Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η GroupM, το 2017 αναμένεται να κλείσει με αύξηση της παγκόσμιας διαφημιστικής δαπάνης της τάξης του 3,1%, ενώ για το 2018 η αύξηση προβλέπεται να φτάσει το 4,3%. Η πρόβλεψη κάνει, επίσης, λόγο για αύξηση του μεριδίου των Google και Facebook κατά 186% στο σύνολο της digital δαπάνης του 2017, ενώ η τηλεόραση φαίνεται να χάνει 1% του μεριδίου της ανά έτος, μέσα στο 2017 και 2018.

H GroupM προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, αναφέροντας την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, τις επενδύσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές ως τους βασικούς παράγοντες για την πιο ευνοϊκή οικονομική πρόβλεψή της για το 2018. Παρ’ όλα αυτά, ενδεχόμενους ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν οι χαμηλές επενδύσεις, η χαμηλή παραγωγικότητα, όπως και το υπερβολικό χρέος, το οποίο μπορεί να απομακρύνει τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής από την αύξηση των επιτοκίων.

H ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ DATA «ΜΕΙΩΝΕΙ» ΤΑ «ΑD MONEY»
Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για τους marketers αποτελεί το μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,7% για το 2017 και 0,69% το 2018. Τα συγκεκριμένα ποσοστά αντανακλούν μια μακρόχρονη τάση μειούμενου μεριδίου για τη συνολική διαφημιστική αγορά, συχνά αναφερόμενη ως δομική πρόκληση του κλάδου. Παρ’ όλα αυτά, η GroupM πιστεύει ότι ένας βασικός παράγοντας αποτελεί το ποσοστό των λεγόμενων «ad money», των χρημάτων για διαφημιστική δαπάνη δηλαδή, που κατευθύνεται πλέον στη συλλογή δεδομένων και τις τεχνολογικές εφαρμογές, με στόχο το engagement του καταναλωτή. «Για κάθε δολάριο που φεύγει από τα κλασικά μέσα και διοχετεύεται σε κάποιο digital μέσο, η GroupM εκτιμά πως τα 25 σεντς πηγαίνουν στην τεχνολογία και στη συλλογή δεδομένων» δήλωσε ο Adam Smith, Futures Director της GroupM.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜEDIA SHARE
Παγκοσμίως, η τηλεοπτική επένδυση θα αυξηθεί κατά 0,4% το 2017 και 2,2% το 2018, αλλά η τηλεόραση θα χάσει 1% από το συνολικό μερίδιό της το 2017 και άλλο 1% το 2018. Η digital δαπάνη αναμένεται να φτάσει το 11,5% το 2017 και 11,3% το 2018, ενώ το συνολικό μερίδιό της θα αυξηθεί από 34,1% το 2017 σε 36,4% το 2018. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Κίνα, η ανάπτυξη των digital Μέσων διατηρείται σε σχετικά σταθερά επίπεδα: 10,6% (2017) και 10,5% (2018).

Η GroupM θεωρεί ότι η digital δαπάνη θα ξεπεράσει την τηλεοπτική δαπάνη σε δεκαεπτά χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου: Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Κίνα, Φινλανδία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, και Ηνωμένο Βασίλειο. Η GroupM διαφωνεί ότι η digital δαπάνη έχει ήδη ξεπεράσει την τηλεοπτική δαπάνη στην Αμερική. Αυτά τα όρια αναμένεται να ξεπεραστούν το 2020.

ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ DIGITAL ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Προς το τέλος του τρίτου εξαμήνου, η Google ανακοίνωσε διαφημιστικά έσοδα της τάξης των 24 δισ. δολαρίων ενώ τα έσοδα του Facebook ανήλθαν σε 10 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την πρόγνωση της GroupM για τη συνολική παγκόσμια digital δαπάνη, και σε συνδυασμό με την πρότερη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων από τις δύο εταιρείες, η GroupM αναμένει πως οι συγκεκριμένες εταιρείες συγκεντρώνουν αθροιστικά το 84% της συνολικής digital δαπάνης για το 2017, εξαιρώντας την αγορά της Κίνας. H GroupM επίσης πιστεύει ότι στην Google και στο Facebook θα αναλογεί το 186% της digital ανάπτυξης για το 2017. Πρόκειται για εξαιρετικά άσχημα νέα όσον αφορά στη διατήρηση της ισορροπίας στο digital εκδοτικό οικοσύστημα.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ PROGRAMMATIC
Καθώς το digital συνεχίζει την αυξανόμενη παρουσία του, το programmatic buying αναμένεται να αυξηθεί επίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της GroupM για την αγορά της Αμερικής, ο προϋπολογισμός για programmatic αποτιμάται στο 20% της digital δαπάνης, εξαιρώντας τις social πλατφόρμες, χωρίς όμως να έχει αυξηθεί όσο γρήγορα αναμενόταν. Η GroupM θεωρεί ότι για αυτό ευθύνονται οι προβληματισμοί σχετικά με την ποιότητα περιεχομένου της εφοδιαστικής αλυσίδας και την προστασία των brands.

OUT OF HOME & RADIO
Καθώς η προσοχή των καταναλωτών συνεχίζει να επιμερίζεται σε διαφορετικές πλατφόρμες, πολλοί marketers βλέπουν οφέλη σε ένα από τα πλέον παραδοσιακά μέσα, το Out Of Home, το οποίο επίσης μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό και πολλαπλών χρήσεων μέσο, που τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από data. Ο συνδυασμός location data με συμπεριφορικά στοιχεία από αγορές, social media και παρακολούθηση περιεχομένου αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Το αυξανόμενο μερίδιό του, από 6,1% το 2016 σε 6,2% το 2017 και 6,3% το 2018, αναφέρεται ως το υψηλότερο μερίδιο από το 1993. Εξαιρώντας τα digital μέσα, πρόκειται για το μοναδικό μέσο που παρουσιάζει αύξηση μεριδίου. Το ραδιόφωνο διατηρεί σχεδόν σταθερό το μερίδιό του (4,4% το 2017 και 4,3% το 2018), καθώς δεν έχει γίνει εξίσου «disrupted» ως Μέσο και καινοτομεί ως προς το περιεχόμενό του και τη χρήση των social media.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
6 χώρες «οδηγούν» το 68% των επενδύσεων το 2018: Αμερική, Κίνα, Αργεντινή, Ιαπωνία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 Στην Αμερική, η ανεργία αντιστοιχεί σε 4,4% και μειώνεται συνεχώς• οι μισθοί αυξάνονται κατά 2,5% και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει για 17 χρόνια σε υψηλά επίπεδα.
 Η οικονομία της Κίνας εξισορροπεί ξανά καθώς η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά έχει ξεπεράσει την αύξηση των εξαγωγών από το 2011.
 Η ανάπτυξη της Αργεντινής αποτελεί προϊόν της πολιτικής κατάστασης και της ανατίμησης του πέσο.
 Στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, η πολιτική του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται ως «Abenomics», έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη αύξηση στην καταναλωτική ζήτηση (3,4%) σε διάστημα τριών χρόνων.
 Στην Ινδία, η συνεχής αστικοποίηση και η αύξηση των μισθών υποστηρίζουν τη σταθερή αύξηση στην κατανάλωση στα χρηματοοικονομικά, τα διαρκή αγαθά, τις υπηρεσίες, και το λιανικό εμπόριο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μετατρέπεται σε σταθερό κανάλι για εταιρείες FMCG, και η διαφημιστική δαπάνη αναμένεται να μετατεθεί από άλλα μέσα στο performance marketing.

TO 2017 HTAN ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
«Το 2017 ήταν μία απαιτητική χρονιά. Τα brands κινούνται σε άκρως ανταγωνιστικές αλλά χαμηλής ανάπτυξης αγορές, θέτοντας βραχυπρόθεσμους στόχους. Τα παραδοσιακά μέσα συνεχίζουν να πλήττονται από τον κατακερματισμό του κοινού και τον ανταγωνισμό από τους πλέον κυρίαρχους digital παίκτες, ενώ και αυτοί οι “γίγαντες” παλεύουν με τη δική τους πρωτοφανή επιτυχία, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο τις user-generated πλατφόρμες.

Όταν οι εταιρείες είχαν να κάνουν με πιεσμένους πελάτες και αγχωμένους media συνεργάτες, είναι λογικό που αντιμετώπισαν δυσκολίες το 2017, όμως το τοπίο θα ήταν πολύ χειρότερο αν οι πελάτες μας δεν μας είχαν δίπλα τους να τους καθοδηγούμε ως προς τη δυναμική των αγορών. Πιστεύουμε ότι οι marketers έχουν διαχρονικά ανάγκη για αντικειμενικούς συνεργάτες, οι οποίοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλα τα μέσα, σχεδιάζοντας τις πιο integrated καμπάνιες, όπως και να βοηθούν στον καθορισμό προδιαγραφών, μετρήσεων και αξιοπιστίας».
Kelly Clark, Global CEO, GroupM