Η Meta επιβεβαίωσε ότι διερευνά ένα «αυτόνομο, αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο για την ανταλλαγή ενημερώσεων κειμένου» και πιστεύει ότι υπάρχει «μια ευκαιρία για έναν ξεχωριστό χώρο όπου οι δημιουργοί και τα δημόσια πρόσωπα μπορούν να μοιράζονται έγκαιρες ενημερώσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους».

Το project, το οποίο λέγεται ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διευθύνεται από τον Eπικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri. Αυτή θα είναι η πρώτη προσπάθεια της Meta στα αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία βασίζονται σε μεμονωμένους διακομιστές με ενιαίο πρωτόκολλο και συνήθως επιτρέπουν στους χρήστες να σχηματίζουν ξεχωριστές κοινότητες.

Το Twitter είναι ο κυρίαρχος παίκτης στον αποκεντρωμένο χώρο. Αλλά η Meta διερευνά, επίσης, ενσωματώσεις με το Twitter και άλλα αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα όπως το Mastodon, εν μέρει με τη χρήση του πρωτοκόλλου ActivityPub, σύμφωνα με το Moneycontrol, το οποίο ανέφερε πρώτο την είδηση.

Το Mastodon αυξήθηκε από 500.000 σε 2,5 εκατ. ενεργούς χρήστες μετά την εξαγορά του Twitter από τον Musk το φθινόπωρο του 2022, αλλά οι χρήστες του είχαν μειωθεί σε 1,8 εκατ. στις αρχές Ιανουαρίου.

(Πηγή: MediaPost)