Σε κίνδυνο θέτει ο κορωνοϊός περίπου 250.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των εκθεσιακών κατασκευών σε όλη την Ευρώπη.

Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα του κλάδου υποδομών εμπορικών εκθέσεων, κρούει η Ένωση.

Σε κίνδυνο θέτει ο κορωνοϊός περίπου 250.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των εκθεσιακών κατασκευών σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Υπηρεσιών Εκθέσεων και Events (IFES), περίπου 300 μέλη αναμένεται να απωλέσουν σχεδόν το 50% των ετήσιων εσόδων τους. Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εν λόγω βιομηχανία πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά από την κρίση της πανδημίας και δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς υποστήριξη, αναφέρει η IFES.

Σύμφωνα με την Ένωση, πολλοί διοργανωτές επιβεβαιώνουν πλέον ανεπίσημα ότι δεν αναμένουν διοργάνωση events πριν από το καλοκαίρι, και, καθώς η σεζόν των εμπορικών εκθέσεων σταματά το καλοκαίρι και ξαναρχίζει το φθινόπωρο, η βιομηχανία του κλάδου αντιμετωπίζει πλέον ένα ολόκληρο εξάμηνο χωρίς έσοδα, ελπίζοντας να επιβιώσει μέχρι τη φθινοπωρινή σεζόν.

Η IFES τονίζει ότι η πλήρης κατάρρευση του κλάδου πρέπει να αποτραπεί με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς, όταν η οικονομία ανακάμψει και επιστρέψει η κανονική ροή των εμπορικών εκθέσεων, οι προμηθευτές θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια θα αποτελέσουν καταλύτη της οικονομικής ανάκαμψης και σημαντικό συστατικό στην αποτροπή εξέλιξης της κρίσης του κορωνοϊού σε μακροχρόνια ύφεση.

«Εμπορικές εκθέσεις χωρίς ανάλογες υποδομές, δεν υπάρχουν», εξηγεί ο Managing Director της IFES, Uta Goretzky. Ήδη, από τις 2 Μαρτίου 2020 η IFES έχει απευθύνει αίτημα εκ μέρους των μελών της στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ζητώντας ευρωπαϊκή βοήθεια για όλες τις εταιρείες του κλάδου που εδρεύουν στην Ευρώπη, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.