Στη βιώσιμη χρηματοδότηση στρέφονται οι εκδότες χρέους στην Ευρώπη, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, αναφέρει η παγκόσμια έρευνα της HSBC, Sustainable Financing and Investing Survey 2020, που διενεργήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020. Συγκεκριμένα, στη βιωσιμότητα εστιάζει πάνω από το 36% των Ευρωπαίων εκδοτών χρέους με το 77% να δεσμεύονται στα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΠΚΔ). Το 95% υποστηρίζει ότι είναι «πολύ σημαντικά» (76%) ή «κάπως σημαντικά» (19%), με τον παγκόσμιο ΜΟ να αγγίζει το 93%. Ρόλο στη δέσμευση έπαιξαν οι αξίες τους (62%), η πεποίθηση για καλές αποδόσεις (36%) και η επιρροή ΜΚΟ (41%) και πελατών (36%).

Επιπλέον, το 61% νιώθουν υποχρεωμένοι να αποφύγουν επενδύσεις επιβλαβείς για την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς φτάνει το 53%. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να ακολουθούν τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις, τις οποίες αποκαλύπτει η έρευνα, επιδεικνύοντας αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η βιωσιμότητα βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα ενώ έχουμε δει ελληνικές επιχειρήσεις να εκδίδουν πράσινα ομόλογα και να καταφεύγουν και σε άλλες λύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης.

Αυτή είναι μια καλή αρχή αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αφετηρία», τόνισε ο Peter Yeates, CEO της HSBC στην Ελλάδα. «Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο ώστε αυτές οι ‘καλές προθέσεις’ να μεταφραστούν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία», είπε.