Με αυτές τις θετικές προδιαθέσεις υποδεχόμαστε το βιβλίο του Δ. Δρογατίδη που κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του τύπου, από την αρχή του γραπτού λόγου (Δίσκος Φαιστού) έως τα μεγάλα σύγχρονα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης, κάνει μια συνοπτική αναφορά στους σταθμούς της έντυπης δημοσιογραφίας ανά τον κόσμο και αναλύει το ρόλο του τύπου σε επικοινωνιακό επίπεδο μέσα από την είδηση, τη διαφήμιση, το μήνυμα, την πληροφορία κ.λπ. Ακόμα, περιλαμβάνει μια αναφορά στην ιστορία του ελληνικού τύπου και προσπαθεί να δώσει το φαινόμενο της έντυπης δημοσιογραφίας στις πραγματικές του διαστάσεις.

Από την πληροφορία μέχρι την εξουσία
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο εξετάζει την πληροφορία – από την προφορική μέχρι τη γραπτή. «Η γραφή έγινε το μέσο για την κοινωνική εξέλιξη όλων των πολιτισμών»… Ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο με πλήθος ιστορικών, τεχνικών, κοινωνικών, ψυχογραφικών, ακόμα και θρησκειολογικών στοιχείων που επηρεάζουν -και επηρεάζονται από- την έντυπη επικοινωνία. Μέσα σε όλα αυτά. εξετάζεται και ο ρόλος του τύπου, έντυπου αλλά και, τώρα πια, ψηφιακού.

Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια αναδρομή στο ρόλο του τύπου, στην όποια μορφή του  – «μια ευρύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς». Και, «από τη μάχη της πληροφόρησης οδηγούμαστε στη μάχη της αναζήτησης πελατών» και στη διαφημιστική λειτουργία.

Η διαφήμιση όμως πρωταγωνιστεί στο επόμενο (τρίτο) κεφάλαιο, τόσο με την εμπορική όσο και με την πολιτισμική της διάσταση. «Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας εκείνο που μένει είναι ένα επικοινωνιακό μοντέλο που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές».

Το τελευταίο (τέταρτο) κεφάλαιο επικεντρώνεται στο κλασικό θέμα: είναι ο τύπος η 4η εξουσία; Τι είναι η επιδερμική αισθητική, η επιδερμική ηθική, η συναινετική λογική; Και πώς επηρεάζει τα δεδομένα το «τηλεοπτικό πλήθος»;

«Η επικοινωνία αποτελεί τη βάση της δημιουργίας» μας λέει ο συγγραφέας, και το βιβλίο του αποτελεί μια καλή βάση ενημέρωσης για την έντυπη επικοινωνία.

Έκδοση: University Studio Press, 2009, Σελίδες: 253, Διαστάσεις: 17×24, Τιμή: €13,50 [www.papasotiriou.gr]

Για το συγγραφέα
Ο Δημήτριος Α. Δρογίδης είναι Διδάκτορας Ιστορίας του πανεπιστημίου Paris 1 Pantheon και τ. υπότροφος της UNESCO. Για το συγγραφικό του έργο τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (2001). Βιβλία του κυκλοφορούν από το 1996.