Το 2019, πολλές από τις τάσεις που κυοφορήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια φάνηκε να εκκολάπτονται, καθιστώντας τις προβλέψεις για το 2020 ακόμη πιο ενδιαφέρουσες. Ποιες προκλήσεις έρχονται; Ποιες τάσεις που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα εξελιχθούν τελικά σε πραγματικούς ρυθμιστές;

Σταχυολογώντας σχετικές μελέτες, εύκολα βλέπει κανείς έναν σκεπτικισμό γύρω από την «πραγμάτωση» του ονείρου της γρήγορης και εύκολης επιτυχίας, που είχε υποσχεθεί τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία. Στην αφετηρία της νέας δεκαετίας, οι marketers δείχνουν να στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στην παντοδυναμία του performance και του programmatic, ψηλαφούν τα βαθιά τραύματα που έχει αφήσει η κυριαρχία του short termism και συνειδητοποιούν την ανάγκη «πολιτικοποίησης» των μαρκών τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι βαριά ονόματα της βιομηχανίας, μιλώντας για τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εμπορικής επικοινωνίας και του marketing επιλέγουν να ασχοληθούν με τα παραπάνω θέματα. Στο τελευταίο συνέδριο του IAB Hellas, που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ data και δημιουργικότητας, ένας από του διάσημους σύγχρονους δημιουργικούς επέλεξε να μιλήσει για τη σχέση διαφήμισης και αειφορίας.

Όχι απλά ως κάτι επιθυμητό, αλλά ως αναγκαία στρατηγική που υπογραμμίζεται πλέον από τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Στο φεστιβάλ των Καννών του 2019, ηχηρά ονόματα υποστήριξαν ότι ο ρόλος του marketing έχει υπονομευθεί, λόγω της υπερβολικής εμμονής με τα άμεσα αποτελέσματα.

Πόσο αδιάφορα να προσπεράσει κανείς έρευνα των IPA/Financial Times που αποκαλύπτει ότι σχεδόν ένας στους τρεις senior marketers αξιολογούν από «μέτρια» έως «κακή» την ικανότητά τους να χτίζουν brands;
Αυτά και πολλά ακόμη, αποτυπώνονται στις σελίδες του αφιερώματος για τα marketing trends του 2020, που φιλοξενούμε στο τεύχος. Η αίσθηση που αφήνουν τα «δεδομένα», είναι μία: Το 2020 προβλέπεται να είναι περισσότερο χρονιά ωρίμανσης και εξορθολογισμού, παρά τρανταχτών ανακαλύψεων. Αν είναι έτσι, ίσως δούμε να βγαίνουν και πάλι στον «αέρα» οι δουλειές της «μαγικής» δημιουργικότητας. Καλή χρονιά!