Όσο απλό ακούγεται ως συλλογισμός, άλλο τόσο σύνθετο και επίπονο είναι στην υλοποίησή του. Γενικότερα, πολλά από όσα ακούστηκαν στο συνέδριο θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει «common sense», ωστόσο από την άλλη, ίσως και να δεχόταν ένα μικρό (ή μεγάλο…) σοκ όταν έβλεπε τους ομιλητές, τόσο τους ξένους, όσο και τους Έλληνες να αποτυπώνουν προβληματισμούς για δεκάδες παγίδες, γκρίζες ζώνες και προβλήματα σε αυτή ακριβώς την «κοινή λογική».

Εάν θέλαμε να ξεχωρίσουμε δύο βασικά ζητήματα από όσα συζητήθηκαν στη φετινή διοργάνωση του Media ROI ’16, το πρώτο θα ήταν η διαρκής διεύρυνση του ρόλου των media agencies, ως κομβικών ενδιαμέσων της αλυσίδας επικοινωνίας και το δεύτερο το γεγονός ότι η διαχείριση και εκμετάλλευση των δεδομένων ξεφεύγει πλέον από το διαχρονικό ζήτημα της στόχευσης του μηνύματος και αρχίζει να επηρεάζει ή να διαμορφώνει και το δημιουργικό μέρος. Κάπως έτσι, το data-driven creative παύει να είναι παροδική μόδα ή μελλοντολογία και ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σε αρκετές χώρες. Για την Ελλάδα ωστόσο, το πράγματα ως συνήθως, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα και μένουν πολλά να γίνουν από όλες τις πλευρές του τριγώνου διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και Μέσα.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο που διαφάνηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, είναι η καθολική αποδοχή ότι το video streaming θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αναταράξεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κλάδος, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ευρύτερη αγορά της Επικοινωνίας. Στο σημερινό τεύχος ετοιμάσαμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ για όλα όσα συζητήθηκαν στο Media ROI Forum ’16, δίνοντας έμφαση εκτός από τις σημαντικές ομιλίες των ξένων keynote speakers και στα όσα συζητήθηκαν στα panel των Ελλήνων στελεχών.