– Αλλαγή ρόλων
Το 2007 το εκλογικό σώμα
αποφάσισε να επιβραβεύσει μια κακή κυβέρνηση, σε βάρος μιας χειρότερης αντιπολίτευσης. Φέτος, επιβράβευσε μια κακή αντιπολίτευση, σε βάρος μιας χειρότερης κυβέρνησης!

– Για δες καιρό που διάλεξε
Διάβασα στον Κ. Καλλίτση
(Καθημερινή – 28.9.09), ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι 23η στη λογοδοσία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης,  στην  ποιότητα των θεσμικών ρυθμίσεων, στον έλεγχο της διαφθοράς και 20ή στην εφαρμογή των νόμων! Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε το υπέρογκο χρέος και το τεράστιο έλλειμμα. Τα μέτρησε άραγε αυτά ο κ. Γ. Παπανδρέου, όταν αποφάσισε να πάρει στα χέρια του τις τύχες αυτής της χώρας;

«Εσύ πρέπει να γίνεις η αλλαγή, που επιθυμείς να δεις στον κόσμο»! (Και στην Ελλάδα)…, Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948)

– Ελπίδες ασυνέπειας
Ελπίζω ο κ. Γ. Παπανδρέου
να μην επιχειρήσει να κάνει πράξη τα όσα λαϊκίστικα και ψηφοθηρικά έλεγε προεκλογικά, για την «επαναδιαπραγμάτευση» των  ιστορικών και σωτήριων για την ανάπτυξη της χώρας διεθνών συμβάσεων για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά και την Olympic Air. Το έγκλημα θα είναι μεγάλο και διπλό. Και γιατί θα ανακόψει την εξυγίανση και την ανάπτυξη της οικονομίας και γιατί θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ελληνικής Πολιτείας, έναντι των ξένων επενδυτών. Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι θα ακολουθήσει το πρότυπο του αείμνηστου πατρός του, ο οποίος δεν τήρησε -ευτυχώς!- καμιά προεκλογική «απειλή» του («Έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ», «Έξω οι βάσεις του θανάτου») και θα αποδειχθεί κι αυτός το ίδιο ασυνεπής!

– Όλοι μαζί
Η μάχη τέλειωσε! Στα θηκάρια τα μαχαίρια!
Είναι βέβαιο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου τρέφει -όπως όλοι οι Πρωθυπουργοί- τη φιλοδοξία να μείνει το όνομά του στην ιστορία, για το καλό που θα κάνει στον τόπο. Το αν θα το καταφέρει ή όχι δεν εξαρτάται όμως μόνον από τον ίδιο και το επιτελείο του. Παράλληλα πρέπει εμείς:
1. Να σταματήσουμε να ζητάμε να διορίσουμε το παιδί μας στο δημόσιο.
2. Να μην «κλέβουμε» την εφορία, αλλά και να ζητάμε αποδείξεις από τους προμηθευτές μας.
3. Να μη συνωστιζόμαστε στους προθαλάμους με μίζες, για να εξασφαλίσουμε προμήθειες του Δημοσίου.
4. Να μη λέμε ΟΧΙ σε όλες τις πράξεις της Κυβέρνησης, ακόμη κι όταν αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση.
5. Να πάψουμε να καταστρέφουμε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
6. Να εξοικονομούμε ενέργεια και νερό.
7. Να ασφαλίζουμε τα σπίτια μας για πυρκαγιά και πλημμύρα και να μην τα βάζουμε με την Πολιτεία, ιδιαίτερα, όταν χτίσαμε το σπίτι μας σε ρέμα.
8. Να πάψουμε να ζητάμε παράνομα ρουσφέτια.
9. Να πάψουμε να καταναλώνουμε σαν «Ωνάσηδες».
10. Να πάψουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους, νεκρώνοντας την επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Γιατί το στοίχημα δεν είναι ούτε του Γ. Παπανδρέου ούτε του ΠΑΣΟΚ. ΔΙΚΟ μας είναι. Κι αν αποτύχει η Κυβέρνηση, εμείς θα υποφέρουμε, όχι εκείνη!

– Στερνή μου γνώση…
Καθαρή, γενναία και -προ παντός- ΑΜΕΣΗ
αυτή τη φορά η αντίδραση του Κ. Καραμανλή, με την παραίτησή του. Αν είχε τηρήσει αυτήν τη στάση, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τα προηγούμενα έξι χρόνια, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη μοίρα σήμερα, η Ν.Δ. δεν θα συρρικνωνόταν στο χαμηλότερο μεταπολιτευτικό ποσοστό της και ο ίδιος θα ήταν ακόμη Πρωθυπουργός! Όσο για την τύχη της Ν.Δ. από δω κι ύστερα, ο γράφων υποστηρίζει ότι η μόνη υγιής λύση είναι η διάλυσή της. Το είχα πει και το 1981, όταν ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής μετεπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δικαιώθηκα το 1996, όταν σε σχετική ερώτηση του Π. Τσίμα, ο αείμνηστος Γ. Ράλλης είπε ότι, αν είχε τη δυνατότητα να επανορθώσει ΕΝΑ λάθος του, θα άφηνε το 1981 τη Ν.Δ. να διαλυθεί!

–  «Τα φτερά τα πρώτινα»
Με κομμένα φτερά η Ολυμπιακή Αεροπορία, το κάποτε εθνικό καμάρι μας, που δημιούργησε ο Α. Ωνάσης, έκανε τα τελευταία δρομολόγιά της στις 28.9.09. Μετά την εποχή της δόξας, με βασική ευθύνη των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των συνδικάτων, η Ολυμπιακή άρχισε να χάνει ύψος και να κάνει ανώμαλες προσγειώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να απαξιωθεί και να φορτώσει τους φορολογούμενους με δισεκατομμύρια χρέη. Στον πρώην Υπουργό, κ. Κ. Χατζηδάκη και στον κ. Α. Βγενόπουλο -που κάθεται ήδη στο πηδάλιο της διαδόχου Olympic Air- χρωστάμε την ευτυχή λύση. Ας ευχηθούμε όλοι η νέα εταιρεία να «ανοίξει τα φτερά, τα πρωτινά της τα μεγάλα».