηριστικών πρόσβασης των επισκεπτών.

Εκτός από στατιστικά, δίνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις απόδοσης της εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου με πολλαπλά κριτήρια. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Ο Phillip Brinkmann, Δ/νων Σύμβουλος του Travelplanet24.com ανέλυσε το πώς η χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει θετικά την εταιρεία και πώς με μικρές βελτιώσεις, κατάφεραν να έχουν πολύ σημαντική αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, έδειξε πρακτικούς τρόπους ανάπτυξης της παρουσίας της εταιρείας στα Social Media.

International Federation of IT in Travel and Tourism
Ο IFITT είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997. Αποτελεί ένα κόμβο παραγωγής και διάδοσης γνώσης σχετικά με την επίδραση του e-tourism στην τουριστική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα και αποτελείται από περίπου 400 επαγγελματίες του τουρισμού, οργανισμούς και ακαδημαϊκούς απ’ όλο τον κόσμο. Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού και σημερινός πρόεδρος του IFITT είναι ο καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης. Ο οργανισμός συζητά διεξοδικά και προωθεί τις οικονομικές, καταναλωτικές και οργανωτικές επιδράσεις του e-tourism.

Το IFITT Greece ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον παγκόσμιο οργανισμό IFITT υπάρχουν διαθέσιμες στο www.ifitt.org.