Όλα αυτά για να μην πιάσω ακόμα όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που συμβαίνουν με τις Start Ups και πιαστούμε μαλλί με μαλλί με μερικούς. Και όχι τίποτα άλλο αλλά δεν έχω και καμία κόμη που να μπορεί να πιαστεί και θα προκύψουν θέματα νομιμότητας. Ας είναι. Θα προχωρήσω με το θέμα των ημερών για όσους μπορούν ακόμα να βλέπουν κάτι παραπάνω από Applications.

Μπορεί λοιπόν, να είναι εξαιτίας του όλου θορύβου που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Edward Snowden όταν κατέδειξαν την (έστω και απρόθυμη) συνεργασία της Google (και άλλων μεγάλων εταιρειών του Internet) με την «no such agency» NSA, την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας. Ή μπορεί να είναι επειδή η εταιρεία του έχει γίνει πια κολοσσός και δυσκολεύεται να πείσει για το «καλό» της προφίλ. Για όποιο λόγο και αν έγινε πάντως, ο Eric Schmidt, ένας από τους κορυφαίους ανθρώπους της Google κάνει την πρόβλεψη ότι σε μια δεκαετία θα έχει εκλείψει η λογοκρισία, κοντοστέκεσαι και ακούς.

Η δήλωση έγινε σε μια διάλεξη του Schmidt στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Εκεί, ο ισχυρός άνδρας της Google εξιστόρησε τις προσπάθειές του να ανοίξει μια χαραμάδα στην κλειστή πόρτα της Βόρειας Κορέας (βλ. το σχετικό κείμενο του Γρηγόρη Μηλιαρέση τον Ιανουάριο http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/koinonia/783/Google_+_voreia_korea_=_epikeimenes_allages___/) και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο πώς μπορούν οι χρήστες του Internet να παρακάμψουν την κρατική λογοκρισία, χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. Και πώς αυτό θα οδηγήσει στη μείωση και στη συνέχεια στην πλήρη εξαφάνιση του φαινομένου. Και αυτό προφανώς για τον Schmidt εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτό δεν αφορά τον όποιο ρομαντισμό αλλά και τις business – για την ακρίβεια κυρίως αφορά αυτές.

Δεν είμαι σίγουρος ότι συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Eric Schmidt παρότι είμαι σίγουρος ότι ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα ξέρω εγώ, τουλάχιστον σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνήσεων (και ειδικά ορισμένων κυβερνήσεων) να ελέγξουν την έκφραση των πολιτών τους είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιες οι κοινωνίες και παρ’ όλες τις κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων 200 χρόνων, εξακολουθεί να υπάρχει. Μην παρεξηγηθώ: πολύ θα ήθελα η πρόβλεψη του Schmidt να επαληθευθεί. Όμως θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι κρατάω και την αναπνοή μου!