Σε κλίμα αισιοδοξίας για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και στα ιδιαίτερα προβλήματα που επιφέρουν στους πολίτες οι έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη τελετή απονομής του θεσμού Hellenic Responsible Business Awards 2015, που διοργανώνει η BOUSSIAS και το περιοδικό Marketing Week. Στην τελετή, η οποία διεξήχθη στον φιλόξενο χώρο του Balux Prive, παρευρέθηκαν περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και βραβεύθηκαν τα έργα και οι πρωτοβουλίες που διακρίθηκαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή των βραβείων, μέσω αδιάβλητης διαδικασίας. Την βραδιά, παρουσίασε με γρήγορο ρυθμό και εύστοχα σχόλια η δημοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου.

Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να εκτεθούν σε ένα μεγάλο εύρος δράσεων ΕΚΕ από πολλούς διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, ενώ διάχυτη ήταν η επιθυμία των επιχειρήσεων να επικοινωνήσουν τις στρατηγικές τους για την ΕΚΕ. Οι διακρίσεις απέδειξαν το υψηλό επίπεδο της υπευθυνότητας των επιχειρήσεων στη χώρα μας και την ανάγκη της αγοράς για μία διοργάνωση, η οποία αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο καινοτομίας, καθώς και το κίνητρο της επιβράβευσης. Στη βραδιά, δεν μπορούσε παρά να παρεισφρήσει και η τρέχουσα επικαιρότητα, διανθίζοντας την εκδήλωση με σχόλια τόσο για την κρίσιμη μάχη που η εθνική μας ομάδα μπάσκετ έδινε την ίδια ώρα για την πρόκριση, όσο και για τις επερχόμενες εκλογές!

ΜΚΟ και επιχειρήσεις στο βάθρο των διακρίσεων
Οι διακρίσεις συμπεριέλαβαν ένα μεγάλο εύρος δράσεων, από πολλούς διαφορετικούς κλάδους και τομείς της αγοράς. Στους «χρυσούς» νικητές συναντήσαμε εταιρείες όπως ΤΕΜΕΣ ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μπάρμπα Στάθης, Vodafone, Μαρινόπουλος, Salty Bag, Novartis Hellas, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ-Cosmote, Μινέρβα Ελαιουργική, Lidl Hellas, Coca-Cola 3Ε, ενώ πολλές ακόμη επιχειρήσεις διακρίθηκαν με ασημένια και χάλκινα βραβεία, όπως Γέφυρα ΑΕ, MSD, Roche Hellas, ΔΕΗ, Lamda Hellix, Κτιριακές Υποδομές, Folli Follie, ΝΝ Hellas, Interamerican, West AE, Mamidoil Jetoil, ΔΕΠΑ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κ.α.

Μεγάλοι τιμώμενοι της βραδιάς ήταν επίσης οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες των επιχειρήσεων στην προσπάθεια της ΕΚΕ. Το βραβείο ΜΚΟ της Χρονιάς/Πολιτισμός έλαβε ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ». Παραλαμβάνοντας τη διάκριση, ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ανέφερε: «Είναι μοναδικό συναίσθημα να κερδίζεις ασημένιο μετάλλιο μετά από προσωπικό αγώνα, αλλά ακόμη πιο σημαντικό να κερδίζεις χρυσή διάκριση όταν κάνεις κάτι για τους πολλούς. Είναι τιμή μας να βραβευόμαστε ως ΜΚΟ που εργάζεται για τον πολιτισμό. Μας κάνει περήφανους». Τη διάκριση ΜΚΟ της Χρονιάς/Υγεία & Πρόληψη έλαβε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής ιατρικής Prolepsis και το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

Επίσης, τον τίτλο ΜΚΟ της Χρονιάς/Κοινωνία, απέσπασε η PRAKSIS: «Η διάκριση αυτή είναι μια ώθηση και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, της καταπολέμησης του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού στην Ελλάδα», τόνισε ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της PRAKSIS, επισημαίνοντας και ο ίδιος, όπως όλοι, τη σημασία της συνεισφοράς των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που κάθε φορέας θέτει ως στόχο. Ευχάριστη έκπληξη η διάκριση με τον τίτλο «Ομάδα CSR της Χρονιάς» μιας εταιρείας από το χώρο της ψηφιακής επικοινωνίας, της Yuboto, και των συνεργατών της ΜΚΟ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία, τους νικητές, φωτογραφίες της Τελετής Απονομής των βραβείων, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής, υπάρχουν στο www.responsiblebusiness.gr.

«Η ΕΚΕ αποτελεί δίκτυ προστασίας για τους πολίτες»
Με αυτό τον τρόπο απέδωσε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Δρ. Νίκος Τραυλός, τη σημασία της ΕΚΕ στη σημερινή εποχή. Όπως είπε, «στη σημερινή εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση, οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποτελούν ένα ασφαλές δίκτυο – αλλά και δίκτυ – προστασίας που μπορεί να απορροφήσει τους κοινωνικούς κραδασμούς». Ο ίδιος ανέφερε ότι η δημιουργία των συγκεκριμένων βραβείων αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, καθώς αναδεικνύει όλες εκείνες τις δράσεις που παίρνει ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθειά του να αγκαλιάσει το κοινωνικό σύνολο: «Είναι αυτές οι δραστηριότητες  οι οποίες εμπνέουν όλους μας να μπορέσουμε να δούμε έξω από την αυλή μας, να δούμε τα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου, του συμπολίτη που πάσχει. Είναι εκείνα τα προβλήματα τα οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται από τα άτομα τα οποία έχουν υποστεί τις δεινές συνθήκες και είναι εκείνα τα προβλήματα που ωθούν κοινωνίες ολόκληρες σε λάθος βάσεις, σε λάθος δρόμο. Γι’ αυτό ακριβώς είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να απαλύνουν τα προβλήματα αυτά».

Διαδικασία αξιολόγησης
Η Κριτική Επιτροπή των βραβείων συμπεριέλαβε 21 μέλη, στελέχη επιχειρήσεων καταξιωμένα στον τομέα της ΕΚΕ και ακαδημαϊκούς που έχουν συμβάλει ουσιαστικά με το έργο τους στην ανάπτυξη της ΕΚΕ. «Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα ο ρόλος του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής», ανέφερε ο Δρ. Τραυλός, εξηγώντας στους συμμετέχοντες τη διαδικασία κρίσης. Όπως είπε, τα έργα κρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν online από τα μέλη της κριτικής επιτροπής με βάση το σκοπό που εξυπηρετεί το πρόγραμμα και την ένταξή του στην ευρύτερη εταιρική στρατηγική, καθώς και το μοντέλο επιχειρηματικότητας, και τον τομέα δραστηριοποίησης της επιχείρησης.

Επίσης, κρίθηκαν με βάση την καινοτομία και πρωτοπορία, τον αντίκτυπο και τα οφέλη, καθώς και τα μετρήσιμα αποτελέσματα, συνυπολογίζοντας τους πόρους επένδυσης σε συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους της επιχείρησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης, των οποίων η βαθμολόγηση ήταν ίσης βαρύτητας, αποσκοπούσαν στο να αντικατοπτρίσουν το στρατηγικό εύρος στην προσπάθεια μιας επιχείρησης. Τα βραβεία προέκυψαν αποκλειστικά από το μέσο όρο βαθμολογίας που συγκέντρωσε η κάθε υποψηφιότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψηφιότητες  που συγκέντρωσαν από 8,5 και πάνω μέσο όρο βαθμολογίας κέρδισαν Gold βραβείο, οι υποψηφιότητες που συγκέντρωσαν μέσο όρο από 7,5 έως 8,4 κέρδισαν Silver βραβείο και οι υποψηφιότητες που συγκέντρωσαν μέσο όρο από 6,5 έως 7,4 κέρδισαν Bronze βραβείο.

Απονεμητές
Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές οι: Γιάννης Μπαλακάκης, Μέλος του Δ.Σ και Επικεφαλής Ομάδας Δράσης ΕΚΕ, Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και President of the BoD του Geo Routes Cultural Institute, Ξενοφών Πετρόπουλος, Διευθυντής Επικοινωνίας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ρόζυ Χαριτοπούλου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Περιβάλλοντος Δ. Κηφισιάς, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής και του Ελληνικού Τμήματος (EBEN-GR) Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής, Great Place to Work Institute Hellas, Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Γιώργος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής, Συμμαχία για την Ελλάδα, Βασίλης Λώλας, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής, Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΤΕΥΠ της ΕΕΔΕ), Έλια Λιατάκη, Μέλος του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων,  Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια, Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ), και Αντώνης Παπαδάκης, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Χορηγός των βραβείων είναι η εταιρεία White Space, η οποία επιμελήθηκε το Video των βραβείων και τα γραφικά της παρουσίασης, Υποστηρικτής η Συμμαχία για την Ελλάδα, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι Huffington post , EPIXEIRO.GR και www.globalsustain.org.

Δια στόματος πρωταγωνιστών
Κατά τη διάρκεια της τελετής, πολλά ήταν τα σχόλια που ακούσθηκαν τόσο από τους βραβευθέντες, όσο και από μέλη της κριτικής επιτροπής, μερικά από τα οποία σταχυολογήσαμε. Η σημασία που έχει για όλους η ανάδειξη της ΕΚΕ, ο ενθουσιασμός που προκύπτει από την υλοποίηση αντίστοιχων ενεργειών αλλά και η δέσμευση για το μέλλον, σκιαγραφούν την αισιόδοξη εικόνα για την Εταιρική Υπευθυνότητα στην Ελλάδα.

Γιάννης Μπαλακάκης, ΕΑΣΕ
«Η πρωτοβουλία των Hellenic Responsible Business Awards, συνάδει με τον στόχο που θέτει η ΕΑΣΕ για την προαγωγή της ΕΚΕ στην Ελλάδα. Θεωρούμε υπέρτατο καθήκον των μελών μας να συνδράμουν στο μέγιστο δυνατό την κοινωνία και να επιδεικνύουν τη μέγιστη υπεύθυνη επιχειρηματικότητα».

Γιάννης Φρέρης, Γέφυρα ΑΕ
«Μετά από 17 χρόνια στην Γέφυρα ΑΕ, θέλω να σας πω τούτο: Να αγαπάς τη δέσμευση και να υλοποιείς απαραίτητα όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύεσαι. Το θυμήθηκα και για έναν άλλο λόγο, επειδή την Κυριακή έχουμε εκλογές…».

Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, MSD
«Η πολύτιμη αυτή τιμητική διάκριση είναι μια ένδειξη που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Ευχαριστούμε τη διοργάνωση, αλλά και τους συνεταίρους μας στο ΟΠΑ και τους Industry Disruptors Games Changers, που χωρίς τη συνεργασία τους για να πετύχουμε το απλό, να πάρουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε επιχειρηματικότητα και απασχόληση, δεν θα τα καταφέρναμε».

Φανή Πετρίδη, Roche Hellas
«Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις όμως να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους. Αυτή είναι η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη Roche Hellas και αποτέλεσε και τη βάση για το σχεδιασμό του έργου που βραβεύθηκε. Συγχαίρουμε τους διοργανωτές και ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή για την τιμητική διάκριση, αλλά πάνω απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην PRAKSIS, η οποία υπήρξε κάτι παραπάνω από συνεργάτης μας».

Karin Holmgren, Navarino Environmental Observatory
«Ευγνωμοσύνη, χαρά, περηφάνια. Θα συνεχίσουμε την συνεργασία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την επιστήμη, με στόχο τον επιστημονικό εντοπισμό εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη».

Κατερίνα Περίσση, OTE Cosmote
«Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, χρειάζεται πάρα πολύ κόπο, πολλούς ανθρώπους και μεγάλη δέσμευση από την εταιρεία. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, παρόλα αυτά, διακρίσεις όπως αυτή μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίζουμε».

Έλια Λιατάκη, Κριτική Επιτροπή
«Εύχομαι ο θεσμός να μακροημερεύσει και κάθε χρόνο όλο και περισσότερες εταιρείες να υποβάλουν αντίστοιχα προγράμματα, εξαιρετικά παραδείγματα εταιρικής υπευθυνότητας. Είναι κάτι που οι εταιρείες το έχουν πλέον αποδεδειγμένα ανάγκη, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους».

Αλεξία Μαχαίρα, ΑΒ Βασιλόπουλος
«Ελπίζω τα προγράμματα που υλοποιούμε όχι αναγκαστικά να βραβεύονται, αλλά να ακούγονται κάθε χρόνο, καθώς είναι πολύ ωραίο να υποστηρίζουμε ιδρύματα και μαζί τους να βλέπουμε ότι βοηθούμε έμπρακτα την τοπική κοινωνία».

Αγάπη Παπαδοπούλου, Μπάρμπα Στάθης
«Ευχαριστούμε τη διοργάνωση και την κριτική επιτροπή. Η διάκρισή μας είναι επιβράβευση της στρατηγικής μας και της επένδυσης στο χώρο της συμβολαιακής γεωργίας. Συνεχίζουμε σε αυτή την πορεία». 

Νικόλ Ιωαννίδη, Vodafone
«Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους και ευχαριστούμε θερμά για τη διάκριση αυτή. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε εδώ και 10 χρόνια, που αξιοποιεί τις τεχνολογίες μας για να δώσει αξία και να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες συνανθρώπων μας, έχοντας αγγίξει πάνω από 500.000 ανθρώπους».

Μαρία Χατζημινάογλου Μαρινόπουλος ΑΕ
«Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή, είναι μια χρυσή επιβράβευση για τις προσπάθειες όλων μας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα την ελληνική κοινωνία στις δύσκολες εποχές που ζούμε».

Κατερίνα Κόντζαλη, Novartis
«Η Novartis δεσμεύεται απέναντι στους ανθρώπους με προγράμματα υποστήριξης, όπως το “Here and Now”. Συμπτωματικά, ανακοινώσαμε σήμερα το δεύτερο μέρος της καμπάνιας, που ξεκινάει σήμερα. Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας και κυρίως τις γυναίκες οι οποίες με δύναμη ψυχής κατέθεσαν τις ιστορίες και μαρτυρίες τους και δυστυχώς κάποιες από αυτές δεν είναι πια μαζί μας…».

Νερίνα Κομιώτη, Κριτική Επιτροπή
«Σας καλώ όλους, επιχειρήσεις, φορείς και άτομα, να συνεχίσουμε να σεβόμαστε για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο».

Βασίλης Λώλας, Κριτική Επιτροπή
«Συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους των εταιρειών για τα προγράμματα που σχεδίασαν και υλοποίησαν, τόσο σε όσους βραβεύθηκαν όσο και σε όσους συμμετείχαν. Είναι πολύ σημαντικό να αυξάνονται οι ενέργειες ΕΚΕ. Εύχομαι, τα βραβεία αυτά, να γίνουν θεσμός».

Παναγιώτης Δασμάνογλου, Εθνική Τράπεζα
«Πιστεύουμε στον άνθρωπο, στον συνάνθρωπο, είμαστε και νιώθουμε Responsible. Ευχαριστούμε πολύ».

Βάλια Βανέζη, Coca Cola 3E
«Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο και στη νέα γενιά. Είμαστε χαρούμενοι διότι το πρόγραμμα “Το σχολείο που θέλεις” προσφέρει και στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς. Eίναι ένα πρόγραμμα που θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε».

Λένα Μαμιδάκη, Mamidoil Jetoil
«Η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς. Είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι υπάρχουν τόσες εταιρείες οι οποίες μέσα στις δύσκολες εποχές συνεχίζουν και προσπαθούν για το καλύτερο και εύχομαι να είμαστε εδώ και του χρόνου, ακόμη περισσότεροι. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορέσαμε κι εμείς μέσα από το πρόγραμμα «βοηθάς είσαι Jet» να βοηθήσουμε την ΜΚΟ «Μαζί για το Παιδί», να πετύχει τους στόχους της».

Μάνος Ιατρέλης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία
«Είναι μεγάλη τιμή να βραβευόμαστε για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, που είναι από τις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας μας. Ευχαριστούμε πολύ».

Ναταλία Τουμπανάκη, Κριτική Επιτροπή
«Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και σε όλους τους βραβευθέντες. Η διαδικασία της κρίσης των έργων ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του επιπέδου των συμμετοχών».

Αναστασία Κόπτη, Lidl Hellas
«Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συνεργάζονται μαζί μας. Συνεχίζουμε!»

Αντώνης Γκορτζής, EBEN.GR
«Συγχαρητήρια σε όλους εκ μέρους του ΕΒΕΝ. Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν πραγματικά το άξιζαν, θερμά συγχαρητήρια σε όλους, καθώς και στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία».