Αυτά είναι μερικά μόνον από τα πολλά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επικράτηση του content marketing. Και ως εδώ όλα καλά, όμως το επόμενο ερώτημα που προκύπτει, είναι: Ποιός φτιάχνει τελικά, όλο αυτό το περιεχόμενο; Οι δημοσιογράφοι είναι οι πρώτοι «ύποπτοι» και, σύμφωνα με μελέτη της πλατφόρμας NewsCred, η μετάβαση από το ρόλο του δημοσιογράφου σε αυτόν του brand journalist θα γίνεται όλο και πιο «mainstream» τα επόμενα χρόνια…
Το αξιοσημείωτο εδώ, είναι ότι η «ενσυναίσθηση» της εμπορικής διάστασης του περιεχομένου -και η δημιουργικότητα-, συγκαταλέγονται στις βασικές επιθυμητές ικανότητες που απαιτούνται από τους brand journalists, με την ικανότητα στη γραφή να μην «σκοράρει» και τόσο ψηλά. «Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι για την πλειοψηφία των ερωτώμενων στην έρευνα, η ικανότητα γραφής θεωρείται δεδομένη», αναφέρει το WARC σε ανάλυσή του για την έρευνα Brand Journalist που εκπονήθηκε στη Μ. Βρετανία.
«Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που μπορεί να δει το περιεχόμενο από την οπτική της μάρκας, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τη συνολική στρατηγική της επιχείρηση», αναφέρει στέλεχος της NewsCred. Για τον CEO της πλατφόρμας, ο brand journalist θα παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνον για το marketing, αλλά για όλη την επιχείρηση».
Τα συμπεράσματα ως εδώ ποικίλα, όπως το γεγονός ότι για τους δημοσιογράφους ανοίγεται ένα καινούργιο πεδίο ενασχόλησης, και επίσης ότι για τους marketers η δημιουργία περιεχομένου γίνεται προτεραιότητα. Αυτό που δεν προκύπτει από τα ερευνητικά δεδομένα, αλλά λάμπει δια της απουσίας του, είναι ο ρόλος των PR Agencies σε όλο αυτό. Στη μελέτη της NewCred, διαβάζουμε: «Το 42% των marketers σκοπεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη in-house ομάδων δημιουργίας και διαχείρισης περιεχομένου».
Οι εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων είναι που θα έπρεπε να προκρίνονται ως οι καταλληλότεροι συνεργάτες, συνδυάζοντας όλες τις ικανότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε τα PR έχουν ήδη χάσει σημαντικό έδαφος, σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι όλη δική τους…