Σε τι διαφέρει η ελληνική αγορά ψηφιακής επικοινωνίας από άλλες αγορές;
Εδώ υπάρχει το πλεονέκτημα του χρόνου προσαρμογής. Καθώς η ψηφιακή επικοινωνία επηρεάζεται από τις εξελίξεις της τεχνολογίας και αρκετές φορές από πλατφόρμες, καλώς ή κακώς σπάνια ανήκουμε στις πρώτες χώρες και γλώσσες που ενεργοποιείται κάτι. Έτσι, κερδίζουμε ένα χρονικό περιθώριο πειραματισμού, δοκιμάζοντας πρώτα ιδέες/σκέψεις/εφαρμογές, αποφεύγοντας το όποιο λάθος σε live assets.
Τι θα καθορίσει το μέλλον της σχέσης των brands με τα κοινωνικά δίκτυα;
Το αν έχουν πραγματικά κάτι να πουν στους χρήστες/ακολούθους τους. Η «σύνδεση με τους καταναλωτές» που τόσο καιρό τα brands επιζητούσαν διακαώς, αυτή τη φορά γίνεται ζητούμενο από τους ίδιους τους χρήστες. Οι prosumers των κοινωνικών δικτύων, σύμφωνα με έρευνες, περιμένουν τα brands να τους εκφράσουν, παίρνοντας θέση στα θέματα που τους απασχολούν, ολοένα και περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι η «απογύμνωση» των brands που είτε δεν θέλουν να διαχειριστούν αυτή την απαίτηση του κόσμου, είτε δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, είτε απλά δεν έχουν τι να πουν.
Από τι θα εξαρτηθεί η ανάπτυξη του ταλέντου στις επιχειρήσεις του κλάδου σας;
Από τη διάθεση επιχειρήσεων και στελεχών για επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν χρήματα στην εκπαίδευση των στελεχών τους, και τα στελέχη να επενδύσουν τον χρόνο τους σε εκπαιδεύσεις. Για παράδειγμα, ως Adjust, προσφέρουμε στα στελέχη μας, δωρεάν πρόσβαση σε top-tier online εκπαιδευτικά προγράμματα για να τα παρακολουθούν όποτε θέλουν, αν θέλουν, στον δικό τους χρόνο και ρυθμό, με βάση τη δική τους καλή διάθεση και όρεξη για μάθηση και για εξέλιξη σε διάφορους τομείς. Με αυτόν τον τρόπο, θέτουμε μία βάση κοινής κατανόησης και γνώσης, πάνω στην οποία το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να χτίσει με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα.