Το ψηφιακό στέκι της «50και Ελλάς»

Η μη κυβερνητική οργάνωση «50 και άνω» εκτός από το πολυσύνθετο «υλικό» έργο της, έχει δημιουργήσει και ένα αξιοσημείωτα ενημερωτικό δικτυακό τόπο. Είναι κάτι πιο πριν από την εποχή του; Όχι εντελώς. Σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό οι άνω των 50 έχουν καλές σχέσεις με την τεχνολογία που θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, αν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Στις ψηφιακές σελίδες της οργάνωσης, οι επισκέπτες θα βρουν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το πιο θετικό είναι ότι οι πληροφορίες αυτές δεν καλύπτουν μόνο τα αναμενόμενα θέματα για μια… προχωρημένη γενιά, αλλά περιλαμβάνουν και αρκετές δημιουργικές προτάσεις, που σημαίνει ότι οι πενηντάρηδες «καλά κρατούν» – και γιατί όχι;

Γι’ αυτό το ιδιάζον κοινό-στόχος και για το δικτυακό του τόπο, μας ενημερώνει η Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Project Manager 50 και Ελλάς.

Μυρτώ-Μαρία Ράγγα: «Οι 50 και άνω πλέον είναι πολύ πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες»
Ξεχάστε τους 50άρηδες του χθες! Οι 50άρηδες του σήμερα πιο υγιείς και ενεργοί από ποτέ, έτοιμοι να προσφέρουν με τη δράση τους για τους άλλους, με τους άλλους αλλά και για τον εαυτό τους αναζητούν τρόπους, δομές και υποδομές αλλά συγχρόνως και υποστήριξη στην ενεργοποίησή τους αυτή.

Η πολυετής εμπειρία σε συνδυασμό με τη διά βίου μάθηση και κατάρτιση φέρνει πάντα πολύ θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο τον 50άρη, τον πιθανό εργοδότη, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Έρευνες δείχνουν το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των ατόμων άνω των 50 για νέες τεχνολογίες και την ανάγκη τους για περαιτέρω κατάρτιση και μάθηση σε αυτούς τους τομείς.  Ήδη 20% των ερωτηθέντων δηλώνει πως κατέχει ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ 40% περίπου εκφράζει την ανάγκη να δημιουργηθούν δυνατότητες εκμάθησης Η/Υ και ίντερνετ για μεγαλύτερους.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «50 και Ελλάς» είναι η πρώτη οργάνωση σε τοπικό επίπεδο που καταπιάνεται με τα προβλήματα και τις ανησυχίες των ατόμων άνω των 50 ετών. Η ιστοσελίδα της «50 και Ελλάς» (www.50plus.gr) αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί πως προηγείται της εποχής της, έρχεται να αποδείξει πως η γενιά των 50 και άνω πλέον είναι πολύ πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες, είτε μέσα από την εργασία, είτε μέσω των ΜΜΕ, είτε μέσω της οικογένειας. Ο διαδικτυακός τόπος αυτός έχει ένα ποσοστό επισκεψιμότητας περί τις 5000/μήνα και παρατηρείται μια αύξηση στην ανάγκη ενημέρωσης των ατόμων 50 και άνω μέσω του διαδικτύου.

Η ιστοσελίδα, τα φυλλάδια και τα e-Newsletters της «50 και Ελλάς» λειτουργούν και ως «χώροι» προβολής οργανώσεων, εταιρειών, επιχειρήσεων που θέλουν να γνωστοποιήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα κάνοντας συχνά προσφορές στα μέλη της οργάνωσης, π.χ. ταξίδια, προϊόντα υγιεινής διατροφής και υπηρεσίες κατ’ οίκον. Τα e-newsletters στέλνονται στα μέλη, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι άτομα άνω των 50 ετών, και ενημερώνουν για εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα της οργάνωσης. Επίσης προσφέρουν πληροφορίες για πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη σε θέματα που αφορούν στα άτομα άνω των 50 ετών αλλά και στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Θέματα όπως η εργασία μετά τα 50 και οι δυσκολίες που προκύπτουν, οι δυνατότητες διά βίου μάθησης, ο εθελοντισμός και οι τομείς πιθανής ενασχόλησης, αλλά και γενικότερα η πληροφόρηση για θέματα που αφορούν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα όπως υγεία και πρόληψη, φυσική κατάσταση, διατροφή και ευεξία ενδιαφέρουν τους επισκέπτες και τα μέλη της «50 και Ελλάς».

Η επιστημονική ομάδα της «50 και Ελλάς» προσφέρει εκτός από το ερευνητικό της έργο συχνά και συμβουλευτικές συναντήσεις και υπηρεσίες σε τοπικές αυτοδιοικήσεις, ιδρύματα, άλλες οργανώσεις και επιχειρήσεις σε θέματα όπως ηλικιακές διακρίσεις στην εργασία, κατάρτιση και εκπαίδευση των μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων, δια βίου μάθηση και εθελοντισμό.