Παρουσίασε σήμερα τη μεγάλη έρευνα Wave 7, στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε για 2η χρονιά

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση (το δείγμα ξεπερνά το 1 δισ. ενεργών χρηστών internet) και διαχρονικότητα έρευνες για τις καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις στα Social Media, η οποία διεξάγεται εδώ και 7 χρόνια σε 65 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για δεύτερη χρονιά φέτος. Την παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησαν η Λίτσα Μέγγουλη, Managing Director της UM Athens, η Liz Haaz, Research Director UM G14 και η Dominique Mikaits, Head of Research UM Athens. Διαφοροποιό στοιχείο της εν λόγω έρευνας είναι ότι προχωρά την αναζήτηση ένα βήμα πιο κάτω από την απλή συγκέντρωση πληροφοριών, θέτοντας το ερώτημα «γιατί» και αποκαλύπτοντας έτσι τα πραγματικά κίνητρα για τις συμπεριφορές των χρηστών κοινωνικών δικτύων.

Συμπερασματικά, 5 βασικές ανθρώπινες ανάγκες φαίνεται να υποκινούν και να τροφοδοτούν τη χρήση των social media οι οποίες διαφοροποιούνται βέβαια για κάθε προϊοντική κατηγορία. Τα ευρήματα της Wave 7 δεν δείχνουν κάποιο σημάδι κόπωσης των χρηστών του internet, ενώ η ταχεία ανάπτυξη των mobile συσκευών οδηγεί σε μία νοοτροπία «always on». Η αποτύπωση των κινήτρων των χρηστών social media, επιτρέπει στα brands να χαράξουν πιο σωστά τη στρατηγική τους στα social media, σε συνδυασμό με το συνολικό marketing mix. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Καμάρα (IAB Hellas) και πανελίστες τους Γιώργο Ζαλοκώστα (IAB Hellas, Unilever), Γιώργο Στασινόπουλο (Brown Forman), Βαρβάρα Παππά (Sony Hellas), James Nass (Lowe Athens) και Άντα Κυρκιλή (Mediabrands).

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ρόλο των ερευνών στη χάραξη της στρατηγικής στα social media και στην απαραίτητη επένδυση στη γνώση, στην ανάγκη οι marketers να μην «χάνονται» μέσα στα δεδομένα, ούτε να «κυνηγούν» τις τάσεις και το καινούργιο, αλλά να κατανοούν τα ζητούμενα του brand τους και να προχωρούν στην υιοθέτηση του καινούργιου έπειτα από μελέτη και έχοντας πάντα τον καταναλωτή στο επίκεντρο. Τα ευρήματα της έρευνας Wave 7 θα είναι διαθέσιμα από την επόμενη εβδομάδα στο σχετικό website.