Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για επαναστάσεις. Αν χρειαζόταν να δώσουμε ένα όνομα στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται σήμερα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι μιλάμε για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Τι ορίζουμε ως Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα τεχνολογιών, μέσα από τις οποίες επαναπροσδιορίζονται τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Με επίκεντρο το smartphone, η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση περιλαμβάνει αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, το Internet of Things και η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι οποίες αντιπροσωπεύουν νέους τρόπους ενσωμάτωσης στις διαφορετικές όψεις της κοινωνίας, διαφοροποιώντας σημαντικά την καθημερινότητά μας. Απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν πλέον να γίνουν εξ αποστάσεως, ανεξαρτήτου χώρου και χρόνου!

Ποιός ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις; Η τεχνολογική επανάσταση επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών, όσο και στις απαιτήσεις των τελευταίων, με σημαντικές μεταβολές στις καταναλωτικές συμπεριφορές– ιδιαίτερα κυρίως της κυριαρχίας του κινητού στην καθημερινότητα. Για κάποιες εταιρείες, οι μεταβολές αυτές είναι ευκαιρία να δημιουργήσουν νέους τρόπους εξυπηρέτησης, κάτι το οποίο συνεπάγεται και αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα. Η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτοματοποιημένες πλατφόρμες, βασισμένες στην καινοτομία που επιφέρει η επανάσταση αυτή, διευκολύνουν την σύγκλιση της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές διαμορφώνονται στο σύγχρονο τεχνολιγικό κόσμο.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; Ο αντίκτυπος της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν είναι μόνο συνυφασμένος με τον τρόπο που ζούμε αλλά και με το ποιοι είμαστε. Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών θα επηρεάσει άμεσα τόσο την ταυτότητά μας όσο και στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με αυτή: τις καταναλωτικές συνήθειες, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, τον τρόπο που καλλιεργούμε τις δεξιότητές μας, τον τρόπο που χτίζουμε σχέσεις.

Παρόλο αυτά, στο τέλος της ημέρας, η είσοδος της επανάστασης αυτής και των τεχνολογιών που συνεπάγεται, δεν είναι ένα γεγονός πάνω στο οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή. Όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να καθορίσουμε αυτή την τεχνολογική εξέλιξη. Οφείλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να δεχτούμε αυτές τις αλλαγές ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον το οποίο θα μας διευκολύνει.