Διδάγματα από το WARC Creative 100
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που μοιράζονται οι πιο δημιουργικές καμπάνιες στον κόσμο, όπως προκύπτει από την ανάλυση της κατάταξης WARC Creative 100: η αξιοποίηση ενός σκοπού για την κινητοποίηση της αλλαγής της συμπεριφοράς, η ενεργός εμπλοκή των καταναλωτών με στόχο την ενίσχυση του brand engagement και η διάχυση της δημιουργικότητας στην εμπειρία του καταναλωτή.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Κοινωφελής σκοπός για αλλαγή συμπεριφοράς
Η χρήση μιας κοινωφελούς αποστολής ως αιχμή του δόρατος των στρατηγικών marketing εξακολουθεί να αποτελεί συστηματικά στοιχείο των πιο δημιουργικών εκστρατειών και ήταν κεντρικό της Νο1 καμπάνιας, Palau Pledge. Παρά το ότι η πρακτική αυτή αρχίζει να γίνεται κοινότυπη, πολλά brands στη φετινή λίστα Creative 100 την οδήγησαν σε άλλο επίπεδο, περνώντας από την ευαισθητοποίηση στην κινητοποίηση της αλλαγής συμπεριφοράς. Στις καμπάνιες με αυτή την προσέγγιση, το brand purpose ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, με τη συμμετοχή τους και τη διάχυση της επικοινωνίας.

2. Οι καταναλωτές ως πρωταγωνιστές
Η άμεση εμπλοκή των καταναλωτών σε καμπάνιες, είτε με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς είτε την ενδυνάμωση του brand engagement χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάταξη Creative 100. Το brand που αναδείχθηκε φέτος ως το πλέον δημιουργικό, τα Burger King, κάλεσε τους πελάτες του να ντυθούν κλόουν σε μια καμπάνια που «τρόλλαρε» τη μασκότ του ανταγωνιστή τους, τον Ronald the Clown.

Η Skittles, στο νούμερο 4, έχρισε έναν superfan της πρωταγωνιστή της καμπάνιας της για το Superbowl και η Marmite (#7) ζήτησε από τους πελάτες της να κάνουν τεστ DNA. Το στοιχείο της συμμετοχής μπορεί να μετατρέψει τις διαφημίσεις σε δράσεις και σε ένα περιβάλλον χαμηλής προσοχής η προσέγγιση αυτή έχει καταστεί ένας σημαντικός τρόπος προσέλκυσης της προσοχής.

3. Δημιουργικότητα στο σύνολο της εμπειρίας
Φέτος, κάποιες από τις πλέον βραβευμένες μάρκες ενσωμάτωσαν τη δημιουργική ιδέα σε κάθε στάδιο του καταναλωτικού ταξιδιού, με παρεμβάσεις σε πολλά διαφορετικά κανάλια για όλες αυτές τις στιγμές. Το #Bloodnormal της Bodyform’s, το οποίο βρέθηκε στο νούμερο 2, με επίκεντρο μια κοινωνική ιδέα, χρησιμοποίησε influencers, designers και στυλίστες για να δημιουργήσει οπτικά κομμάτια για την υποστήριξη του σκοπού, τα οποία έπαιξαν στοχευμένα στα κανάλια στα οποία οι καταναλωτές μπορούσαν να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν.

Το Tides, με το It’s a Tide Ad (#5) χρησιμοποίησε παραδοσιακά Μέσα με έναν ανατρεπτικό τρόπο, εκμεταλλευόμενο το brand awareness που δημιουργήθηκε από άλλες διαφημίσεις προς όφελός του, δημιουργώντας παράλληλα ένα καλά ενορχηστρωμένο brand experience. Μια αντίστοιχη πρακτική ακολούθησε και η Budweiser (#32), η οποία αξιοποίησε print και outdoor για να οδηγήσει το κοινό στο online search.
(Πηγή: WARC)