Γράφει ο Αντώνης Ποταμίτης, Πρόεδρος Ομίλου WEST SA, Πρόεδρος Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος.

Η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, πλήττεται σκληρά από τον ιό COVID-19, για πολλοστή φορά στην Ιστορία της περνά «διά πυρός και σιδήρου» και, όπως έχει αποδειχθεί από το παρελθόν, μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει. Στην παγκόσμια μάχη κατά της μεγαλύτερης πανδημίας που έχουν ζήσει οι μεταπολεμικές γενιές, η Ελλάδα στέκεται υπερήφανα ανάμεσα στα κράτη που ανταποκρίνονται άμεσα και σωστά.

Έχοντας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να υποστηρίξει έκτακτες καταστάσεις και φαίνεται ότι ανατρέπει άρδην την αρνητική εικόνα των προηγούμενων ετών. Ανακτά τον σεβασμό στον παγκόσμιο χάρτη, όπως γίνεται φανερό από τα επαινετικά δημοσιεύματα διεθνώς και δείχνει ότι είναι ικανή να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση όπως και τα αναπόφευκτα ζητήματα της επόμενης ημέρας της ελληνικής οικονομίας.

Ακούμε τελευταία από τα ΜΜΕ να λέγεται ότι είμαστε «ήρωες» γιατί #μένουμε_σπίτι. Συγχαίροντας κι εγώ τα άτομα που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, θα ήθελα να προσθέσω μια σημαντική παράμετρο, που αφορά ειδικώς αυτούς που αξιέπαινα εργάζονται και μάχονται για όλους εμάς.

Ιστορικά, ήρωες είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έρχονται σε άμεση επαφή με τον εχθρό, όποιος κι αν είναι, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και όχι αυτοί που προστατεύουν την ζωή τους. Θα χρησιμοποιούσα άλλο επίθετο για όλους αυτούς που προστατεύουν τη ζωή τους αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους μένοντας σπίτι, όπως υπεύθυνος ή πειθαρχημένος, χαρακτηρισμοί που προκύπτουν από την ενσυναίσθηση και τον αυτοέλεγχο, που αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη αρετή για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό και αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει πολίτες που διαθέτουν υπευθυνότητα και πειθαρχία.

Σημερινοί ήρωες είναι οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται καθημερινά κοντά στον πολίτη, αυτοί που κρατούν τα καταστήματά τους ανοιχτά για να μπορούν να μας προμηθεύουν με αγαθά, τα σώματα ασφαλείας που εποπτεύουν την τήρηση των μέτρων για το κοινό καλό, αλλά και προστατεύοντας τη χώρα.

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτοί, ήρωες είναι και όλοι οι άνθρωποι που καθημερινά φροντίζουν μέσα από τον κύκλο της εφοδιαστικής αλυσίδας να μην μας λείψει τίποτα από αυτά που είχαμε ως χθες στην καθημερινότητά μας. Είναι οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους με χαμόγελο.

Παρότι έχουν πάντα στο μυαλό τους τον κίνδυνο που διατρέχουν, εξακολουθούν να είναι εκεί. Είναι οι υπάλληλοι των ταχυμεταφορών που φέρνουν στην πόρτα μας ό,τι ζητήσαμε, είναι οι άνθρωποι των πωλήσεων που επιτελούν, όπως πάντα στην ιστορία της επιστήμης των πωλήσεων, ένα πολυσήμαντο ρόλο.

Οι άνθρωποι των πωλήσεων είναι αυτοί που φροντίζουν για την επάρκεια των προϊόντων στην αγορά μέσω των καθημερινών παραγγελιών, λειτουργούν σε συναισθηματικό επίπεδο δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους πελάτες τους. Αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της αγοράς τροφοδοτώντας με στοιχεία τους αναλυτές, προκειμένου να παρακολουθείται η αγορά και να προλαμβάνονται λανθασμένες στρατηγικές και κινήσεις.

Βρίσκονται καθημερινά αγόγγυστα στην πρώτη γραμμή με πάθος, ήθος και θετική ψυχολογία ― αυτό έχουν διδαχθεί τα στελέχη των πωλήσεων και αυτό εφαρμόζουν κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες. Αυτή την θετική ψυχολογία που λείπει από την αγορά υπό τις παρούσες συνθήκες, τα στελέχη των πωλήσεων την προσφέρουν απλόχερα.

Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, ήμουν και είμαι υπερήφανος για όλη την κοινότητα των πωλήσεων. Τα στελέχη των πωλήσεων έχουν αξίες και αισθήματα και τώρα περισσότερο από ποτέ το αποδεικνύουν καθημερινά και επιβεβαιώνουν το αυτονόητο: ότι θα είναι πάντα στην αγορά και καμία ανατροπή δεν τους πτοεί.

Εκφράζω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους «πραγματικούς ήρωες» και εύχομαι Καλή Ανάσταση με υγεία, πιστεύοντας γρήγορα να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας.