Ανάπτυξη της τάξης του 30,5% κατέγραψε η αγορά ψηφιακής διαφήμισης στην Ευρώπη το 2021, αγγίζοντας τα 92 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του IAB Europe. Η έρευνα AdEx Benchmark 2021 καλύπτει 28 αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η εκθετική ανάπτυξη τεκμηριώνει την ουσιαστική ανάκαμψη από τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με τον φορέα, παρόλο που ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που σε κάποιες περιοχές έφτασε το 19,6% την περσινή χρονιά, σημαίνει ότι κάποια δεδομένα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή. Όλες οι αγορές σημείωσαν διψήφια άνοδο ΥοΥ, με την Τουρκία να αποτελεί την πιο δυναμική, με διεύρυνση 99,7% (με «αστερίσκο» τον παράγοντα του πληθωρισμού).

Οι τρεις μεγαλύτερες αγορές, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό της ευρωπαϊκής ψηφιακής δαπάνης. Το display ενισχύθηκε κατά 34,5% στα 45,6 δισ. ευρώ, με τα social media να καταλαμβάνουν τη μισή πίτα, ενώ το search έφτασε τα 39,5 δισ., στο +29,9%.

Το video είδε τη δαπάνη που του αναλογεί να εκτινάσσεται κατά 46%, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακή κούρσα πραγματοποίησε και το audio, που, αν και με χαμηλότερο σημείο εκκίνησης, αναπτύχθηκε κατά 50,2% το περασμένο έτος.

(Πηγή: WARC)