Η υπηρεσία Fact Check είναι διαθέσιμη στην αναζήτηση και στην ενότητα των ειδήσεων
Στο λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας Fact Check, για τον εντοπισμό των ψεύτικων ειδήσεων (fake news), προχώρησε η Google.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ότι μαζί με τους συνεργάτες της στην Jigsaw, σταδιακά θα έδινε τη δυνατότητα στους εκδότες κάποιων χωρών να εμφανίζουν την ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στις καταχωρήσεις των ειδήσεων του Google News. Αυτή η ετικέτα τοποθετείται σε άρθρα που περιλαμβάνουν πληροφορίες που έχουν ελεγχθεί από εκδότες και φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η Google και οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο.

Η εν λόγω λειτουργία πλέον επεκτείνεται και η ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στο Google News είναι διαθέσιμη παντού. Παράλληλα, έχει επεκταθεί και στην υπηρεσία της Αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταχωρήσεις που έχουν ελεγχθεί από έναν συνεργάτη θα εμφανίζονται διακριτά στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων. Θα προβάλλεται η πληροφορία, ποιος την έχει δημιουργήσει και αν μια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει την γνησιότητά της.

Αυτή η πληροφορία δεν θα είναι εφαρμόσιμη ή διαθέσιμη σε κάθε καταχώρηση και θα υπάρχουν σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης όπου διαφορετικοί εκδότες έλεγξαν τον ίδιο ισχυρισμό και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα. «Κάνοντας τις εξακριβώσεις πληροφοριών πιο εμφανείς στα αποτελέσματα αναζητήσεων, πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να ελέγχουν και να τις αξιολογούν, σχηματίζοντας τις δικές τους εμπεριστατωμένες απόψεις», αναφέρει η εταιρεία.

Για να συμπεριληφθούν εκδότες σε αυτήν την υπηρεσία, πρέπει να υιοθετήσουν την σήμανση Schema.org ClaimReview, ή να χρησιμοποιούν το εργαλείο διασταύρωσης πληροφοριών που έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Duke και από την Jigsaw.