Με αφορμή τη σύλληψη ερευνητών στο Εκουαδόρ
Η παγκόσμια ένωση εταιρειών έρευνας αγοράς, Esomar, καταδικάζει με ανακοίνωσή της κάθε μορφή πολιτικού εκφοβισμού ερευνητών δημοσκοπήσεων, οι οποίοι μεταδίδουν σχετικές πληροφορίες και τάσεις κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε η πρόσφατη έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας ερευνών Cedatos στο Εκουαδόρ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αναμέτρησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα. Υπό την κατηγορία της παραποίησης δεδομένων, η αστυνομία συνέλαβε τρεις ερευνητές και κατάσχεσε υπολογιστές και άλλο υλικό της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cedatos δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει τίποτε να κρύψει, υπερασπιζόμενος τις ερευνητικές της πρακτικές. «Αναγνωρίζουμε τη σημασία της κοινωνικής μας αποστολής να ερευνούμε απόψεις και συμπεριφορές στη βάση στατιστικών αποδείξεων και δεδομένων που συλλέγονται με επιστημονικό τρόπο. Παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να μην υπονομεύουν τη δημόσια εμπιστοσύνη στο έργο μας», αναφέρει στην ανακοίνωση της Esomar ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης, Finn Raben.

Η Esomar υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα στο Εκουαδόρ συνιστούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο για την ελευθερία διακίνησης πληροφορίας, την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.