Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από τις κυβερνήσεις και τους Διευθύνοντες Συμβούλους, μέρος της εκτίμησης του κοινού έχουν χάσει επίσης Μέσα Ενημέρωσης και ΜΚΟ, συμπληρώνοντας μια γενική εικόνα καθίζησης του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς. Η αξιοπιστία των Διευθυνόντων Συμβούλων έπεσε κατά 12% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η εμπιστοσύνη σε κάποιο «πρόσωπο σαν και μένα» έχει φθάσει στο επίπεδο της εμπιστοσύνης προς πανεπιστημιακούς ή ειδικούς, που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν προς κυβερνητικά στελέχη ή Διευθύνοντες Συμβούλους. Η παγκοσμιοποίηση –ως αιτία απώλειας εργασίας για τα 2/3 των ερωτηθέντων-, οι τεχνολογικές αλλαγές, η διαφθορά και η μετανάστευση είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες του κόσμου, ενώ γενικευμένη είναι η άποψη ότι το σημερινό σύστημα λειτουργεί εναντίον των απλών πολιτών. Η υποχώρηση σε όλους σχεδόν τους δείκτες εμπιστοσύνης ήταν συνεχής τα πέντε τελευταία χρόνια αλλά η φετινή είναι ακόμα μεγαλύτερη, με το 50% των ερωτηθέντων υψηλού μορφωτικού επιπέδου να δηλώνουν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις; «Είναι αλήθεια ότι η επιχειρηματικότητα χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τις κυβερνήσεις. Με δεδομένο όμως το κοινό αίσθημα που επικρατεί, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εάν απογοητεύσουν κι αυτές τον κόσμο, ρισκάρουν να γίνουν επίσης θύματα του ανερχόμενου κύματος δυσαρέσκειας», αναφέρουν οι ερευνητές. Και οι ενδείξεις, είναι ήδη εδώ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Βαρόμετρο δείχνει
την επιθυμία του κοινού για ακόμη πιο αυστηρές ρυθμίσεις πάνω στην επιχειρηματικότητα.

Προτού λοιπόν αλωθεί και το τελευταίο ανάχωμα στο κύμα αμφισβήτησης που σαρώνει τον κόσμο, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πρέπει να στρέψουν ειλικρινά το βλέμμα στους ανθρώπους και στα προβλήματά τους. Ειλικρινής ακρόαση και ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι οι λύσεις που χρόνια τώρα προτάσσονται, χωρίς όμως ποτέ καθώς φαίνεται να εφαρμόζονται ουσιαστικά. Και ίσως ο χρόνος γι’ αυτή τη στροφή, να τελειώνει. Ή μπορεί και να έχει ήδη τελειώσει.
Ο Donald, είναι ήδη Πρόεδρος…