Καθώς η πανδημία έθεσε τα εθνικά συστήματα υγείας υπό μεγάλη πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το digital health ή τηλεϊατρική, η πρακτική της εικονικής περίθαλψης, είναι μια καλή εναλλακτική για την ανακούφιση των συστημάτων περίθαλψης. Πρόσφατη έρευνα της GlobalWebIndex δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τεχνολογίες που επιτρέπουν τη διάγνωση του Covid-19 εξ αποστάσεως έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το 8% των ερωτηθέντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την ηλικία και το εισόδημα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στάση τους απέναντι στη τηλεϊατρική.
Ενδεικτικά, το 14% των ατόμων ηλικίας 24-37 έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία σε σύγκριση με μόλις το 1% των ατόμων ηλικίας 57-64 γνωστών και ως baby boomers. Επιπλέον, το 63% των ομάδων με υψηλότερο εισόδημα εμπιστεύονται τις τηλε-διαγνώσεις σε σύγκριση με το 42% εκείνων χαμηλότερου εισοδήματος. Αντίστοιχα, τα ευρήματα δείχνουν ότι προηγούμενη εμπειρία με υπηρεσίες τηλε-υγείας βοήθησαν τους ερωτηθέντες να εμπιστευτούν διαγνώσεις εξ αποστάσεως, καθώς το 66% εκείνων που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες εφαρμογές στο παρελθόν θα τις εμπιστευόταν ξανά για να εντοπίσουν τα συμπτώματα του Covid-19.
Με το Covid-19 να έχει ανατρέψει τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι πρότινος σε πολλούς κλάδους στην Ελλάδα, είναι δεδομένο πως η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από την τηλεϊατρική. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επικοινωνίας των οφελών της τηλεϊατρικής σε όσους ενδέχεται να μην είναι εξοικειωμένοι με αυτές, ώστε να διασφαλιστεί ότι στη νέα εποχή, κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η Tailwind και η GlobalWebIndex έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τα δεδομένα που αφορούν το Covid-19 δωρεάν σε όλους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Περισσότερες πληροφορίες και όλες οι έρευνες που σχετίζονται με το Covid-19 είναι διαθέσιμα εδώ.