Όπως συμβαίνει σε όλες τις πτωχεύσεις, όταν χάνεται ο συναινετικός χαρακτήρας των οικονομικών σχέσεων και αναλαμβάνουν οι νομικοί, τότε τα πράγματα γίνονται σοβαρά και δύσκολα. Οι χαμένοι πιστωτές φαίνεται ότι θα πιέσουν με όποιον τρόπο μπορούν τη μητρική εταιρεία, αφού δεν προσδοκούν ότι μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τη θυγατρική εταιρεία. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν οι ενέργειες αυτές θα έχουν αποτέλεσμα, αφού η διαφαινόμενη απόφαση του μητρικού ομίλου της Publicis δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στον διαφημιστικό κλάδο (μια πολυεθνική εταιρεία να αφήνει δηλαδή μια μικρή θυγατρική της να πτωχεύσει).

Οι περιπλοκές αυτές θα απασχολήσουν τους νομικούς και τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη στο επόμενο διάστημα. Αν όμως κάτι δεν αλλάξει δραματικά, το κύριο θέμα -σε σχέση με την υπόθεση της Leo Burnett- είναι αν η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων θα οδηγήσει σε ένα καταστροφικό φαινόμενο ντόμινο, που θα επηρεάσει ολόκληρη την ευρύτερη αγορά που συνδέεται με τη Διαφήμιση.

Τα Μ.Μ.Ε. και οι προμηθευτές των διαφημιστικών εταιρειών βρίσκονται -όπως είναι γνωστό- ούτως ή άλλως σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Ήδη προχωρούν σε άγριες περικοπές κόστους στους μισθούς και αθρόες απολύσεις, ενώ αναζητούν βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα για την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, που είναι τάξης μεγέθους δυσανάλογα για κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις, σε σχέση με τη νέα οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο. Οι απώλειες λόγω της Leo Burnett μπορεί λοιπόν να είναι το βάρος («κούτσουρο» 20 εκατ. ευρώ στην προκειμένη περίπτωση μάλλον, παρά «άχυρο»), που «θα σπάσει τη ράχη της γκαμήλας».

Το αν θα καταλήξουμε στο φαινόμενο ντόμινο, με επιπτώσεις καταλυτικές που θα επηρεάσουν και την αποπληρωμή των δανείων των τραπεζών, θα εξαρτηθεί από την αντίδραση όλων των εμπλεκομένων. Κατ’ αρχήν θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ίδιων των τραπεζών, αν δηλαδή θα επιδείξουν κάποια ευελιξία στις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις που έχουν ρεαλιστικές προοπτικές επιβίωσης και πλήττονται δυσανάλογα σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές ροές τους, από μια όντως μη εύκολα προβλεπόμενη εξέλιξη.

Επίσης θα είναι σημαντικό να υπάρξει ευελιξία και μεταξύ όλων των πιστωτών που επηρεάζονται από την υπόθεση αυτήν, έτσι ώστε διαχυθεί κατά το δυνατόν το πρόβλημα -από πλευράς χρόνων διευθέτησης- ευρύτερα στην αγορά και να μειωθεί έτσι η πιθανότητα να προκληθούν διαδοχικές χρεοκοπίες. Για τον σκοπό αυτό θα ήταν ευκταίο να κινητοποιηθούν και τα συλλογικά όργανα του κλάδου και να διευκολύνουν τις σχετικές συνεννοήσεις.

Με δεδομένο ότι αν όλα πάνε καλά η οικονομία δεν θα αρχίσει να ανακάμπτει πριν το 2013, είναι σημαντικό να κερδισθεί χρόνος, μέχρι να απαλυνθεί η τρομακτική πίεση που υφίσταται σήμερα η αγορά και να αρχίσει η ήπια -έστω- ανάκαμψη της διαφημιστικής δαπάνης, η οποία κατά κανόνα προηγείται της συνολικής ανάκαμψης της οικονομίας.